Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Επιβλητική και ποιητική η παράσταση "Βάτραχοι" του Εθνικού που επαναλαμβάνεται απόψε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Επιβλητική και ποιητική η παράσταση &quo...

Την Δευτέρα 18/8/2014 δόθηκε και η επίσημη πρεμιέρα του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου

Εντυπωσίασε και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, κάτι που αναμενόταν άλλωστε, η παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία και μετάφραση του Γιάννη Κακλέα που παρουσιάστηκε την Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014 το βράδυ στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Η παράσταση διάρκειας περίπου 2 ωρών που επαναλαμβάνεται σήμερα Τρίτη 19/8 στις 21.00 στο Α. Ωδείο, σηματοδότησε χθες και την επίσημη πρεμιέρα του φετινού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Πριν ξεκινήσει η παράσταση υπήρξε ένα ολιγόλεπτο συγκινητικό αφιέρωμα – αναφορά στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε τον θεσμό του Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι του 1981, τον Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών τον περασμένο Νοέμβριο.

Ένα σύντομο βίντεο με χαρακτηριστικές φωτογραφίες του από τα 32 χρόνια που χάρισε την πνοή και το όραμα του στο Φεστιβάλ Πάτρας, με μουσική υπόκρουση Μάνου Χατζιδάκι, προβλήθηκε σε ειδική οθόνη που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα στο σκηνικό της παράστασης «Βάτραχοι» ενώ προηγήθηκε μία συγκινητική ομιλία από τον γιο του και άξιο συνεχιστή του Φεστιβάλ, Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο αλλά και από έναν εκπρόσωπο των εθελοντών που βοηθούν και συμβάλλουν τα μέγιστα στην άρτια διοργάνωση και φέτος του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ.

«Τώρα είσαι μαζί με την Μελίνα, τον Θύμιο (Καρακατσάνη), τον Σωτήρη (Μουστάκα)», ανέφερε στο τέλος της συγκινητικής του αναφοράς ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο οποίος έλαβε τις ευχές όλων από το κοινό αλλά και των ηθοποιών της παράστασης «Βάτραχοι» όπως ο Αιγιώτης Βασίλης Χαραλαμπόπουλος να συνεχίσει με επιτυχία και να προχωρήσει αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 33 χρόνια ο πατέρας του.

Ο εκπρόσωπος των εθελοντών ανέφερε πως ο εκλιπών Πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας ανήκε στους άρχοντες, είχε μία σπάνια ευγένεια και μία μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους. «Πονάμε αλλά αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτόν, το πέρασμα του οποίου από τη ζωή έφερε έναν αέρα ποιοτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μοναδική «παραφωνία» στο ξεκίνημα της χθεσινής βραδιάς – πρεμιέρας αποτέλεσε το συμβάν με τις αποδοκιμασίες πολλών από τους θεατές όταν στο κοίλον του Αρχαίου Ωδείου ανέβηκε μετά από πρόσκληση του Ανδρέα Α. Ανδριόπουλου να απευθύνει έναν χαιρετισμό και να πει δύο λόγια για τον εκλιπόντα πρόεδρο του Φεστιβάλ, ο κυβερνητικός βουλευτής Αχαίας Θανάσης Νταβλούρος. Χαρακτηριστικό της αντίδρασης του κόσμου και των φωνών είναι πως δεν ακούστηκε σχεδόν τίποτα απ’  όσα είπε!

Η παράσταση «Βάτραχοι» ήταν αντάξια της μεγάλης παράδοσης του Εθνικού Θεάτρου, μία πολυπρόσωπη (πάνω από 25 ηθοποιοί και χορευτές) δουλειά με θαυμάσια σκηνικά και ιδίως κοστούμια (ίσως τα καλύτερα σε θεατρική παράσταση το φετινό καλοκαίρι) και με μία ποιητική και πολιτική προσέγγιση που φάνηκε να ακουμπά την ψυχή του κοινού που γέμισε χθες βράδυ το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.

Ιδιαίτερα η εμβόλιμη σκηνή με ποιητικά αποσπάσματα κορυφαίων ποιητών μας όπως οι Ρίτσος, Ελύτης, Κική Δημουλά, Μανόλης Αναγνωστάκης, Γιώργος Σεφέρης και Μιχάλης Κατσαρός ήταν βαθιά συγκινητική.

Όσο για το πολιτικό μήνυμα του έργου, συμπεριλήφθηκε στην ατάκα «ας στείλουμε στον αγύριστο αυτούς που μέχρι τώρα εμπιστευόμασταν και μας έφτασαν εδώ που φτάσαμε, χειρότερα δεν γίνεται από την κατάσταση την οποία ζούμε» που έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Βέβαια η τελετουργική και βαθιά ποιητική ματιά και προσέγγιση του Γιάννη Κακλέα που άφησε όπως είπαμε πολύ καλές εντυπώσεις ενώ κι όλοι οι ηθοποιοί υπηρέτησαν πιστά την σκηνοθετική άποψη, είχε το μόνο μείον ότι επικάλυψε κάπως το πιο κωμικό μέρος της παράστασης με αποτέλεσμα ιδίως στο β΄ μέρος τα γέλια να είναι μετρημένα.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ήταν υπέροχος και αεικίνητος ως Διόνυσος ενώ στο κοινό άρεσε και ο Πάνος Βλάχος ως Ξανθίας αλλά και ο Φάνης Μουρατίδης ως Ευριπίδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης ως Αισχύλος και η επιβλητική Εβελίνα Παπούλια ως ιέρεια (η οποία μάλιστα είχε επωμιστεί το βάρος να τραγουδά σε οπερετικό στυλ ζωντανά στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης).

Η ωραία μουσική ήταν του Πατρινού Σταύρου Γασπαράτου, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου.

Στον χορό συμμετείχε και ο πανύψηλος χορευτής που πολλοί γνώρισαν μέσα από το σώου Just the 2of Us, Ιβάν Σβιτάιλο.

Ανάμεσα στο κοινό της πρεμιέρας ήταν οι Νίκος Νικολόπουλος, Τασία  Μανωλοπούλου, Νίκος Παπαλέξης, Βίβιαν Σαμούρη, Νίκος Κωστόπουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Παναγιώτης Φαφούτης, Χριστίνα Κόκκοτα, Σπύρος Καραχάλιος, οι ηθοποιοί Κώστας Κόκλας, Κλέλια Ρένεση και Τάνια Τρύπη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Θοδωρής Αμπαζής, οι Μαρία Αλανδιάδη, Κυριακή Βαμβακά, Κίττυ Σταγκοπούλου, κ.α.

Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture