Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Aπόψε η επίσημη πρεμιέρα του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας με την παράσταση "Βάτραχοι" του Εθνικού - Λίγα τα διαθέσιμα εισιτήρια

Aπόψε η επίσημη πρεμιέρα του 33ου Επετει...

Πρωταγωνιστεί στην πλούσια και πολυπρόσωπη αυτή παραγωγή του Εθνικού ο Αιγιώτης ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Ως γνωστό η πλούσια φετινή θεατρική παραγωγή αρχαίου δράματος του Εθνικού Θεάτρου «Βάτραχοι» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα με τον Αιγιώτη ηθοποιό (από την Ζήρεια) Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ρόλο του θεού Διόνυσου κατάφερε να γεμίσει ασφυκτικά επί δύο βραδιές το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Την 1η και 2 Αυγούστου 2014 υπολογίζεται ότι απόλαυσαν την ανατρεπτική και κεφάτη παράσταση κοντά στους 22.000 θεατές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η παράσταση αναμένεται να γίνει sold out και στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας στην οδό Γερμανού και Σωτηριάδου όπου θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014 στις 21.00 καθώς και την Τρίτη 19 Αυγούστου, στις 21.00 στο πλαίσιο του 33ου Επετειακού Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Μάλιστα απόψε με την παράσταση «Βάτραχοι» δίνεται και η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ.

Όπως ανέφερε ο πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος στο thebest.gr, πριν την παράσταση θα πραγματοποιηθεί απόψε όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες ένα αφιέρωμα στον εκλιπόντα δημιουργό, "ψυχή" και πρόεδρο του Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει ομιλία του Ανδρέα Α. Ανδριόπουλου για τον πατέρα του που ίδρυσε τον θεσμό του Φεστιβάλ Πάτρας το καλοκαίρι του 1981 με πρώτη μάλιστα παράσταση τότε τις «Εκκλησιάζουσες» του Εθνικού Θεάτρου με την Μαίρη Αρώνη και θα ακολουθήσει η προβολή ενός βίντεο που ετοιμάστηκε ειδικά, με φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την πορεία του Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλου που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών τον περασμένο Νοέμβριο (είχε γεννηθεί στις 21 Αυγούστου του 1927) αφήνοντας στην Πάτρα μία σημαντική και πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Θέατρο πάντοτε εμπιστευόταν τον εκλιπόντα ιδρυτή του Φεστιβάλ Πάτρας και έφερνε τις καλοκαιρινές του παραστάσεις στην Πάτρα πάντοτε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ΟΚΠΕ.

Στην παράσταση «Βάτραχοι» έχει γράψει την μουσική ο Πατρινός μουσικός Σταύρος Γασπαράτος των «Γύρω Γύρω».

Σκηνοθεσία - Μετάφραση -Απόδοση Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά - Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια - Εύα Νάθενα

Κίνηση - Χορογραφίες Χρήστος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί - Σάκης Μπιρμπίλης

Μουσική διδασκαλία - Μελίνα Παιονίδου

Διανομή:

Ιέρεια - Εβελίνα Παπούλια

Πλάσμα Ιέρειας - Έντυ Λάμε

Διόνυσος - Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Ξανθίας - Πάνος Βλάχος

Ηρακλής - Λαέρτης Μαλκότσης

Αποθανών - Σπύρος Μπιμπίλας

Χάρων, Βοηθός Ευριπίδη - Στέλιος Ιακωβίδης

Αιακός - Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Πανδοκεύτρα Α΄ - Αγορίτσα Οικονόμου

Πανδοκεύτρα Β΄ Μαρία Κωνσταντάκη

Πλαθάνη - Σωκράτης Πατσίκας

Αισχύλος - Γιάννης Ζουγανέλης

Ευριπίδης - Φάνης Μουρατίδης

Χορός Βατράχων, Χορός Μυστών, Νεκρώσιμος ακολουθία, Παράβαση, Ρόλοι στον Άδη, Χορικά του Ποιητικού Αγώνα - Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μυρτώ Γράψα, Στέλιος Ιακωβίδης, Κωνσταντίνος Κουνέλλας, Λάμπρος Κτεναβός, Μαρία Κωνσταντάκη, Έντυ Λάμε, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Λαέρτης Μαλκότσης, Σπύρος Μπιμπίλας, Ειρήνη Μπούνταλη, Πάολα Μυλωνά, Αγορίτσα Οικονόμου, Αλεξάνδρα Ούστα, Εβελίνα Παπούλια, Σωκράτης Πατσίκας, Ιβάν Σβιτάιλο, Αντώνης Στρούζας, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αγγελική Τρομπούκη, Γιωργής Τσουρής, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Ορχήστρα που άδει στον Άδη - Λαέρτης Μαλκότσης, Σωκράτης Πατσίκας, Γιωργής Τσουρής.

Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι Μαρία Κωνσταντάκη, Λαέρτης Μαλκότσης, Εβελίνα Παπούλια, Ιβάν Σβιτάιλο, Γιωργής Τσουρής.

Ο Διόνυσος, προβληματισμένος από την έλλειψη ποιητών ικανών να διδάξουν ήθος στους Αθηναίους, αποφασίζει να κατέβει στον Άδη, με στόχο να φέρει στη γη τον Ευριπίδη. Μαζί του θα πάρει τον δούλο του, τον Ξανθία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θεός και δούλος θα αλλάξουν αρκετές φορές ρόλους για να αποφύγουν κακοτοπιές, που όλες οδηγούν σε κωμικές παρεξηγήσεις.

Φτάνοντας στον προορισμό τους, οι ταξιδιώτες θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο, που μάχονται για το θρόνο της τραγωδίας στον Άδη. Ο Διόνυσος, θεός του θεάτρου, ορίζεται ως κριτής. Η μάχη είναι αμφίρροπη. Η τελική απόφαση του Διόνυσου θα ξαφνιάσει, αφού, αν και ξεκίνησε το ταξίδι του με σκοπό να φέρει τον Ευριπίδη στη γη, φεύγει από τον Άδη παίρνοντας μαζί του τον Αισχύλο.

Οι Βάτραχοι παίχτηκαν στα Λήναια το 406 π.Χ. αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Εκτός από την πρωτότυπη σύλληψη, τη φαντασία και την αναμφισβήτητη κωμική τους ποιότητα, αποτελούν και μια πρώτη «άτυπη» φιλολογική κριτική, εξαιτίας του ιδιότυπης αντιπαράθεσης που στήνει ο Αριστοφάνης μεταξύ των δύο τραγικών.

Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1959, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

Στην επίσημη πρεμιέρα σήμερα το βράδυ δεν θα καταφέρει τελικά να παραστεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης παρότι το επιθυμούσε καθώς όπως ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο βρίσκεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας για μία συνάντηση της Ένωσης Θεατρικών καλλιτεχνικών διευθυντών. Επίσης δεν θα παραστούν παρότι προσκλήθηκαν και ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας και η Υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου λόγω των σημαντικών εξελίξεων των ευρημάτων της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος στο thebest.gr, η ζήτηση των εισιτηρίων για τις δύο παραστάσεις του έργου «Βάτραχοι» του Εθνικού στην Πάτρα είναι πολύ μεγάλη και πλέον τα διαθέσιμα εισιτήρια είναι λίγα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θεατρόφιλοι καλό είναι να σπεύσουν να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους.

Κοστίζουν 15 ευρώ – γενική είσοδος και 12 ευρώ τα μειωμένα, φοιτητικά και ανέργων. Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του Φεστιβάλ Πάτρας στην οδό 25ης Μαρτίου 104, πίσω από το ναό της Παντάνασσας και στα καταστήματα Dur, Music station, Γωνιά του Βιβλίου, Discover, στο So Easy και στο Αρχαίο Ωδείο, τις ημέρες των παραστάσεων 18.30-21.30.

*Να σημειωθεί πως μετά την Πάτρα οι «Βάτραχοι» του Εθνικού θα παρουσιαστούν στις 21 Αυγούστου 2014 στο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας στην Αμαλιάδα, στον γειτονικό νομό Ηλείας.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture