Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Α΄ βραβείο διηγήματος σε Πατρινό συγγραφέα - Διάκριση για τον Δημήτρη Μακρίδη σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό

Α΄ βραβείο διηγήματος σε  Πατρινό συγγρα...

Για το διήγημα «οι Επαναστάτες του καφέ»

Διάκριση για τον Πατρινό Δημήτρη Μακρίδη και το διήγημά του «οι Επαναστάτες του καφέ».

Ο  γνωστός στους αναγνώστες μας ως θείος Άκης απέσπασε το πρώτο βραβείο διηγήματος στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής  Βιβλιοθήκης Χίου Κοραής .

Το λογοτεχνικό κείμενο βραβεύτηκε  με το πρώτο βραβείο μεταξύ  των 250 συμμετεχόντων. Η αξιολόγηση έγινε από εννιαμελή επιτροπή αποτελούμενη από δύο καθηγητές φιλοσοφίας, δημοσιογράφους και λογοτέχνες.

Η βασική υπόθεση του διηγήματος είναι η ακόλουθη. Μεταφερόμαστε στο 2018 και η τρόικα αποφασίσει να τιμωρήσει τον ελληνικό λαό γιατί δεν εφαρμόζει τα μέτρα. Με έκτακτο διάταγμα προστάζει  όχι  να κοπούν μισθοί  και συντάξεις αλλά ο… καφές από τους Έλληνες. Ειδική αστυνομία αναλαμβάνει να μαζέψει κάθε κόκκο καφέ από κάθε γωνιά της χώρας…

Τόπος διεξαγωγής της ιστορίας η Πάτρα. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας ο Λευτέρης, παιδί μεγαλωμένο σε λαϊκή συνοικία των Πατρών που το μόνο που ζητάει είναι να κάτσει σε μία γωνιά και να πιει τον καφέ του. Με την απόφαση της τρόικα για κατάσχεση του καφέ ξυπνάει μία γνήσια αντίδραση μέσα του. Οι εικόνες από τις γειτονιές της Πάτρας όπου άνεργοι περιφέρονται ψάχνοντας την ανάπτυξη, είναι οικείες σε όλους μας.

Ο Δ. Μακρίδης αναλύει αριστοτεχνικά την ελληνική κοινωνία μέσα στην κρίση. Με όπλο την διακριτική ειρωνεία και το αφοπλιστικό χιούμορ αναδεικνύει κάθε ευτράπελη πλευρά της. Κριτικάροντας το μπέρδεμα των καιρών περιγράφει την αλλοίωση του λαϊκού σώματος που συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες.

Το πώς από τον ζωγράφο Μόραλη φτάσαμε στο… Μώραλη. Το πώς δεχόμαστε να έχουμε ένα ασκέρι 46 ατόμων  για υπουργικού συμβούλιο χωρίς να ανοίξει μύτη.  Μακριά από το δασκαλίστικο ύφος καταφέρνει να περάσει νοήματα που προβληματίζουν τον αναγνώστη και το θέτουν έναντι της κατάστασης της χώρας.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα τελετών της δημόσιας βιβλιοθήκης της Χίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture