Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η κρίση σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή επηρεάζει τον διαγωνισμό για τα πετρέλαια σε Ιόνιο και Κρήτη

Η κρίση σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή επη...

Σεπτέμβριο η προκήρυξη για τα ελληνικά πετρέλαια στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων (European Gazette), η προκήρυξη του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στα 20 ελληνικά οικόπεδα.

Δεδομένου ότι η προκήρυξη παρέχει περιθώριο έξι μηνών στους ενδιαφερόμενους για την κατάθεση των προσφορών, η καταληκτική προθεσμία τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου.

Χρονικά δηλαδή η διαδικασία θα συμπέσει με μια φορτισμένη περίοδο τόσο σε γεωοπολιτικό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία όλο και φουντώνουν, και μια ενεργειακή κρίση μοιάζει διόλου απίθανη μέσα στο φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Τι επιπτώσεις όμως θα μπορούσε να έχει στις επενδυτικές αποφάσεις των πετρελαϊκών εταιρειών το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείςει το χειμώνα τις στρόφιγγες;

Εξαρτάται, απαντούν όσοι ασχολούνται με το πετρελαϊκό τομέα. Καταρχήν το ξέσπασμα μιας διεθνούς ενεργειακής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών αποφάσεων.

Ειδικά όμως όσον αφορά τις έρευνες στον ελλαδικό χώρο και την Αν. Μεσόγειο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ενισχυτικά. Το σκεπτικό όσων ασπάζονται την άποψη αυτή είναι ότι μια νέα ενεργειακή κρίση θα αναδείκνυε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να βρεθούν σύντομα εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, σαν τα κοιτάσματα που κρύβει ο ελλαδικός χώρος.

Δεύτερο αρνητικό στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, και το κλίμα αστάθειας στο Ιράκ, μόνο θετικό επενδυτικό περιβάλλον δεν δημιουργούν.

Στο εσωτερικό, η υποβολή των προσφορών θα συμπέσει με μια φορτισμένη πολιτικά περίοδο αφού το Μάρτιο του 2015 λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες, και ειδικά τους πρώτους του νέου έτους η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, προκαλεί αβεβαιότητα για το επενδυτικό κλίμα, και πολιτικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τη δυνατότητα προσέλκυσης στο διαγωνισμό πολλών και ισχυρών ονομάτων.

Μεσαίες και μεγάλες εταιρείες

Αλλωστε, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους εταιρίες, σαν και αυτές που θέλει να προσελκύσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικές οι έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, μετρούν σημαντικά στις αποφάσεις τους τη πολιτική σταθερότητα.

Πάντως, παρ' ότι ενδιαφέρον στα κατά καιρούς συνέδρια (Λονδίνο, κ.α.) έχει εκδηλωθεί και από μεγάλα ονόματα, εντούτοις η ελληνική πλευρά θα ήταν ευχαριστημένη ακόμη και αν το παρών τους στο διαγωνισμό δώσουν μεσαίου μεγέθους αλλά υγιείς και πολλά υποσχόμενες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ έκρινε απόλυτα ενθαρρυντικό ότι από τις περίπου 40 εταιρείες που παρακολούθησαν τον Ιούνιο την παρουσίαση του Λονδίνου, οι έξι από αυτές θεωρούνται ως super majors (BP, Αnadarco, Νoble, Εxxonmobil, Εnel,Shell).

Επίσης, τουλάχιστον 10 εταιρείες είχαν απευθείας επαφές με τα στελέχη του υπουργείου και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων - ΕΔΕΥ (καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη) καθώς επίσης τους εκπρόσωπους της νορβηγικής PGS όσο και του γαλλικού εξειδικευμένου ινστιτούτου ΒEICIP.

Μια πρώτη γεύση για το αν θα επαληθευθούν οι ελληνικές προσδοκίες θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί road shows σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά