Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δήμος Πύργου: Φτάνει μέχρι τον Πρωθυπουργό για τα σκουπίδια

Δήμος Πύργου: Φτάνει μέχρι τον Πρωθυπουρ...

Επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά

Με θέμα «Κατεπείγον αίτημα για συνδρομή του Δήμου Πύργου για την αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων  που απειλούν  άμεσα τη δημόσια υγεία και πλήττουν τον τουρισμό» ο Δήμος Πύργου απευθύνει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και κάθε αρμόδιο Υπουργείο, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ζητώντας την άμεση συνδρομή τους ώστε να δοθεί λύση στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με τα σκουπίδια και κυρίως στην αδυναμία να   αντιμετωπιστεί το οικονομικό σκέλος της επιχείρησης μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Η επιστολή είναι το προϊόν  της σύσκεψης όλων των παρατάξεων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημαρχείο, ενώ το ραντεβού με τον αρμόδιο Υπουργό που εκκρεμεί,  θα γίνει πιθανότατα εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Εκτός από την κεντρική Πολιτεία, ο Δήμος Πύργου  καλεί επίσης τους βουλευτές Ηλείας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και το ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να αναλάβουν πρωτοβουλία για την άμεση εξασφάλιση των πιστώσεων που θα διασφαλίσει την ομαλότητα στο Δήμο ως προς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου και οι παρατάξεις που εξελέγησαν και θα απαρτίσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο απευθύνονται στην Ελληνική Πολιτεία και ζητούν την άμεση συνδρομή της για την αντιμετώπιση του κινδύνου που απειλεί τη δημόσια υγεία 50.000 κατοίκων και δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, πλήττοντας παράλληλα την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

Ανεξάρτητα από τις συμφωνίες μας η τις διαφωνίες μας για τις  επιλογές της Δημοτικής Αρχής, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βρεθεί άμεσα λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. 
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού Ηλείας  στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος Πύργου έχει ήδη αρχίσει την κατασκευή του α΄ υποέργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης, του ΧΥΤΥ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και προχωρεί στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το β΄  υποέργο, με ΣΔΙΤ , που είναι το εργοστάσιο διαχείρισης με μηχανική ανακύκλωση, αναερόβια ζύμωση και ενεργειακή αξιοποίηση. Το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των έργων είναι 18 και 24 μήνες αντίστοιχα.

Στο νομό και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει ΧΥΤΑ για να δεχθεί τα απορρίμματα του δήμου για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.

Για το μεσοδιάστημα από το κλείσιμο των ΧΑΔΑ ( 2009) μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση επελέγη, όπως και σε άλλους δήμους, η προσωρινή αποθήκευση με τη μέθοδο της δεματοποίησης.Δυστυχώς, η  απρόβλεπτη επιμήκυνση του χρόνου κατασκευής του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ, για λόγους μη οφειλόμενους στους δήμους, οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Η ματαίωση εγκατάστασης του δεματοποιητή σε νέο χώρο που είχε αδειοδοτηθεί, μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, γεγονός που δημιούργησε υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση από τη σώρευση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους, ανάγκασε το δήμο Πύργου να αναζητήσει λύση στη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής, με έκδοση ΚΥΑ των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Νέες αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση νέου χώρου για προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων, αποτύγχαναν.
Εκκρεμεί στο ΕΠΕΡΑ η  ένταξη αιτήματος του δήμου για εγκαταστάσεις και προμήθεια εξοπλισμού κομποστοποίησης και ανακύκλωσης στην πηγή.  
Ήδη σήμερα με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως διασφαλίσαμε χώρο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύντομο χρονοδιάγραμμα.Παρίσταται επομένως επιτακτική ανάγκη ,ανάγκη που αφορά στην επιβίωση του πληθυσμού, να επιτευχθεί  άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων μας από το αστικό κέντρο και τα χωριά για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου αρχίσει η προσωρινή διαχείριση στο νέο χώρο.
Με την υπ αρ. 24202/2216/12-5-2014 (ΦΕΚ 1264Β/2014) ΚΥΑ των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ φυλής είναι δυνατή η μεταφορά και υγειονομική ταφή 4.000 τόνων απορριμμάτων. Είναι όμως αδύνατη η επιχείρηση της μεταφοράς και διάθεσης λόγω του υψηλού κόστους.

Ο δήμος Πύργου, δεν διαθέτει την αναγκαία πίστωση για την κάλυψη της δαπάνης που θα ανέλθει στο ποσό των 480.000 € και προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου για μέχρι τις 15/9/2014.Επιπλέον την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει την διοίκηση του Δήμου Πύργου η νέα δημοτική αρχή. Το νέο δημοτικό συμβούλιο μέχρι να συσταθεί σε σώμα και να οριστούν οι προβλεπόμενες επιτροπές απαιτείται να έχει ένα χρονικό περιθώριο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αδειοδοτήσει και να υλοποιήσει τον δικό του τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ήδη αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων  σωρεύονται στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου, εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες ,με άμεσο τον κίνδυνο επιδημιών λοιμωδών νόσων. Εάν δεν αρχίσει αμέσως  η αποκομιδή θα ξεσπάσει υγειονομική αλλά και ανθρωπιστική κρίση, και θα είναι αδύνατη η διαβίωση στο αστικό κέντρο.
Παράλληλα οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες της κρουαζιέρας που επισκέπτονται αυτό το διάστημα το Κατάκολο, βιώνουν τον εφιάλτη και πλήττεται ανεπανόρθωτα η εικόνα της χώρας.
Δεν είναι ώρα για απόδοση των όποιων πολιτικών  ευθυνών, ευθυνών που βαραίνουν όλους: Αυτοδιοίκηση, κράτος, κοινωνίες. Είναι ώρα ευθύνης για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων ψυχών.

Απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση της πατρίδας μας και ζητάμε την άμεση συνδρομή της για να επιβιώσουμε.
Ζητάμε άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου Πύργου με ποσό 480.000€ λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει για την κάλυψη της δαπάνης  που απαιτείται  για την μεταφορά μέχρι την 15 Σεπτεμβρίου 2014. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πύργου εκτιμά ότι θα απαιτηθεί επιπλέον ποσό ύψους  1.500.000 € για την κάλυψη των δαπανών διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι 31/12/2014 ώστε να δοθεί ο χρόνος στη νέα δημοτική αρχή να αδειοδοτήσει και να υλοποιήσει τη διαχείριση στο νέο χώρο. 
Χωρίς διαθέσιμη πίστωση στο δήμο Πύργου είναι αδύνατη η σύναψη συμβάσεων για τη μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις