Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Συνάντηση Χαρδούβελη-Αθανασίου στις 2 το μεσημέρι για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Συνάντηση Χαρδούβελη-Αθανασίου στις 2 το...

Οι πιστωτές πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης προετοιμασίας για το Παρίσι, που θα έχει σήμερα στις 2 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου στο υπουργείο Οικονομικών.

Tο ζήτημα των αλλαγών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου -για το οποίο πιέζει η τρόικα - είναι συνδεδεμένο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας του.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό εντάχθηκε στην κυβερνητική αποστολή για το Παρίσι ο υπουργός Δικαιοσύνης , ο οποίος έχει συναρμοδιότητα με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια και τον κ. Χαρδούβελη για το θέμα.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ εκφράζουν ανησυχία για την  αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που ανέρχονται στα 68 δισ. ευρώ και πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σημειώνεται πως σήμερα όταν η πώληση του ακινήτου επιχειρείται να διενεργηθεί μέσω δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, η τιμή πρώτης προσφοράς  ανέρχεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, που είναι υψηλότερη από την εμπορική.

Έτσι, ελάχιστοι αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς καθώς η τιμή τους είναι υψηλότερη από αυτή που πραγματικά αξίζουν (ειδικά και όταν έχει να πληρώσει και μεγάλο ΕΝΦΙΑ).

Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό η τρόικα ζήτησε η τιμή πρώτης προσφοράς  να ανέρχεται στο 1/3 της αντικειμενικής, κάτι που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Για να ανασχέσει τις πιέσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε οι πλειστηριασμοί ακινήτων να γίνονται με κατώτατη αποδεκτή τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας , κάτι που η κυβέρνηση θα «δέσει» και με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πλειοδοσία και τον αναπλειστηριασμό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει άμεσα την ειδική νομοθετική πρωτοβουλία για να προστατεύει την πρώτη κατοικία οφειλετών με προφανή αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και συγκεκριμένα από τους πλειστηριασμούς.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι ευαίσθητο και πολιτικά και οικονομικά και ετοιμάζει αντιπροτάσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων και όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο με πάγια θέση πως η κατοικία των φτωχών και των μεσαίων οικογενειών θα πρέπει προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.

Στο πλαίσιο των συσκέψεων προετοιμασίας για το Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά