Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στάθης Θεοδωρακόπουλος: Παραδίνουμε ένα Δήμο νοικοκυρεμένο και λειτουργικό

Στάθης Θεοδωρακόπουλος: Παραδίνουμε ένα ...

Απολογιστική συνέντευξη του απερχόμενου Δημάρχου Αιγιάλειας

Στην εισήγησή του κατα την απολογιστική συνέντευξη τύπου με αφορμή τη λήξη της θητείας της δημοτικής του αρχής ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος τόνισε:

Σήμερα στην ουσία λήγει η θητεία της δημοτικής αρχής. Μια θητεία που διήρκεσε τρία χρόνια και τρείς μήνες αφού από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα δεν είχαμε δικαίωμα να ενεργούμε πλην ελαχίστων κατεπειγουσών περιπτώσεων. Η θητεία μας υπήρξε η μικρότερη στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Κληθήκαμε την 1/1/2011 να παραλάβουμε έξι δήμους, να δημιουργήσουμε το νέο Καλλικρατικό  Δήμο, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, που γινόταν ακόμη δυσκολότερο εξαιτίας της κατάστασης  στην οποία ευρίσκοντο οι καποδιστριακοί Δήμοι.

 

Επιδιώξαμε και πετύχαμε να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις για το νέο Δήμο Αιγιάλειας μέσα σε ένα τελείως ασαφές θεσμικό πλαίσιο, χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Παρά τις  περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις που ξεπερνούν το 60%, τις  απαγορεύσεις προσλήψεων και την οικονομική δυσπραγία των δημοτών που σε ένα μεγάλο μέρος τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, βάλαμε τα θεμέλια του νέου Δήμου και παράλληλα υλοποιήσαμε ένα μεγάλο έργο που πρέπει πάση θυσία μα συνεχιστεί.

 

Παραλάβαμε ένα χρέος ύψους 24,5 εκατομμυρίων από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους που με τις δικαστικές αποφάσεις έφθασε στα 27 εκατομμύρια και κατορθώσαμε όχι μόνο να αποπληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος από αυτό, αλλά να εμφανίσουμε δύο συνεχόμενους πλεονασματικούς δημοτικούς ισολογισμούς . Μειώσαμε κατά 30% το κόστος της δημοτικής λειτουργίας που από 32 εκατομμύρια που ήταν το 2010 έφτασε τα 22 εκατομμύρια το 2013. Και όλα αυτά χωρίς κανένα νέο δανεισμό.

 

Παραλάβαμε νομικά πρόσωπα με χρέη, ατέλειωτες ελλείψεις και σωρεία προβλημάτων. Παραδίδουμε ένα Νομικό Πρόσωπο απόλυτα προσαρμοσμένο στον Καλλικράτη, λειτουργικό έχοντας πλεόνασμα στο Ταμείο 120.000 ευρώ.

Παράλληλα καταφέραμε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι παιδικοί σταθμοί, να φτιάξουμε γήπεδο 5χ5 στα Σελιανίτικα, φτιάξαμε ταρτάν στο γήπεδο Αιγίου καθώς και κλειστό γυμναστήριο με πλήρη εξοπλισμό,  αίθουσες αποδυτηρίων κλπ. Αντικαταστήσαμε το χλοοτάπητα στο γήπεδο Καμαρών, και συντηρήσαμε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις  σε όλο το Δήμο.

 

Διατηρήσαμε και αναμορφώσαμε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας και ιδιαίτερα τα Λύκεια. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το Β’ Λύκειο Αιγίου καθώς και ή αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Γυμνασίου.

 

Αναπλάσαμε το Νεκροταφείο του Αιγίου με δενδροφυτεύσεις και κατασκευή διαδρόμων.  Αγοράσαμε χώρους για επέκταση των νεκροταφείων Ροδοδάφνης, Ζαχλωριτίκων, Διακοπτού και Συλίβαινας.

 

Οργανώσαμε και εξοπλίσαμε την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

 

Στη ΔΗΚΕΠΑ βρήκαμε χρέη 500.000 ευρώ και τα ξεχρεώσαμε όλα. Διοργανώσαμε μια πολύ μεγάλη σειρά σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων χωρίς να χρεώσουμε το Δήμο ούτε ένα ευρώ.

 

Ειδικότερα, η οικονομική εικόνα του Δήμου έχει ως εξής :

 

Ταμείο        :  4.342.000

Απαιτήσεις   : 7.733.000

--------------

12.075.000

 

Υποχρεώσεις σε προμηθευτές-πιστωτές : 4.202.000

Μακροπρόθεσμα δάνεια                       : 7.857.000

---------------

12.059.000

 

Παραδίδουμε ένα Δήμο οικονομικά εξυγιασμένο με ταμείο 4,5 εκατομμύρια ευρώ, με καθολική προσήλωση στη Διαφάνεια και τη Δημοσιοποίηση και έτσι θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί.

 

Κατά τη διάρκεια της πολύ περιορισμένης χρονικά θητείας μας κατορθώσαμε και ξεκίνησαν μια σειρά μεγάλων έργων που θα αλλάξουν την περιοχή μας. Ξεκινήσαμε και παραδώσαμε ήδη το νέο Λιμάνι του Αιγίου, που πρέπει ταχύτατα να αξιοποιηθεί. Ξεκινήσαμε και κοντεύει να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο της τοποθέτησης του κεντρικού αγωγού λυμάτων και απομένει η κατασκευή των αντλιοστασίων. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και σε πολύ σύντομο διάστημα δημοπρατείται το έργο κατασκευής των εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων των παραλιακών οικισμών, ύψους 33.000.000 Ευρώ. Συνολικά έργα αξίας περισσότερο των 105 εκατομμυρίων Ευρώ έχουν παραδοθεί ή ξεκινήσει (τα περισσότερα)  ή βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης.

-      Αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού

-      Ολοκλήρωση κατασκευής κεντρικού αποχετευτικού αγωγού

-      Δημοπράτηση και κατασκευή εσωτερικών αποχετευτικών δικτύων παραλιακών οικισμών.

-      Ολοκλήρωση κατασκευής ΧΥΤΑ Δυτικής Αιγιάλειας, έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί κατά 60% και δεν θα πρέπει να λέμε ψέματα  στους κατοίκους.

-      Έργο ανάπλασης Παραλιακής ζώνης Αιγίου, ύψους 4,3 εκατομμύρίων.

-      Αξιοποίηση του παλιού κτιρίου ΟΤΕ που αγοράστηκε πρόσφατα με τη συνδρομή του Πράσινου Ταμείου.

-      Αξιοποίηση των πηγών του Σελινούντα, βάσει της έτοιμης μελέτης.

-      Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε Νικολέϊκα, Ριζόμυλο αλλά και στην Κερύνεια.

-      Την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου, την ηλεκτρονική διαχείριση των Παρκινγκ, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέσω του προγράμματος e-Kallikratis.

-      Την άμεση δημοπράτηση των 8 εγκεκριμένων έργων leader (για τα οποία τα χρήματα υπάρχουν):

1) Μουσείο Χατζηδάκη-Γκάτσου στην Ακράτα,

2) Μονοπάτι Otto Walter στην Αιγείρα,

3) Αποκατάσταση διατηρητέας αποθήκης του Ο.Σ.Ε. στην δημοτική κοινότητα Διακοπτού.

4) Επισκευή παλαιού  σχολειού και αποπεράτωση κτιρίου στο προαύλιο χώρο του της τοπικής κοινότητας Διγελιωτίκων

5) Αναβάθμιση παλαιού  σχολείου τοπικής κοινότητας Ζαχλωριτίκων  και προμήθεια εξοπλισμού για την μετατροπή του σε  δημοτική βιβλιοθήκη  και κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας.

6) Διαμόρφωση - κατασκευή θέσης θέας επί της  29ης  επαρχιακής οδού, εντός της τοπικής κοινότητας Μυρόβρυσης

7)  Αποκατάσταση παλαιάς πέτρινης τοξωτής γέφυρας και αναβάθμιση παλαιού μονοπατιού που  οδηγεί σε αυτήν στην τοπική κοινότητα Παρασκευής.

8) Βελτίωση – επέκταση υποδομών χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων του γηπέδου τένις της δημοτικής κοινότητας  Ροδοδάφνης.

 

Και ακόμη υπάρχουν τα παρακάτω έργα και ώριμες μελέτες- ορισμένα έχουν ήδη δημοπρατηθεί -  που πρέπει σε σύντομο διάστημα να ξεκινήσουν και αυτά :

 

-      Συνέχεια ανάπλασης ιστορικού κέντρου Αιγίου στις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού. Τα χρήματα υπάρχουν στο Ταμείο του Δήμου.

-      Βελτίωση βατότητας δρόμου Κουνινά-Λιόπεσι-Ρακίτα

-      Αποκατάσταση Ιερού Ναού Εσοδίων. ‘Εργο που ξεμπλοκάραμε μετά από πολλές προσπάθειες.

-      Κατασκευή πλατείας στην Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

-      Ολοκλήρωση διαδικασιών για τη κατασκευή Μαρίνας στο Αίγιο

-      Στάσεις λεωφορείων και Μέσων Μαζικής μεταφοράς με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

-      Ολοκλήρωση ΣΧΟΟΑΠ Αιγείρας και Ακράτας

-      Διαμόρφωση δρόμων και μονοπατιών τοπικής κοινότητας Σελιάνας

-      Ανάπλαση πλατείας, κεντρικού δρόμου και πεζοδρόμων τοπικής κοινότητας Πλατάνου, όπου έχει εγκριθεί το ποσόν του 1.000.000 Ευρώ από το πρόγραμμα Μπαλτατζής και πρέπει να δημοπρατηθεί πολύ σύντομα.

-      Αποπεράτωση επισκευής παλαιού σχολείου Πτέρης

-      Διαμόρφωση κεντρικής πλατείας και κοινοχρήστων χώρων τοπικής κοινότητας Σελιανιτίκων.

-      Ανάπλαση πλατείας τοπικής κοινότητας Περιθωρίου.

-      Επισκευή και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου παλαιού σχολείου Μοναστηρίου

Και βέβαια με την επανέναρξη των εργασιών στην Ολυμπία Οδό θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη διασύνδεση του νέου λιμένος Αιγίου με την Ολυμπία Οδό. Το μοναδικό έργο που ανέλαβε αυτή τη τριετία η Περιφέρεια να συντάξει μελέτη αλλά δεν τα κατάφερε.

 

Η παράταξη μας, από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα παρακολουθεί στενά, θα πιέζει όπου χρειάζεται, θα βοηθήσει τη νέα Δημοτική Αρχή για την  ολοκλήρωση των έργων που προαναφέραμε.

 

Ακόμη θα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθούν και να επεκτείνουν τη λειτουργία τους με περισσότερους ωφελούμενους δημότες :

-      Το Κοινωνικό Φαρμακείο

-      Το Κοινωνικό Φροντιστήριο

-      Το Κέντρο διά βίου μάθησης

-      Η δωρεάν διανομή τροφίμων

-      Οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Και βέβαια το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

 

Κατά τη τελευταία περίοδο της θητείας μας , γιατί ποτέ δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε, ακόμα και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ολοκληρώσαμε ακόμη μερικά έργα, όπως το ανοικτό θέατρο στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο λειτουργεί και αποτελεί στολίδι για την Αιγιάλεια. Παράλληλα περιμένουμε την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Κινηματογράφου ΑΠΟΛΛΩΝ, του Παναγιωτοπουλέικου που θα πρέπει εκτός από χώρος εκθέσεων  στο ισόγειο, να στεγάσει και τη Δημοτική Πινακοθήκη στο δεύτερο όροφο. Ο Α΄ όροφος είναι έτοιμος επιπλωμένος και λειτουργεί.

 

Και ακόμα παραδίδουμε και το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Τσιβλού αξίας 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ, μετά την εκκαθάρισή του , ένα έργο που μπορεί να αποφέρει έσοδα της τάξης των 700.000 ευρώ το χρόνο.

 

Ακόμη στο τομέα των υπηρεσιών, τις στεγάσαμε στα κληροδοτήματα του Γάτειου, στο κτίριο του ΙΚΑ, την κοινωνική πρόνοια στο Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ χρησιμοποιούμε ήδη το διαμέρισμα του κληροδοτήματος Παναγόπουλου. Δημιουργήσαμε αποθήκη στο Δήμο ενώ εκδώσαμε και άδεια λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων.

 

Στο τομέα της καθαριότητας, μειώσαμε το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από 2,5 εκατομμύρια το χρόνο στις 882.000. Εξασφαλίσαμε συμβάσεις μεταφοράς μέχρι τον Απρίλιο του 2015.  ΣΜΑ μέχρι το 2017 και άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας μέχρι το Δεκέμβρη. Αποκαταστήσαμε τους δύο ΧΑΔΑ με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Συντάξαμε κανονισμό καθαριότητας.

 

Τέλος,  σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απαξιωθούν οι μεγάλες μάχες που δώσαμε και κερδίσαμε σχετικά με τη διατήρηση στο Αίγιο :

-      Του Νοσοκομείου

-      Της Εφορίας και του τοπικού γραφείου στην Ακράτα.

-      Το γραφείου του ΟΑΕΕ

-      Το τελωνείο.

-      Να μη συναινέσει η νέα δημοτική αρχή στην ενοποίηση των Γυμνασίων και Λυκείων Ακράτας και Αιγείρας.

-      Να αποχαρακτηριστεί σαν δημοσία η έκταση 1500 στρεμμάτων στις Καμάρες. Θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή.

-      Να προχωρήσει το πρόγραμμα προστασίας των ακτών από τη διάβρωση. Έχουν ήδη  ανατεθεί και προχωρούν οι μελέτες για τις περιοχές Βαλιμιτίκων, Διακοπτού και Πλατάνου.

-      Να αποχαρακτηρισθούν οικισμοί σαν κατολισθήσιμοι.

-      Να αξιοποιηθεί το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

-      Να επαναλειτουργήσει η γραμμή Φέρρυ-Μποτ στο νέο λιμάνι του Αιγίου

-      Να λειτουργήσει υδατοδρόμιο σαν κεντρικός συνδετικός κρίκος  στον Κορινθιακό.

-   Να μην αφήσουμε να περάσει η υποβάθμιση του Λιμεναρχείου Αιγίου.

 

Και πάνω από όλα η διατήρηση των ΤΕΙ στο Αίγιο αλλά και η αναβάθμισή και επέκτασή τους όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία με την Πολιτεία.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα ελάχιστα που θα πρέπει να  διασφαλιστούν από τη νέα δημοτική αρχή. Η παρουσία μας στα δημοτικά πράγματα θα είναι αδιάλειπτη και καταλυτική.

 

Είμαστε περήφανοι γιατί σε αντίθεση με ότι παραλάβαμε παραδίνουμε ένα Δήμο νοικοκυρεμένο και λειτουργικό.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τους δημοτικούς υπαλλήλους και ιδιαίτερα εκείνους που από αγάπη στη δουλειά τους και  στο δήμο και αφοσίωση στο έργο τους στάθηκαν κοντά μας. Να ευχαριστήσω επίσης τους Δημοτικούς μας Συμβούλους και τους Αντιδημάρχους που αγωνιστήκαμε μερόνυχτα μαζί για το καλό του Δήμου. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω το Λεωνίδα Μαυρουδή, για την βοήθειά του αλλά και την αδιάλειπτη προσφορά του στα κοινά. Τους Προέδρους των Νομικών προσώπων και το προσωπικό τους, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ, το Λιμενικό Ταμείο, τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Μιχάλη Κωνσταντίνου , τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Κώστα Κλάγκο για την προσφορά του στο Δήμο και τον πολιτισμό. Τέλος  τη Γραμματέα μου και τους ειδικούς συνεργάτες μου που νυχθημερόν αγωνιστήκαμε  και τέλος εσάς τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις