Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

36 εκατ. προϊόντα "μαϊμού" κατασχέθηκαν μέσα στο 2013

36 εκατ. προϊόντα "μαϊμού" κατ...

Η αξία υπερβαίνει τα 760 εκατ. ευρώ το 2013

Περίπου 36 εκατομμύρια προϊόντα «μαϊμούδες», κυρίως είδη ένδυσης και φάρμακα, κατακράτησαν το 2013 οι τελωνειακές αρχές της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η αξία των παρακρατηθέντων προϊόντων-εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης υπερβαίνει τα 760 εκατ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον αριθμό των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι κυριότερες κατηγορίες εμπορευμάτων απομίμησης που κατάσχονται είναι τα είδη ένδυσης (12% όλων των κατακρατηθέντων ειδών) και τα φάρμακα (10%). Ακολουθούν τα τσιγάρα (9%), τα υλικά συσκευασίας (8,8%) και τα παιχνίδια (7,6%).

Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος μεταφοράς των προϊόντων απομίμησης είναι το ταχυδρομείο και οι ταχυμεταφορές (70% των τελωνειακών παρεμβάσεων), με το 19% των κατασχεθέντων ταχυδρομικών δεμάτων να αφορούν φάρμακα.

Ειδικότερα για τα κατακρατηθέντα φάρμακα, η έκθεση αναφέρει ότι αφορούν κυρίως διαιτητικά χάπια, χάπια τύπου Viagra, αλλά και ασπιρίνες, διουρητικά, αντιβιοτικά, καθώς και μεγάλες ποσότητες ψεύτικων προφυλακτικών.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προϊόντων παραποίησης/απομίμησης, δεδομένου ότι το 66 % όλων των κατακρατηθέντων προϊόντων προέρχονται από εκεί και το 13 % από το Χονγκ Κονγκ. Το 5,8% των κατακρατηθέντων προϊόντων προέρχεται από την Ελλάδα (κυρίως εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων), το 3,7% από την Τουρκία και το 2,5% από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα προϊόντα απομίμησης που προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αφορούν κυρίως είδη περιποίησης σώματος, κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης, μελάνια για εκτυπωτές και ηλεκτρικές συσκευές. Άλλες χώρες, ωστόσο, ήταν η βασικότερη πηγή προέλευσης συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων, όπως για παράδειγμα, η Τουρκία για αρώματα και καλλυντικά και η Αίγυπτος για τρόφιμα.

Το 90% περίπου όλων των κατακρατηθέντων εμπορευμάτων είτε καταστράφηκαν είτε αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της παράβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για τις δραστηριότητες των τελωνείων δημοσιεύεται από το 2000, με σκοπό την προστασία των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) και βασίζεται σε στοιχεία που διαβιβάζουν οι εθνικές τελωνειακές διοικήσεις στην Επιτροπή. «Η αποτελεσματική επιβολή των ΔΔΙ αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την υγεία και την ασφάλεια, επειδή ορισμένα προϊόντα απομίμησης/παραποίησης (π.χ. τρόφιμα, προϊόντα περιποίησης σώματος, παιχνίδια κ.α.) παραγόμενα σε περιβάλλον που δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τους πολίτες», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά