Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Ρανιέρι: Αυτή την Εθνική θέλω...

Ρανιέρι: Αυτή την Εθνική θέλω...

Επίσημη παρουσίαση του νέου προπονητή της Εθνικής

Τη φιλοσοφία του για το αγωνιστικό προφίλ αλλά και τη λειτουργία της Εθνικής μας ομάδας ανέπτυξε ο Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος παρουσιάστηκε επίσημα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και αναφέρθηκε στην επιθυμία του για συνεργασία με τους προπονητές των ελληνικών συλλόγων προκειμένου να προωθηθούν νέοι ποδοσφαιριστές στην Εθνική και τόνισε πως σκοπός του είναι η "γαλανόλευκη" να γίνει πιο επιθετική.

Ο Ιταλός προπονητής ρωτήθηκε για τον διάδοχο του εμβληματικού αρχηγού της ομάδας, Γιώργο Καραγκούνη, τις σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών ενώ μίλησε και για τις κλήσεις του ενόψει του αγώνα με τη Ρουμανία.

Η αρχική τοποθέτηση του Κλαούντιο Ρανιέρι:

«Είμαι πολύ χαρούμενος όταν συνάντησα τον πρόεδρο της ΕΠΟ και μου πρότεινε να αναλάβω την Εθνική Ελλάδας. Είχα κι άλλες προτάσεις αλλά συνήθως λειτουργώ με το ένστικτό μου. Είχα κι άλλες προτάσεις στο παρελθόν από εθνικές ομάδες τις οποίες δεν είχα αποδεχτεί. Γνωρίζω πολύ καλά την Ελλάδα, τα νησιά. Αγαπάω την Ελλάδα τον ελληνικό λαό οπότε ήταν πολύ εύκολο να αποδεχτώ αυτή την πρόταση. Είδα την Εθνική στο Μουντιάλ . Οι δύο προηγούμενοι προπονητές είχαν κάνει πολύ δουλειά και αυτή τη στιγμή είναι στο χέρι μου. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και δύσκολο. Στόχος είναι να φτάσουμε στο EURO. Έχουμε πολύ καλούς παίκτες που έχουν δώσει πολλά και θα πρέπει να συνεχίσουν υπό τις οδηγίες μου. Κάλεσα παίκτες που έπαιξαν στο Μουντιάλ αλλά και άλλους που έχουν αγωνιστεί πριν από αυτή τη διοργάνωση. Ένας προπονητής Εθνική δεν έχει πολύ χρόνο οπότε χρησιμοποιεί έναν βασικό κορμό. Ξεκινάμε με ένα δύσκολο ματς κεκλεισμένων των θυρών στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε. Το επόμενο ματς με την Φινλανδία είναι κι αυτό πολύ δύσκολο. Έχουμε τη θέληση και την όρεξη για να δουλέψουμε. Μίλησα στο συμβούλιο της ΕΠΟ και είπα ότι θέλω να δουλέψω με όλες τις εθνικές ομάδες και να εργαστώ με τους μικρούς παίκτες γιατί αυτοί είναι το μέλλον της Εθνικής. Έχω μιλήσει και με τους προπονητές των μικρών εθνικών ομάδων και μαζί θα φτιάξουμε ένα γενικό πλάνο για την εθνική ομάδα. Θα βάλω όλη την εμπειρία και όλες τις γνώσεις για να βοηθήσω τους νέους προπονητές έτσι ώστε να αφήσω κι εγώ κάτι πίσω μου. Αυτές είναι οι ιδέες μου κι έτσι θα πορευτώ στην Εθνική. Είμαι άνθρωπος θετικός κι όταν βάζω κάτι στο μυαλό μου κάνω τα πάντα για να το πετύχω».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής, ο οποίος τόνισε:

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί έχουμε 3 ομάδες στο Europa League και παρουσιάζουμε τον κύριο Ρανιέρι. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να φέρουμε έναν προπονητή σαν τον Ρανιέρι. Όταν ξεκινήσαμε συζητήσεις με αυτόν τότε σταματήσαμε κάθε άλλη επαφή. Η Εθνική ομάδα έχει βαριά κληρονομιά και με τον κύριο Ρανιέρι πιστεύω πως μπορούμε να ανεβούμε επίπεδο. Ήρθε σήμερα στο ΔΣ και μας είπε το πώς σκέφτεται την δουλειά του κι εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τον διευκολύνουμε και μετά από το πέρας της διετίας θα φανούν τα αποτελέσματα».

Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τον Κλαούντιο Ρανιέρι:

Για τις κλήσεις του για το ματς με την Ρουμανία και την κριτική που ασκήθηκε για κάποιους παίκτες που δεν κλήθηκαν

«Υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες τους οποίους όπως σας είπα πριν τους πιστεύω. Αυτή τη στιγμή όμως στόχος μας είναι η νίκη. Ο Σαμαράς βρήκε πρόσφατα ομάδα και ήταν σημαντικό μέλος της Εθνικής όπως και ο Φορτούνης . Έχω μιλήσει με τους προπονητές της U21 αλλά επειδή υπάρχουν υποχρεώσεις των μικρών εθνικών ομάδων οπότε έπρεπε να βασιστώ στον βασικό κορμό. Είδα και τον Μάνταλο και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κι άλλους παίκτες και να κάνουμε μια μίξη νέων και παλαιών παικτών. Ο κύριος σκοπός είναι να φέρω τους καλύτερους παίκτες στην Εθνική. Σιγά – σιγά παρακολουθώντας το ελληνικό ποδόσφαιρο ο σκοπός είναι να φέρω τους καλύτερους. Ο σκοπός είναι η νίκη. Δεν έχει σημασία ποιοι θα παίξουν. Σημασία έχει να μπορέσουμε όλοι μαζί να νικήσουμε. Όπως είδατε και στο video έχω επιλέξει νέους παίκτες στις ομάδες που δούλεψα όπως ήταν ο Τζόλα, ο Τέρι, ο Ντεσαγί».

Παραλαμβάνετε μια ομάδα που την τελευταία δεκαετία έχει ανέβει επίπεδο. Τι θέλετε να προσθέσετε και τι να αφαιρέσετε;

«Δεν θέλω να αφαιρέσω τίποτα. Να προσθέσω θέλω. Θέλω να μεταφέρω την εμπειρία μου και να φτάσω στην τελική φάση του EURO 2016. Στο ranking της FIFA είμαστε στην 13η θέση. Ξεκινάμε από εκεί και θα δούμε πως θα ανέβουμε. Δεν θα είναι εύκολο γιατί είναι η Ιταλία από πίσω».

Ποιο το προσωπικό του στοίχημα για την Εθνική και ποιο το κίνητρο για να εργαστεί σε μια εθνική ομάδα;

«Σκοπός είναι να πάω την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται. Έχω συνηθίσει να δουλεύω για να φτάνω στο υψηλότερο επίπεδο. Το εξήγησα και πριν ότι λειτούργησα με το ένστικτο. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος δουλειάς. Δεν δουλεύεις καθημερινά με τους παίκτες αλλά είναι μια πρόκληση για εμένα».

Τι είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει έξω φρενών με τους δημοσιογράφους και τι δεν θα συγχωρούσε ποτέ σε έναν παίκτη του; Πότε έχει σκοπό να συνεργαστεί με τους προπονητές των ελληνικών συλλόγων;

«Σκληρός με τους παίκτες είμαι στα αποδυτήρια μόνο. Το να φτάσω σε σημείο να μην πάρω έναν παίκτη στην Εθνική σημαίνει πως δεν συμβαδίζει με την ομάδα. Εκείνο που θέλω να δω είναι και άλλους παίκτες και γι’ αυτό θέλω να έχω πολλές επιλογές για να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να βοηθήσουν. Με τους δημοσιογράφους μπορώ να θυμώσω όταν δεν υπάρχει σεβασμός. Το μόνο πρόβλημα που θα μπορέσει να υπάρξει είναι η έλλειψη σεβασμού σε εμένα αλλά και στους παίκτες μου. Ο θείος μου ήταν δημοσιογράφος οπότε έχω μεγαλώσει γνωρίζοντας ορισμένα πράγματα. Θα συζητήσω με τις ομάδες για να μπορώ μια ή δύο φορές τον μήνα να μπορώ να προπονώ νέους παίκτες έτσι ώστε να τους δω και αυτό είναι καλό και για τις ομάδες. Σε συνεργασία με τους προπονητές των συλλόγων να μου υποδεικνύουν ποιοι παίκτες αξίζουν να δοκιμαστούν για την Εθνική. Θα δούμε και τις μικρές εθνικές ομάδες και θα μείνω εδώ μετά το ματς με τη Ρουμανία για να δω από κοντά και αγώνες. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα στους νέους παίκτες πως ο προπονητής είναι εδώ, έχει όραμα και θέλει να δουλέψει μαζί τους. Στη Γιουβέντους υπάρχει ο Δώνης, τον οποίο κοιτάμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Για το σύστημα της Εθνικής και αν μπορεί να γίνει πιο επιθετική

«Θα κοιτάξω να φέρω την εμπειρία μου και την άποψη για το σύστημα. Ο Σάντος χρησιμοποιούσε το 4-3-3 ή το 4-2-3-1. Δεν είναι βασικό το σύστημα αλλά οι παίκτες. Θέλω να δουλέψω τις πρώτες ημέρες για να δω ποιο είναι το καλύτερο σύστημα. Και κατά τη διάρκεια του αγώνα θα ήθελα να αλλάξω σύστημα έτσι ώστε να φέρουμε σε δύκολη θέση των αντίπαλο. Αυτό το έκανε και ο κύριος Σάντος οπότε οι παίκτες θα μπορούν να το κάνουν κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Θα είναι αποτυχία ο αποκλεισμός από το EURO;

«Θα είναι καταστροφή…».

Με πόσους βαθμούς στα ματς με Ρουμανία και Φινλανδία δεν θα ήταν δυσαρεστημένος…

«Δύσκολο να το πεις. Σίγουρα οι 6 βαθμού ικανοποιούν έναν προπονητή αλλά όλα είναι ανοιχτά. Εξαρτάται. Γιατί μπορεί να παίξεις καλά και ο αντίπαλος να κάνει μια αντεπίθεση και να πετύχει γκολ. Είναι κάτι που μπορείς να το πεις μετά τους αγώνες».

Για το αν έχει στο μυαλό του να παίξει κάποια στιγμή με τρεις αμυντικούς; Για τους παίκτες που έπαιξαν στο Μουντιάλ και δεν κλήθηκαν για το ματς με τη Ρουμανία;

«Θα μπορούσα να παίξω με τρεις αμυντικούς γιατί έχουμε παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούμε. Δεν κλείνω την πόρτα σε κανέναν. Δεν σημαίνει πως κάποιος που δεν βρίσκεται στην αποστολή δεν θα αγωνιστεί στο μέλλον».

Ποια στοιχεία θέλει να προσθέσει στην Εθνική και ποια τα εμπόδια που έχει μπροστά του;

«Θέλω να κάνουμε λιγότερα λάθη λόγω χρόνου. Αυτό που ζητάω από τους παίκτες μου είναι να δώσουν τα πάντα, τον καλύτερο εαυτό τους για τη νίκη. Εξάλλου στο πνεύμα του Έλληνα υπάρχει η θυσία, το πάθος και η διάθεση για το ποδόσφαιρο και για άλλα πράγματα».

Το βάρος στις προπονήσεις που θα πέσει;
«Το βάρος θα πέσει στην επίθεση γιατί το πιο σημαντικό είναι το γκολ. Έχουμε παίκτες όπως ο Μήτρογλου, ο Σαλπιγγίδης και ο Σαμαράς και θα μιλήσω με αυτούς».

Ερώτηση προς τον Γιώργο Σαρρή για την προσέλευση του κόσμου στα ματς της Εθνικής κι αν υπάρχει σκέψη να γίνονται κάποιοι αγώνες στην επαρχία.

«Το πρώτο ματς είναι κεκλεισμένων των θυρών και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Η ΕΠΟ θα ξεκινήσει καμπάνια έτσι ώστε η παρουσία του κόσμου να είναι κόσμια. Δεν έχω συζητήσει ακόμα με τον προπονητή για το που θα γίνονται τα ματς αλλά εγώ πιστεύω πως οι αγώνες πρέπει να γίνονται στο Καραϊσκάκη».

Η αποστολή της Εθνικής δεν περιλαμβάνει τους δυο αρχηγούς της, τον Καραγκούνη και τον Κατσουράνη. Τον προβληματίζει αυτό σε επίπεδο ιεραρχίας στα αποδυτήρια;

«Θα υπάρξουν νέοι παίκτες που μπορούν να πάρουν τις θέσεις τους και να ανταποκριθούν επάξια».

Για το αν έχει επίγνωση των κακών σχέσεων μεταξύ κάποιων παικτών εξαιτίας της αντιπαλότητας των μεγάλων ομάδων…

«Η επιλογή των παικτών δεν γίνεται με βάση το σε ποιες ομάδες αγωνίζονται αλλά με την αγωνιστική κατάστασή τους. Με το γεγονός ότι κάποιος παίκτης είναι μέλος της Εθνικής τότε όλα τελειώνουν. Το πνεύμα της Εθνικής ενώνει και λύνει τα προβλήματα».

Το σκεπτικό του για το γεγονός ότι κάλεσε 6-7 παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν ως κεντρικοί αμυντικοί…

«Οι πρώτες επιλογές που έγιναν ήταν ένα ζήτημα γνωριμίας. Θέλω να δω τους παίκτες από κοντά. Θέλω να έχω μια πρώτη επαφή με αυτούς για να δούμε αρκετά θέματα μαζί».

Για το ότι είπε πως θέλει να συνεργάζεται συχνά με τις μικρές εθνικές ομάδες…

«Το πνεύμα της συνεργασίας θέλω να το κάνω σε επίπεδο εθνικών ομάδων αλλά και συλλόγων. Αυτό θα ζητήσω από την Ομοσπονδία έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί. Είναι κάτι θετικό που θα φέρει καλά στοιχεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ερώτηση προς τον Γιώργο Σαρρή: Είναι η πιο μεγάλη επιτυχία της θητείας του το "ναι" του Κλαούντιο Ρανιέρι;

«Δεν μπορώ να το πω. Είναι μια επιτυχία αλλά τα πάντα θα φανούν εκ του αποτελέσματος».

Ποιος μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης του Γιώργου Καραγκούνη τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου;

«Είναι ένας τεράστιος παίκτης. Τον ξέρω πολύ καλά. Τώρα όλη η ομάδα θα μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες που αναλάμβανε ο Καραγκούνης. Είμαι σίγουρος ότι έχει “σπείρει” καλά ο Καραγκούνης έτσι ώστε να υπάρξει ο διάδοχός του».

Ποιοι θα είναι οι αρχηγοί της Εθνικής;

«Το να είσαι αρχηγός της Εθνικής είναι πολύ σημαντικό. Η διαδικασία θα γίνει με ψηφοφορία και αυτό που θα πρέπει να έχει ο αρχηγός είναι το χάρισμα έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει σωστά την ομάδα».

Η γνώμη του για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική νοοτροπία με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία του…

«Δεν έχω αρχίσει ακόμα την δουλειά και δεν μπορώ να πω ακόμα την γνώμη μου. Πρέπει να δουλέψω με τους παίκτες. Αυτό που μου αρέσει είναι το πνεύμα της ομάδας που έχει μάθει να μάχεται για να νικήσει το κάθε ματς. Το ματς με τη Ρουμανία για τα μπαράζ μετά το 1-1 πως αντέδρασε και έβαλε γκολ. Το πώς ξαφνικά έγινε επιθετική. Αυτό που μου αρέσει λιγότερο είναι ότι αυτό δεν το κάνει συνέχεια η ομάδα. Αυτό το πνεύμα θέλω από την Εθνική. Να τα δίνει όλα στο γήπεδο. Μπορώ να δεχτώ κάθε λάθος αλλά θέλω να δω τους παίκτες να τα δίνουν όλα. Να είναι υπεύθυνοι και δυνατοί και να τα δίνουν όλα για την ομάδα».

Στο τέλος της παρουσίασης και στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής καμπάνιας της UEFA, ο Κλαούντιο Ρανιέρι έστειλε το δικό του μήνυμα στα ελληνικά: «Λέμε όχι στο ρατισμό».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports