Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κάτι (θετικό) τρέχει με την Καλαμάτα - Τι ακριβώς;

Κάτι (θετικό) τρέχει με την Καλαμάτα - Τ...

Του Διονύση Ζακυνθινού

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώνει αυτό το καλοκαίρι τη μεγαλύτερη πανελληνίως αύξηση σε αφίξεις, κάπου 30%, ξεπερνώντας ακόμη και παραδοσιακά τουριστικά μέρη, όπως τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι δεν πάει πολύς καιρός που η γνωστή καπνοβιομηχανία «Καρέλια», η οποία εδρεύει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ανακοίνωσε βαρβάτες αυξήσεις και μπόνους στο προσωπικό της.

Και την ίδια ώρα, η ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο, επίσης στην Καλαμάτα, φέρεται να είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.

Κοντά σε όλα αυτά, το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι, γνωρίζει μεγάλη άνθηση, σε αντίθεση με άλλα φεστιβάλ που παρακμάζουν (καλή ώρα όπως αυτό της Πάτρας), διανύοντας αισίως τον εικοστό χρόνο του.

Όλα αυτά, μαζί, δεν είναι τυχαία. Αποτελούν σαφείς ενδείξεις, που προέρχονται από ετερόκλητους χώρους, ότι η ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πρέπει να είναι ένα από τα μέρη της Ελλάδας που έχουν νιώσει λιγότερο την κρίση, αντιστεκόμενη σ’ αυτήν και αντιμετωπίζοντας τη δυναμικά.

Κάτι (θετικό) τρέχει, λοιπόν, με την Καλαμάτα. Κάτι κάνουν ή αξιοποιούν καλύτερα οι Καλαματιανοί, σε σύγκριση με εμάς. Ενδεχομένως να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις υποδομές τους, και να υπενθυμίσω εδώ ότι η Καλαμάτα έχει αεροδρόμιο (που εμείς δεν έχουμε) ενώ η Μεσσηνία διαθέτει και μια από τις αρτιότερες και πιο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, το διάσημο πλέον «Costa Navarino».

Από μόνο του αυτό το γεγονός μπορεί βέβαια να εξηγεί τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς είναι δεδομένο ότι η εν λόγω φημισμένη ξενοδοχειακή μονάδα λειτουργεί και σαν «κράχτης» προσέλκυσης επισκεπτών για την ευρύτερη περιοχή.

Πέρα από όλα αυτά, «παίζει», όμως, και η παράμετρος η εκεί τοπική κοινωνία να είναι περισσότερο εξωστρεφής, πιο ανοικτόμυαλη, και δεκτική σε αναπτυξιακά ερεθίσματα και προτάσεις. Εννοείται δε ότι διαθέτει κι ένα ισχυρό αίσθημα τοπικισμού. Βέρος Καλαματιανός και να μην καπνίζει «Καρέλια», λέγεται ότι δεν είναι και πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Θέλετε σε όλα τα προαναφερόμενα να προσθέσουμε και ότι μπορεί να βάζει και ο πρωθυπουργός το χεράκι του, βοηθώντας και ενισχύοντας, όσο μπορεί και όπως μπορεί, το μέρος του; Αν ναι, καλά κάνει και μαγκιά του!

Κι εμείς στην Αχαΐα επαιρόμαστε για το γεγονός ότι έχουμε βγάλει κάμποσους πρωθυπουργούς, υπουργούς, και πάμπολλους εν γένει πολιτικούς, αλλά το αν βοήθησαν και πόσο βοήθησαν τα μέρη μας φαίνεται από το χάλι της Πάτρας, η οποία στερείται στις μέρες μας ακόμη και βασικών υποδομών και τρώει πλέον άνετα τη «σκόνη» της Καλαμάτας!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις