Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συναγερμός στην κυβέρνηση για το φυσικό αέριο

Συναγερμός στην κυβέρνηση για το φυσικό αέριο

Ζητούμενο η δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με κοινοτική συγχρηματοδότηση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην παροχή αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής κρίσης εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Εάν το Κίεβο αποφασίσει να παρακρατήσει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζονται για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες, ουσιαστικά η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η αύξηση της ζήτησης ωστόσο θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του LNG που ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από την πολυετή ύφεση.
Αυτό το εφιαλτικό σενάριο επιχειρεί να εξουδετερώσει με την πρότασή του ο κ. Μανιάτης, προτείνοντας ουσιαστικά την προσωρινή έστω εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στον τομέα της ενέργειας. Οπως προκύπτει από την επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ, η πρόταση Μανιάτη συνίσταται στη δημιουργία ενός μηχανισμού και ενός πλέγματος κινήτρων -μεταξύ αυτών και η χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία- που θα εξασφαλίζουν ότι πλεονάζουσες ποσότητες LNG, που έχουν στη διάθεσή τους ευρωπαϊκές εταιρείες, θα πωλούνται σε κράτη - μέλη που τα χρειάζονται, σε λογικές τιμές. Αναλυτικά προβλέπεται:
1. Δημιουργία ενός μηχανισμού, υπό την εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων μερών, (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι υπουργείων, εκπρόσωποι Ρυθμιστικών Αρχών, Διαχειριστές υποδομών, έμποροι, προμηθευτές με διαχειριστικό ρόλο και εξουσίες ως προς τη διαχείριση της κρίσης), που θα επιτρέψει τον ενιαίο συντονισμό της αγοράς LNG από πλευράς Ευρώπης με στόχο να καταμερισθούν και δρομολογηθούν τα φορτία LNG προς τα κράτη-μέλη που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.
2. Κατάρτιση λίστας προμηθευτών οι οποίοι έχουν LNG προς διάθεση, καθώς και αντίστοιχος κατάλογος εθνικών αναγκών σε LNG στα κράτη-μέλη.
3. Θέσπιση κινήτρων και εγγυήσεων, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης, από την πλευρά της Ε.Ε., ώστε οι προμηθευτές των διαθέσιμων ποσοτήτων LNG να τις κατευθύνουν προς τις χώρες της Ε.Ε., που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια πιθανής κρίσης.
4. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης και συναλλαγής, όπου θα καταγράφονται τα φορτία LNG από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών και προμηθευτών, οι τιμές τους και οι αντίστοιχες συναλλαγές και δρομολογήσεις φορτίων LNG προς άλλα κράτη-μέλη που τα έχουν ανάγκη. Ετσι, μπορούν να προβλεφθούν και χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία προς κράτη-μέλη, των οποίων οι εταιρείες τους έχουν υποστεί αποδεδειγμένα οικονομικές απώλειες από την πώληση φορτίων LNG σε εταιρείες άλλων κρατών-μελών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις