Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Επιμελητήριο Αχαϊας: "Να αναθεωρηθεί η απόφαση επιβολής ΕΝΦΙΑ στα βιοτεχνικά και βιομηχανικά κτήρια"

Επιμελητήριο Αχαϊας: "Να αναθεωρηθε...

Επιστολή Μαρλαφέκα στον Υπουργό Οικονομικών

Το Επιμελητηριο Αχαϊας απέστειλε σήμερα την κατωτέρω επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη

Κ.Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την αγωνία και τον προβληματισμό μεγάλου μέρους των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Αιτία είναι ο ΕΝΦΙΑ που έχει επιβληθεί και αφορά και τα κτίρια που  ιδιοχρησιμοποιούνται ως βιομηχανικά η βιοτεχνικά.
Κατ αρχάς,  θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και έχουν σαν αποτέλεσμα την τεχνητή υπερφορολόγηση.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε περιοχές που δεν ισχύουν αντικειμενικές αξίες, έχουν υπολογισθεί ως συγκριτικά στοιχεία οι αξίες των οικιών των αντιστοίχων περιοχών, που έχει σαν αποτέλεσμα, η φορολογική υποχρέωση να ανέρχεται σε ύψη τέτοια που προκαλούν σοβαρά προβλήματα και σαφώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το πλέον σημαντικό είναι πως τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια, όπως και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία-και απαραίτητα εργαλεία-της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που σημαίνει πως δεν αποτελούν άμεσο η έμμεσο εισοδηματικό στοιχείο.

Αυτό σημαίνει, ότι επιβαρύνονται υπέρμετρα οι αντίστοιχες επιχειρήσεις, με δυσμενή αποτελέσματα στην  ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, που ήδη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, λόγω των οικονομικών δυσμενών συνθηκών.

Στο σημείο αυτό, επισημαίνουμε, πως σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, ακόμη και από επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος ήσαν απολύτως ενήμερες, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα.

Γνωρίζετε, πως έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα και παράλληλα αυξάνεται η φοροαποφυγή, από πραγματική αδυναμία φυσικών και νομικών προσώπων.

Αιτία είναι η επικρατούσα ρεαλιστική αντίληψη, ότι το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και άκρως επιθετικό που επιδεινώνει τα προβλήματα και εμποδίζει την ανάπτυξη. Καταστρατηγεί δε την θεμελιώδη αρχή του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος, που ορίζει, πως «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Κατόπιν των ανωτέρω, εισηγούμαστε, η απόφαση επιβολής ΕΝΦΙΑ στα βιοτεχνικά και βιομηχανικά κτήρια  να αναθεωρηθεί, στα πρότυπα του Νόμου 4021/2011, ο οποίος εξαιρούσε δίκαια από την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ το σύνολο της μεταποιητικής δραστηριότητας, διότι αντιστρατεύεται την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση για οικονομική ανάπτυξη.

Παρακαλούμε δε το αίτημά μας, να εξετασθεί ,με απόλυτη προτεραιότητα για την άμεση αντιμετώπισή του.
Παράλληλα δε και σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά το φορολογικό σύστημα από μηδενική βάση, με ευέλικτους συντελεστές, προσαρμοσμένους στην πραγματική οικονομία και στοχευόμενες παρεμβάσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αποτελέσουν και πάλι ουσιαστικά τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, που είναι και ο ουσιαστικός τους ρόλος.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Πλάτων Μαρλαφέκας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά