Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Στην τελική ευθεία για τα stress tests

Στην τελική ευθεία για τα stress tests

Αναμένονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον αναβαλλόμενο φόρο, με όφελος της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά την προετοιμασία τους για να περάσουν από τα stress tests της ΕΚΤ το φθινόπωρο. Βασική παράμετρο για τους ελληνικούς ομίλους αποτελεί το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συνολικά κεφαλαιακά οφέλη άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τις επόμενες μέρες οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για επιμέρους στοιχεία του πανευρωπαϊκού ελέγχου που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν θα παραλάβουν κάποια κομμάτια από το Asset Quality Review, και στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με στελέχη της ΕΚΤ λίγο πριν από την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, τα οποία θα δημοσιευτούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-1,34% η υιοθέτηση του πορτογαλικού μοντέλου όσον αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο και την αναγνώρισή του στα εποπτικά κεφάλαια από την ΕΚΤ, με όφελος της τάξης των 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εγχώριο κλάδο, κάτι που προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια την έγκριση της ΕΚΤ για την περίληψή του ως mitigating measure.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, πρόκειται να κατατεθεί άμεσα από την κυβέρνηση η σχετική νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα επιτρέπεται οι τράπεζες να μετατρέπουν τον αναβαλλόμενο φόρο σε φορολογική απαίτηση, εξασφαλίζοντας έτσι πριν από την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Σημειώνεται πως η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση έχει μεγάλη σημασία, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, λόγω των τεράστιων ζημιών από το PSI+, έχουν αναγνωρίσει λογιστικά αναβαλλόμενο φόρο αθροιστικού ύψους 11 δισ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η νομοθετική ρύθμιση να ψηφισθεί έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε η αλλαγή της νομοθεσίας να συνυπολογισθεί στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, κάτι που αποτελεί και αίτημα της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα σημεία της ρύθμισης που παραμένουν υπό εξέταση αφορούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα δημοσιονομικά και το χρέος η παροχή εγγύησης από πλευράς Δημοσίου. Στελέχη ελεγκτικών εταιρειών σημειώνουν ότι με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα δεν προκύπτει αύξηση του χρέους ή του δημοσιονομικού ελλείμματος, παρά μόνο αν ασκηθεί η υποχρέωση παροχής εγγύησης μετά το πέρας της 30ετίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά