Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα - Εργάτες γης Μανωλάδας: Πικετοφορία απόψε στην πλατεία Γεωργίου από το ΠΑΜΕ για την απόφαση του Δικαστηρίου

Πάτρα - Εργάτες γης Μανωλάδας: Πικετοφορ...

«Ντροπή» χαρακτήρισε την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης» υπογράμμισε το ΚΚΕ

H αθώωση και των τεσσάρων κατηγορούμενων για την πολύκροτη υπόθεση της Μανωλάδας προκάλεσε την έκρηξη των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αντέδρασαν άμεσα στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας χαρακτηρίζοντας την «ντροπή», «προκλητική», ενώ η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για μη απόδοση δικαιοσύνης, αναφέρει το protothema.gr

«H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΑ, Βασιλική Κατριβάνου. «Η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους», επισημαίνει ακόμη, προσθέτοντας ότι «παραγνωρίστηκαν τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και αγνοήθηκε η χτεσινή τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως να καταδικαστούν για τράφικινγκ».

Από την πλευρά του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των  συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης.  Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας "σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία».

«Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού», υπογραμμίζει το ΚΚΕ. «Ελληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά», προσθέτει.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το δικαστήριο, αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν τόσο ο επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, όσο και ένας ακόμη κατηγορούμενος.

Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι και ειδικότερα για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος, με ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα. Παρόλα αυτά οι ποινές τους έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Πικετοφορία το απόγευμα από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου

Η γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί την Πέμπτη στις 8 μμ στην πλ. Γεωργίου στην Πάτρα σε συγκέντρωση πικετοφορία διαμαρτυρίας, για την δικαστική αθωωτική απόφαση για το μακελειό στη Μανωλάδας, όταν οι μετανάστες εργάτες γης διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και δέχτηκαν την επίθεση της εργοδοσίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.

"Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τέτοιου είδους αποφάσεις  αλλά και για το σύγχρονο δουλεμπόριο που οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα, που αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά και επιτίθενται στους εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Καλούμε τους μετανάστες, εργάτες γης ή όπου και αν δουλεύουν, συνολικά την εργατική τάξη να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που καταλήγει:

"Καλούμε αύριο τα σωματεία της πόλης μας, τους μαζικούς φορείς, το λαό της πόλης μας και όσους εναντιώνονται σε αυτή τη πολιτική να πορευτούν μαζί μας στην συγκέντρωση πικετοφορία 8μμ πλ. Γεωργίου."

 

 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις