Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι 11 νεκροί του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι ζητούν Δικαιοσύνη

Οι 11 νεκροί του ναυαγίου στο Φαρμακονήσ...

Διασωθείς πρόσφυγας: Κάποιοι δημοσιογράφοι δεν είπαν την αλήθεια

Για πρωτοφανή «επιχείρηση συγκάλυψης του Λιμενικού», για την υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι και τον θάνατο 11 ανθρώπων, έκανε λόγο η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η δικογραφία της υπόθεσης μετά από διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά τέθηκε στο αρχείο χαρακτηριζόμενη ως «προφανώς αβάσιμη στην ουσία της».

Ωστόσο, η ομάδα Δικηγόρων που υπερασπίστηκε τα θύματα και τους διασωθέντες ανέφερε πως η συγκεκριμένη επιλογή του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά αγνοεί «τις εγκλήσεις των παθόντων και τις αναλυτικές μαρτυρίες τους για τα γεγονότα», κάτι που «υπονομεύει το δικαίωμά τους να ζητούν έννομη προστασίας και καταστρατηγεί θεμελιώδη δικαιώματα και εγγυήσεις υπέρ του θύματος στο πλαίσιο της ποινικής δίκης».

Σύμφωνα με τις δικηγόρους, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τους Λιμενικούς και τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν τη νύχτα της 20ης Ιανουαρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 8 παιδιά και 3 γυναίκες.

Όπως επισήμανε η Ομάδα Δικηγόρων, υπάρχουν μαρτυρίες προσφύγων που ανέφεραν πως το λιμενικό τους κακομεταχειρίστηκε, τις οποίες ο Εισαγγελέας έκρινε αναξιόπιστες.

Σημείωσαν ακόμη πως ο Εισαγγελέας παρέβλεψε τις σοβαρές αντιφάσεις και τα ερωτήματα από τις καταθέσεις των εμπλεκομένων λιμενικών και στρατιωτικών, καθώς και τα σήματα των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Οι αντιφάσεις, όπως είπαν, προκύπτουν από το χρόνο εντοπισμού, ο οποίος…άλλαζε από κατάθεση σε κατάθεση. Συγκεκριμένα, σε κάποια κατάθεση σημειωνόταν ότι εντοπίστηκε το ναυάγιο στις 1:30, σε μία άλλη στις 00:35, σε μία άλλη 1:25 και σε άλλες δύο στις 1:45 και 2:00.

Σύμφωνα με τις δικηγόρους παραβλέπεται το γεγονός ότι από το Λιμενερχείο Λέρου έχουν αποσταλεί δύο σήματα, από τα οποία το δεύτερο χαρακτηρίζεται ως…ορθή επανάληψη του πρώτου, αλλά….διαφοροποιείται ως προς τον χρόνο εξέλιξης του περιστατικού και της περιγραφής των γεγονότων.

Οι μόνες καταθέσεις που κρίθηκαν ως βάσιμες από τον Εισαγγελέα, είναι εκείνες που δόθηκαν στο Λιμεναρχείο της Λέρου, αμέσως μετά τα δραματικά γεγονότα, με διερμηνείς, οι οποίοι δεν μιλούσαν τη γλώσσα των διασωθέντων (!).

Παράλληλα, σύμφωνα με την ομάδα δικηγόρων ο Εισαγγελέας έκρινε ακόμη αναξιόπιστη την κατάθεση του ΕΠΟΠ Λοχία του Φαρμακονησίου, ο οποίος περιέγραψε πράξεις βίας σε βάρος των διασωθέντων στο Φαρμακονήσι.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Εισαγγελέας στην πολυσέλιδη πράξη του δεν αναφέρεται καθόλου στην κοπή του σκοινιού από τους ίδιους του Λιμενικούς, κάτι το οποίο οδήγησε στην ανατροπή και εν τέλει στη βύθιση του σκάφους των προσφύγων.

«Οι σοβαρές αντιφάσεις στις καταθέσεις των εμπλεκομένων και η αναντιστοιχία των χρόνων στα περιγραφόμενα γεγονότα δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι τα γεγονότα δεν έχουν λάβει χώρα ούτε στους τόπους, ούτε στους χρόνους ούτε με τον τρόπο που περιγράφουν οι εμπλεκόμενοι λιμενικοί και στρατιωτικοί. Παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες έρευνας και διάσωσης», σημείωσαν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις