Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MORE SPORTS

/

Έτσι γίνεται η διακίνηση αναβολικών στην Ελλάδα

Έτσι γίνεται η διακίνηση αναβολικών στην Ελλάδα

Ο σκοτεινός κόσμος του ντόπινγκ

Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία των δύο νεαρών στη Μάνη από δύο 19χρονους με αφορμή μια αποτυχημένη αγοραπωλησία αναβολικών, στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου ο σκοτεινός κόσμος του ντόπινγκ, ο οποίος ευθύνεται για πολλούς θανάτους στη χώρα μας και όχι μόνο.

Νανδρολόνη, Στανοζόλη, Τεστοστερόνη, Μπολντενόνη, Ανδροστενεδιόνη, Ανδροστενεδιόλη, 19-νορανδροστενεδιόνη, 19-νορανδροστενεδιόλη και DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη), είναι μερικές από τις παράνομες ουσίες οι οποίες κυκλοφορούν σε αναβολικά στεροειδή και κάνουν «πάρτι» -φυσικά- και στην Ελλάδα. Κύριος χώρος διακίνησης τέτοιων σκευασμάτων, είναι γυμναστήρια, καταστήματα που πωλούνται συμπληρώματα διατροφής ακόμη και αθλητικοί σύλλογοι.

Πως ψαρεύει πελατεία η «μαφία» της ντόπας

Οπως αναφέρουν στο theTOC.gr, πρώην χρήστες αναβολικών ουσιών, τα κυκλώματα διακίνησης αναβολικών φροντίζουν να έχουν «μάτια» και «αυτιά» σε όλους τους χώρους όπου συγκεντρώνονται αθλητές, ή και άτομα τα οποία απλά προσπαθούν να «σφίξουν».

Τα κυκλώματα διακίνησης αναβολικών φροντίζουν να έχουν «μάτια» και «αυτιά» σε όλους τους χώρους όπου συγκεντρώνονται αθλητές

«Πηγαίνουν από κοντά σε όποιον δουν ότι είναι ''φιλόδοξος'' και θέλει να πάρει όγκο ή να κάνει γράμμωση. Αφού γνωριστούν λίγο έτσι ώστε να υπάρχει μια σχετική εμπιστοσύνη, τους προτείνουν να πάρουν διάφορα φάρμακα. Στους περισσότερους δεν λένε ότι είναι αναβολικά. Τους λένε ότι είναι ''καθαρά'' σκευάσματα τα οποία θα τους βοηθήσουν να ''χτίσουν'' σώμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για τις παρενέργειες ούτε λέξη βέβαια. Το μόνο που μπορεί να τους πουν, είναι ότι για ένα μικρό διάστημα θα νιώθουν κάπως ''τσίτα'', αίσθηση η οποία θα περάσει σύντομα», αναφέρει στο theTOC.gr ένας πρώην χρήστης αναβολικών ουσιών, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Στη μαφία των αναβολικών μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται και φάρμακα τα οποία δίνονται σε άλογα ή βόδια. Τα εν λόγω σκευάσματα, είναι ιδιαίτερα τοξικά και όπως λένε πρώην χρήστες αναβολικών, «κάνουν το συκώτι ''αφρό''».

Πολλά τα λεφτά από το εμπόριο θανάτου:: Από που ταξιδεύουν τα αναβολικά

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα αναβολικά που ταξιδεύουν -και- στην Ελλάδα έρχονται κυρίως από χώρες όπως η Μαλαισία, η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν. Εκτός από τις επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται μέσα στα αναβολικά, ο τρόπος παρασκευής τους δεν πληροί καμία προϋπόθεση ασφαλείας, με αποτέλεσμα να είναι διπλά επικίνδυνα. Στη συνέχεια, τα αναβολικά αυτά ταξιδεύουν σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Γερμανία και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα συγκεκριμένα, έχει διπλό ρόλο, αφού λειτουργεί τόσο ως «αγοραστής» όσο και ως «προμηθευτής» αναβολικών. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο συνολικός τζίρος των αναβολικών είναι ασύλληπτος και ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Σύμμαχος» των αναβολικών το Ιντερνετ

Ενας άλλος τρόπος διακίνησης των αναβολικών, είναι το Διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες οι οποίες πωλούν αναβολικά με παράνομες ουσίες.

Τα αναβολικά που ταξιδεύουν -και- στην Ελλάδα έρχονται κυρίως από χώρες όπως η Μαλαισία, η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν

Ποιες είναι οι παρενέργειες από τη χρήση αναβολικών

Η χρήση αναβολικών, έχει σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στο θάνατο. Το σημαντικό σύμφωνα με τους ιατρούς, είναι να κατανοήσουν όσοι τα χρησιμοποιούν πως ακόμη και μετά τη διακοπή τους μπορούν να παρουσιασθούν σοβαρές παρενέργειες.

Οι παρενέργειες στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

Στις γυναίκες: Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

Στους εφήβους: Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών*.

* Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.

Καρδιαγγειακές βλάβες: Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία.

Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές: Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ηπατικές βλάβες: Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα.

Άλλες βλάβες: Νανισμός (πολύ μικρό ύψος).

Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.

Αρκετοί οι θάνατοι από αναβολικά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άτομα από τον κόσμο του bodybuilding. Το Γενάρη του 2013, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες bodybuilders βρέθηκε νεκρός στο γυμναστήριο του στο Αγρίνιο σε ηλικία 60 ετών. Τρεις μήνες αργότερα ένας 29χρονος πέθανε στη Σύρο, ενώ τον περασμένο Απρίλιο έπεσε νεκρός ένας bodybuilder σε παραλία της Εύβοιας. Τα επόμενα δύο θύματα ήταν ένας 45χρονος αθλητής από τη Χαλκίδα και ένας 54χρονος που είχε σταματήσει το άθλημα για μία δεκαετία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports