Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Θάνατος ενός Πατριάρχου

Θάνατος ενός Πατριάρχου

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Δεν είναι άφευκτος ο θάνατος ενός Πατριάρχου. Ούτε ενός Αυτοκράτορος, ούτε Βασιλέως ή αρχηγού Κράτους. Πάντες είμεθα υποκείμενοι στην διέλευσην αυτής της οδού ήτις οδηγεί στας Αιωνίους Μονάς. Και μετά  την τελευτήν ατελείωτες οι τελετουργικές ακολουθίες που  κάπου εγγίζουν τους πανηγυρισμούς, πάλαι τε και επ’ εσχάτων.

 

Επί των ημερών μας έχει γίνει δε αναγκαίον, η κατά κόρον δημοσιοποίηση ιατρικών ανακοινωθέντων, αφ’ ής ο μεγαλόσχημος εισέλθει στο Νοσοκομείον. Δύο ή τρία ανακοινωθέντα που πολλές φορές δεν έχουν αλλάξει. Και οι Δημοσιογράφοι παραμένουν επί εικοσιτετραώρου βάσεως έξω  από το Νοσηλευτικόν  Ίδρυμα  εκλιπαρούντες για κάποια είδηση πρόσθετην,  πέραν του ανακοινωθέντος. Και ακούγονται μυριάδες απόψεις, θέσεις και υποθέσεις. Τα ανακοινωθέντα από τα Μέσα Ενημερώσεως, επαναλαμβάνονται εκατοντάδες φορές το κάθε ένα. Και η περιέργεια ή ανησυχία του κοινού εξάπτεται χωρίς πάντα αποχρώντα λόγον. Το μοιραίον είναι αμάχητον.

Έχομεν όμως χαρακτηριστικήν,  σίγουρα  και την μοναδικήν περίπτωσην  παγκοσμίως, κατά την οποίαν Πατριάρχης εκοιμήθη χωρίς να εκδοθεί ούτε ένα ιατρικόν ανακοινωθέν. Πρόκειται για τον Πατριάρχην Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Παρθένιον τον Γ’ η τελευτή του οποίου επήλθε  την 23 Ιουλίου 1996.

Πως συνέβη αυτό;

Ο Μακαριστός Πατριάρχης ήταν λάτρης της νήσου Αμοργού την οποίαν επεσκέπτετο κάθε καλοκαίρι επί εικοσαετίαν και πολύ πριν την ανάρρησή του  στον Θρόνον. (Τούτ’ αυτό ισχύει και για τον επίσης Μακαριστόν Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλον).

Ο Πατριάρχης το πρωί ετέλεσεν λειτουργίαν στην Ιεράν Μόνην Χοζοβιωτίσσης, έξω  από την πρωτεύουσαν του νησιού και, με κοπιώδη  οδικήν πρόσβαση. Μετά το πέρας επέστρεφε συνοδευόμενος από τον Ηγούμενον της Μονής. Βάδιζαν προς την  οικίαν του. Λίγα μέτρα πλην πλησιάσουν σ’ αυτήν λέει στον Ηγούμενον.

«Σπυρίδων δεν αισθάνομαι καλά» και έπεσε στην αγκαλιά  του. Με μεγάλον  κόπο άγχος και αγωνία τον μετέφερε στο σπίτι του, όπου δυστυχώς εκοιμήθη την 6 μ.μ. ημέραν Τρίτην. Η είδηση του θανάτου του, από Τηλεοπτικόν Σταθμόν, ίσως τον μοναδικόν,  ήταν  η τελευταία  του κεντρικού βραδινού δελτίου ειδήσεων και με αυτά τα λόγια.

«Απεβίωσε ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Αμοργόν ο  Πατριάρχης Αλεξανδρείας Παρθένιος».

Όπως βλέπετε διετέθη χρόνος 2 – 3 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΩΝ για μίαν κορυφαία διεθνούς κύρους εκκλησιαστικήν προσωπικότητα. Για έναν σπουδαίον παράγοντα της Ορθοδόξου Εκκλησίας  και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.  Για ένα άτομον λατρευόμενον στην Αφρικήν την οποίαν χαρακτήριζε «Ήπειρον του μέλλοντος». Η εκδημία επήλθε ολίγας ημέρες πριν την συμμετοχήν του σε Παγκόσμιον Συνέδριον στην Γενεύην όπου ήταν ομιλητής.

Από την 10ηνπρωινήν που συνέβη η αδιαθεσία του Πατριάρχου μέχρι την τελευτήν μετά οκτώ ώρες, έπρεπε να είχε εκδοθεί κάποιο ιατρικόν ανακοινωθέν. Αλλά, ποίος να το ζητήσει; Και σε κλητήρα Υπουργείου να συνέβαινε αυτή η περίπτωση, οι δημοσιογράφοι θα «ενημέρωναν το κοινόν» πολλές φορές για την πορείαν της υγείας του, κάτι που συνεχώς και κατά κορον παρατηρούμεν  καθημερινώς σήμερα. Ο Πατριάρχης όμως  εν προκειμένω, δεν είχε την «τύχη» να είναι …κλητήρας Υπουργείου!!!!!!!

Την ιδίαν ημέραν είχε αποβιώσει και η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη. Άπαντα τα ΜΜΕ  Ραδιόφωνα και Τηλεοράσεις τροποποίησαν πλήρως τα προγράμματά τους και ανέφεραν το γεγονός αδιαλείπτως,  με  εκτενή βιογραφικά, ταινίες με την ηθοποιόν, τραγούδια της, όλην την ημέραν και επί ημέρες πολλές ακολούθως.

Ο θάνατος του Πατριάρχου επεσκιάσθη πλήρως από τον,  την αυτήν ημέραν επισυμβάντα, θάνατον της ηθοποιού. Και ουδείς έστω και αργότερον φρόντισε δι’ ολίγων, να εκδιώξει την αχλύν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις