Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Τότε που οι "αντιφρονούντες" στοιβάζονταν στο σχολικό συγκρότημα Γλαράκη και στο γήπεδο της Παναχαϊκής

Πάτρα: Τότε που οι "αντιφρονούντες&...

Η εκδήλωση του ΚΚΕ για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στις 8:00μμ, στην πλατεία Παπανδρέου στην Πάτρα, η εκδήλωση των ΚΟ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ήταν αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας. Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου-Ζακύνθου-Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το στέλεχος του ΚΚΕ και δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Στην ομιλία της η κ. Γεροπαναγιώτη ανέφερε γεγονότα εκείνης της περιόδου λέγοντας:

«Η σημερινή επέτειος φέρνει μνήμες. Όσοι έζησαν εκείνα τα μαύρα χρόνια θυμούνται την πρώτη μέρα επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας, τις μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων, κομμουνιστών.

Στη Πάτρα μετατράπηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης το γήπεδο της Παναχαϊκής και τα σχολικά συγκροτήματα στου Γλαράκη, στο 26ο Δημοτικό σχολείο στην Αγία Σοφία, στη Δροσιά απέναντι από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Στον περίβολο και τις ταράτσες των σχολικών συγκροτημάτων στήσανε πολυβόλα και στη συνέχεια, όσοι ‘’δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις’’ οδηγήθηκαν στις εξορίες και τις φυλακές. Η εφημερίδα «Πελοπόννησος αναφέρει στο κεντρικό της άρθρο το Σάββατο 22 Απριλίου 1967 ‘’Αι Ένοπλοι Δυνάμεις ανέλαβαν χθες την διακυβέρνησην’’ Και συνεχίζει στην 1η σελίδα ‘’Προσηλωμένη εις την ειρήνην και ελευθερίαν η αποστολή της νέας κυβέρνησης’’ καταλήγοντας ‘’Να αποτρέψει τον διχασμόν και να εξαγάγη την χώραν από τον τελευταίον αδιέξοδον’’ και την ΚΥΡΙΑΚΗ 23 Απριλίου 1967 κυκλοφορεί με κύριο τίτλο ‘’Αναίμακτος η επέμβαση του στρατού, εις όλην την χώραν απόλυτος τάξιν’’».

Στην συνέχεια της ομιλίας έγινε λόγος για τις εξελίξεις αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που ακολούθησαν την πτώση της χούντας και τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτές τα νέα τότε αστικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην ενσωμάτωση και στην καταστολή του λαϊκού παράγοντα.

Συγκεκριμένα, η ομιλήτρια ανέφερε: «Ο εκσυγχρονισμός αφορούσε και τα ίδια τα αστικά κόμματα. Στη θέση της ΕΡΕ -που είχαν αποκαλέσει αμαρτωλή- ήρθε η ΝΔ. Το κόμμα της Ένωσης Κέντρου, που είχε παρακμάσει και για το λόγο ότι η ΝΔ την επικάλυψε ιδεολογικά και πολιτικά, γρήγορα απορροφήθηκε, ένα σημαντικό τμήμα της στη ΝΔ και το μεγαλύτερο στους κόλπους του νέου σχήματος, του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, νέα μεσαία στρώματα συνέτειναν να αποκτήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος μαζική βάση. Έτσι, το προδικτατορικό δίπολο (ΕΡΕ-ΕΚ) αντικαταστάθηκε με το νέο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.» Κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στην διαχρονική ανάγκη το ΚΚΕ να είναι ισχυρό, λέγοντας: «Ένα από τα διδάγματα της περιόδου, είναι η ανάγκη για το λαό να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ. Αυτό δεν αφορά μόνο το ίδιο το Κόμμα, αφορά εξ αντικειμένου και τα πιο πρωτοποριακά τμήματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας της, των λαϊκών στρωμάτων.

Μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους είναι η συσπείρωση και η λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία. Μόνο τότε θα λειτουργήσει η ουσιαστική δημοκρατία για την λαϊκή πλειοψηφία, γιατί τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στην κοινωνία, θα λειτουργούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για το καπιταλιστικό κέρδος.

Μέσα στις συνθήκες του πανεθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, του εργατικού λαϊκού ελέγχου, οι βουλευτές που θα εκλέγονται από την παραγωγική μονάδα θα είναι εργαζόμενοι, δε θα έχουν ιδιαίτερες αμοιβές, θα είναι ανακλητοί από τους εκλογείς τους, δηλαδή θα είναι υπηρέτες του λαού και όχι δυνάστες του.

Γι' αυτό το λόγο κρίσιμο ζήτημα στις σημερινές συνθήκες είναι να γίνουν βήματα στην αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε τέτοια κατεύθυνση που θα ανοίξουν το δρόμο για αυτήν την προοπτική.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις