Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Λουκέτο στις 28 Αυγούστου στο Λιμενικό σταθμό Παλουκίου

Ηλεία: Λουκέτο στις 28 Αυγούστου στο Λιμ...

Τα πάνω – κάτω φέρνει στο Λιμεναρχείο της Κυλλήνης ο «Καλλικράτης» των Λιμενικών Αρχών

Ύστατη προσπάθεια καταβάλλει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεφαλονιάς- Ιθάκης- Ζακύνθου- Ηλείας, για τη διάσωση του Λιμενικού Σταθμού Παλουκίου που οδηγείται σε λουκέτο, και καλεί νυν και επερχόμενη Δημοτική Αρχή Ήλιδας αλλά και τους βουλευτές του Νομού Ηλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα.

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος με αριθμό 81 που εξεδόθη στα τέλη του περασμένου Μαΐου και αφορά στην αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.), ο Λιμενικός Σταθμός Παλουκίου καταργείται.

Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα το Λιμεναρχείο της Κυλλήνης υποβιβάζεται, καθώς μετατάσσεται σε Α’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Κατακόλου με έδρα την Κυλλήνη.

Με δεδομένη την σχετική απόφαση ο Λιμενικός Σταθμός Παλουκίου πρέπει να κλείσει και να μπει οριστικά λουκέτο στις 28 Αυγούστου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη.

Ήδη οι φάκελοι, τα έγγραφα και το λοιπό υλικό έχουν αρχίσει και τα πακετάρονται και το προσωπικό τίθεται πλέον στη δικαιοδοσία του Λιμεναρχείου Κατακόλου.

Έγιναν εξαιρέσεις σε όλη την Ελλάδα

Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος επιμένει ότι μπορεί να τροποποιηθεί η σχετική απόφαση και ο Λιμενικός Σταθμός Παλουκίου να μην κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, αλλά να μετατραπεί σε Φυλάκιο, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, αρκεί να υπάρχει η σχετική βούληση.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Κορίζης, κάποιοι Λιμενικοί Σταθμοί εξαιρέθηκαν της απόφασης και μετατρέπονται σε Λιμενικά Φυλάκια και ουσιαστικά οδηγούνται σε λουκέτο μόνο ο Λιμενικός Σταθμός Παλουκίου και Μενιδίου!

Αν και η Ένωση έκανε από την πρώτη στιγμή παρεμβάσεις και στην Τοπική Δημοτική Αρχή και στα συνδικαλιστικά όργανα, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κατάγεται από την περιοχή της Αμαλιάδας.

Η εξαίρεση η οποία ζητείται για το Λιμενικό Σταθμό Παλουκίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ‘χαριστική’, καθώς πρόκειται για ένα Λιμενικό Σταθμό που καλύπτει μία πολύ μεγάλη περιοχή και ο «Καλλικράτης» στο Λιμενικό Σώμα μόνο προβλήματα θα επιφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Διαταράσσεται η ισορροπία

Με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο και δραστηριοποιούνται επαγγελματίες ψαράδες, το συγκεκριμένο λουκέτο θα διαταράξει τις ισορροπίες και θα επιφέρει πλείστα προβλήματα, ενώ παράλληλα το έργο της αστυνόμευσης της περιοχής περνά αυτομάτως στο Λιμεναρχείο Κατακόλου και Κυλλήνης, που καλούνται με ελλιπές προσωπικό να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού.

«Έχουμε ενημερώσει τις τοπικές αρχές και τα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά δεν έχουμε εισακουστεί. Σε συνδυασμό με την υποστελέχωση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στο Λιμενικό Σώμα, ο ‘Καλικράτης’ στον κλάδο μας δεν θα είναι λειτουργικός.

Ένας μεγάλος τομέας που καλύπτει ο Λιμενικός Σταθμός Παλουκίου μεταφέρεται σε άλλες Λιμενικές Αρχές και η κάλυψη δεν θα είναι πλήρης» υπογράμμισε ο κ. Κορίζης και τόνισε:

«Αυτό που ζητάμε εμείς αυτή τη στιγμή, είναι να εξαιρεθεί ο Λιμενικός Σταθμός Παλουκίου από την πλήρη κατάργησή του και να μετατραπεί σε Λιμενικό Φυλάκιο, υπαγόμενο στην δικαιοδοσία του Λιμεναρχείου Κατακόλου, για να μπορέσουν έστω να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες.

Καλούμε λοιπόν και την απερχόμενη δημοτική αρχή Ήλιδας και τη νέα δημοτική αρχή, αλλά και τους βουλευτές του Νομού να λάβουν θέση επί του θέματος. Αυτή τη στιγμή όλοι κρίνονται για τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους και θα τους κρίνει ο λαός».

Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση και δεν αλλάξει κάτι, στις 28 Αυγούστου παραδίδονται τα κλειδιά του Λιμενικού Σταθμού Παλουκίου και μπαίνει λουκέτο μετά από 28 χρόνια λειτουργίας!

«ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΡΧΕΙΟ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Τα πάνω – κάτω φέρνει στο Λιμεναρχείο της Κυλλήνης ο «Καλλικράτης» των Λιμενικών Αρχών της χώρας, καθώς παρά το γεγονός ότι υποβαθμίζεται σε Λιμενικό Τμήμα, υπό το κεντρικό Λιμεναρχείου του νομού στο Κατάκολο, με το νέο οργανόγραμμα να προβλέπει λιγότερες θέσεις προσωπικού, η περιοχή ευθύνης του… μεγαλώνει, αφού στην αρμοδιότητά του έρχεται να προστεθεί και η μισή περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Σταθμού Παλουκίου που καταργείται!

Το Λιμεναρχείο της Κυλλήνης ξεκινά τη λειτουργία τους ως Λιμενικό Τμήμα στις 28 Αυγούστου, με κάποιες από τις αρμοδιότητές του, όπως είναι το Γραφείο Επιθεώρησης, που χορηγεί τις άδειες κυκλοφορίας των σκαφών, να μεταφέρεται στο κεντρικό Λιμεναρχείο του Κατακόλου.

Ωστόσο, από την πλευρά τόσο του Λιμενικού Τμήματος Κυλλήνης όσο και του Λιμεναρχείου Κατακόλου φαίνεται να υπάρχουν αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσω υπηρεσίας π.χ., για τη όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία του κόσμου.

Το πρόβλημα ωστόσο που φαίνεται να διαγράφεται στον ορίζοντα είναι αυτό της μεγαλύτερης περιοχής ευθύνης σε συνδυασμό με το μειωμένο προσωπικό, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το Λιμενικό Τμήμα Κυλλήνης μπορεί να λειτουργήσει με τον ελάχιστο αριθμό των 20 υπαλλήλων, τη στιγμή που σήμερα, με την περιοχή ευθύνης που καταλαμβάνει, το οργανόγραμμά του περιλαμβάνει 29 θέσεις!

Το Λιμενικό Τμήμα Κυλλήνης καλείται να προσθέσει στην αρμοδιότητά του και την μισή περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Σταθμού Παλουκίου που καταργείται, (από το Αρκούδι έως και την παραλία του Παλουκίου), ενώ την άλλη μισή (από το Παλούκι ως το Aldemar) θα την αναλάβει το Λιμεναρχείο του Κατακόλου.

Οι μεγάλες ωστόσο αποστάσεις που δημιουργούνται, σε έναν νομό με ατελείωτα χιλιόμετρα παραλίας, γεννούν πολλές ανησυχίες τόσο στους Λιμενικούς όσο και στον κόσμο.

Για παράδειγμα, για ένα περιστατικό στο Παλούκι ή στην Κουρούτα, στο οποίο θα μπορούσε να επιληφθεί άμεσα ο Λιμενικός Σταθμός Παλουκίου, ο χρόνος επέμβασης πλέον από το Λιμενικό Τμήμα της Κυλλήνης είναι περίπου 30- 35 λεπτά! Το τελικό ωστόσο οργανόγραμμα των νέων Λιμενικών Υπηρεσιών και οι λεπτομέρειες αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου από τις 28 του μήνα να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους με τη νέα τους μορφή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις