Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάνδημος ήταν ο εορτασμός της Πολιούχου του Λαγκαδά, Αγίας Παρασκευής –Παρέστη και ο Μητροπολίτης Πατρών, Δείτε ΦΩΤΟ

Πάνδημος ήταν ο εορτασμός της Πολιούχου ...

Παρών στις εκδηλώσεις και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος

Την μνήμη της Πολιούχου και Προστάτιδας του Λαγκαδά, Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου του Χριστού, Αγίας Παρασκευής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως, τίμησαν οι κάτοικοι της περιοχής Λαγκαδά.

Όπως αναφέρεται στο σάιτ της Μητροπόλεως Πατρών (απ' όπου και οι φωτό), την παραμονή της εορτής τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής, Λαγκαδά ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτονος και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Εν συνεχεία, με την συμμετοχή του κόσμου και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά και τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές και εκπροσώπων των Πολιτιστικών φορέων της επαρχίας μας ενδεδυμένους με τις παραδοσιακές τους στολές, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής εντός της πόλεως, ενώ στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά τελέστηκε η Αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, που ήταν το περασμένο Σάββατο 26 Ιουλίου 2014 τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Λαγκαδά προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Θεοκλήτου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος εις το Ιερό Βήμα ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον γεμάτο από πλήθος Πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ.  Θεόδωρος Καράογλου, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης, πολλοί ιερείς όχι μόνο της Μητροπόλεως Λαγκαδά αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής, της ακαδημαϊκής κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  καθώς και αντιπροσοπείες των Πολιτιστικών Φορέων της επαρχίας Λαγκαδά.

Τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής  τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τον Μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και αναφέρθηκε στο Βίο και το Μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής αναλύοντας εκτενώς την λέξη Οσιοπαρθενομάρτης που χαρακτηρίζει την σήμερα τιμωμένη από την Εκκλησία μας Αγία υπογραμμίζοντας ότι ονομάζεται μάρτυς διότι ομολόγησε Ιησούν Χριστόν τον οποίο και αγάπησε με όλη την δύναμη της ψυχής της, η οποία αυτή αγάπη υπαγορεύει την θυσία και κοστίζει.

Το τίμημα της είναι να δώσεις ακόμα και το αίμα σου για το αγαπημένο σου πρόσωπο ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Οι πατέρες της Εκκλησίας μας αναφέρουν ότι το μαρτύριο είναι η επισφράγιση της μαρτυρίας και της ομολογίας μας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Χρυσόστομος τόνισε, ότι η Αγία μας ομολόγησε πρώτον ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός, δεύτερον ότι η σωτηρία επιτυγχάνετε με την ένωση μας με τον Κύριο που γίνετε δια της μυστηριακής οδού της Αγίας μας Εκκλησίας και τρίτον ομολόγησε την αξία του ανθρωπίνου προσώπου το οποίο είναι δημιούργημα του Θεού. Καταλήγοντας ανέφερε ότι η εορτή της Αγίας Παρασκευής είναι όντως μια μεγάλη ημέρα για εμάς του Ορθοδόξους και περιέχει πολλά και πλούσια μηνύματα για την προσωπική ζωή και την πνευματική μας πορεία.

Ο Θεός μας αγάπησε και μας αγαπά πολύ. Αυτή η αγάπη Του είναι ατέλειωτη. Όπως λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Ιωάννης ο Θεολόγος, «ο Θεός δεν έχει απλός αγάπη αλλά ο Θεός αγάπη εστί».

Η Αγία μας αγάπησε τον Θεό και νίκησε πρώτον τον εαυτό της και δεύτερον ξεπέρασε τον κόσμο και τις μάταιες χαρές του λέγοντας «τα πάντα ασήμαντα είναι ίνα Χριστόν κερδίσω».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.  Άνθιμος έκανε την Τελετή του Αγιασμού του Αγιάσματος της Αγίας Παρασκευής το οποίο και ευρίσκεται  πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και τα εγκαίνια της Κεντρικής Αιθούσης του Πνευματικού Κέντρου του Ναού η οποία και είναι αφιερωμένη εις τον Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους μας, τον Άγιο Κόσμα τον Αιτωλό του οποίου εφέτος επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από την γέννηση του η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αφιερώσει το τρέχον έτος.

Ακολούθησε ομιλία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης με κεντρικό Θέμα τον Άγιο Κόσμα τον Αιτωλό.

Σε άλλος σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τα διάφορα διεθνή ζητήματα εκφράζοντας την ανησυχία του για το θέμα των Σκοπίων, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο Συνδετικός Κρίκος όλων των Ελλήνων είναι Ορθόδοξος Πίστη μας και η προϋπόθεση για να κρατήσουμε στεγανά αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την Παράδοσή μας, μιμούμενοι τα παραδείγματα των Βίων των Αγίων μας ώστε μέσα από την αγάπη και την ενότητα μας ως έθνος, να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως κάναμε όλη αυτή τη μακρά περίοδο του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης.

Το ρεπορτάζ και οι φωτό είναι από το εκκλησιαστικό σάιτ romfea.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις