Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απόψε στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας οι "Πέρσες" που χειροκροτήθηκαν θερμά στην Επίδαυρο - Αποθεώθηκε ο Γιάννης Φέρτης

Απόψε στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας οι...

Η παράσταση του ΚΘΒΕ θα παιχθεί στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας στις 21 και 22 Αυγούστου 2014

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από το Πατρινό κοινό η παράσταση αρχαίου δράματος «Πέρσες» του Αισχύλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Βούρο) που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο στην οδό Γερμανού και Σωτηριάδου την ερχόμενη Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014, στις 21.15, στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Ήδη οι σχετικές αφίσες φιγουράρουν σε κεντρικά σημεία της Πάτρας ενώ και η ζήτηση των εισιτηρίων είναι ικανοποιητική. Τα εισιτήρια κοστίζουν στην προπώληση 12 ευρώ ενώ η γενική είσοδος το βράδυ των παραστάσεων θα είναι 15 ευρώ και το εισιτήριο παιδικό, Φοιτητικό, Πολύτεκνοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι, ΑΜΕΑ, 12 ευρώ.

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες» που είναι  η φετινή μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, παρουσιάστηκε με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο 15 και 16 Αυγούστου 2014 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου όπου παρά την έντονη ζέστη και τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, η προσέλευση των θεατών ξεπέρασε και τις δύο βραδιές τους 13.000 θεατές.

Η παράσταση όπως έγραψε η εφημερίδα "Έθνος" άφησε καλές εντυπώσεις. Πρόκειται για μία λιτή και συνάμα κλασική μεταφορά των «Περσών» ενώ το ολόθερμο χειροκρότημα και την αποθέωση από το κοινό γνώρισε ο βετεράνος ηθοποιός με την ζεστή, χαρακτηριστική φωνή, Γιάννης Φέρτης που υποδύεται στην παράσταση του ΚΘΒΕ το φάντασμα του Δαρείου. Πολλή δημοσιότητα στο μεταξύ έχει πάρει και η γυμνή εμφάνιση στην παράσταση του νέου ταλαντούχου ηθοποιού Γιώργου Κολοβού που ενσαρκώνει τον Ξέρξη, ο οποίος είναι γιος του γνωστού ηθοποιού Νίκου Κολοβού.

Το έργο «Πέρσες» αποτελεί μια τραγωδία διαχρονική, ένα αντιπολεμικό δράμα, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.

Το συγκεκριμένο έργο του Αισχύλου είναι η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα, καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα.

Ενώ πρόκειται για έναν έμμεσο ύμνο του ελληνικού πνεύματος που συνέτριψε τους Ασιάτες, το θέμα είναι ιδωμένο με μοναδικό τρόπο από την πλευρά των ηττημένων. Σε ολόκληρη την τραγωδία δεν ακούγεται ούτε ένα ελληνικό όνομα.

Μετάφραση: Μουλλάς, Πάνος

Σκηνοθεσία: Κοντούρη, Νικαίτη

Σκηνικά: Πάτσας, Γιώργος

Κοστούμια: Μετζικώφ, Γιάννης

Μουσική: Καμαγιάννη, Σοφία

Χορογραφία: Γεράρδος, Κώστας

Φωτισμοί: Παυλόπουλος, Λευτέρης

Σύμβουλος δραματουργίας: Παπαδόπουλος, Λεωνίδας

Μουσική διδασκαλία: Βουδούρης, Νίκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευόπουλος, Γιάννης

Βοηθός σκηνογράφου: Πανά, Δανάη

Βοηθός ενδυματολόγου: Τσαγκαλίδου, Ήρις

Βοηθός χορογράφου: Κέη, Δέσποινα

Οργάνωση παραγωγής: Κοκόζης, Πέτρος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί

Φέρτης Γιάννης (Δαρείος), Σακελλαρίου Άκης (Βασίλισσα Άτοσσα), Γεωργακόπουλος Λάζαρος (Αγγελιοφόρος) και Κολοβός Γιώργος (Ξέρξης).

Επίσης παίζουν οι Αγγελίδου Λαμπρινή (Νύφες Πένθους), Βλάχου Μομώ (Νύφες Πένθους), Οθωναίου Κλειώ Δανάη (Νύφες Πένθους), Σπυρόπουλος Βασίλης (Κορυφαίος), Δρικούδης Απόλλων (Κορυφαίος – Χορός), Δρόσος Δημήτρης (Κορυφαίος – Χορός), Καπέλιος Νίκος (Κορυφαίος – Χορός), Καραβιώτης Δημήτρης (Κορυφαίος – Χορός), Κεραμίδας Θανάσης (Κορυφαίος – Χορός), Μαραγκόπουλος Νικόλας (Κορυφαίος – Χορός), Σαραφιανός Σπύρος (Κορυφαίος – Χορός), Στυλιανού, Χρίστος (Κορυφαίος – Χορός), Τουρνάκης Νίκος (Κορυφαίος – Χορός), Τράκας Στέλιος (Κορυφαίος – Χορός), Χαρίσης Γιάννης (Κορυφαίος – Χορός), Χατζησάββας Κωνσταντίνος (Κορυφαίος – Χορός), Ψυχογυιός Γιώργος (Κορυφαίος - Χορός).

Μουσικοί

Παπαδημητρίου, Θοδωρής (τσέλο), κ.α.

Εισιτήρια προπωλούνται:

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο την ημέρα της παράστασης, ώρες 6:30-10μμ, 2610 223587

Στα Γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας στο Σπίτι του Πολίτη, 25ης Μαρτίου 104, 2610 243039, 6977347098,

Στο κατάστημα DUR Αγίου Νικολάου & Μαιζώνος, 2610 279745,

Στο κατάστημα ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Αγίου Νικολάου 32, 2610 277396,

Στο κατάστημα MUSIC STATION Ρήγα Φεραίου 34, 2610 222411,

Στο κατάστημα DISCOVER Πατρέως 30, 2610 624916,

Στο So Easy Αγ. Ανδρέου 71 & Βλασσοπούλου - Α' Όροφος, 2610 220583.

*Σήμερα Δευτέρα 18/8/2014 οι «Πέρσες» θα ανέβουν στις 21.15 στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας στην Αμαλιάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture