Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Ξεκινά σήμερα στο Σούλι το 19ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού

Πάτρα: Ξεκινά σήμερα στο Σούλι το 19ο Φε...

Συμμετοχές από διάφορα μέρη της Ελλάδας

“Ομάδες ανθρώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδας  ξεκινούσαν για τη «γιορτή του χωριού»… κοινό σημείο, ο χορός, το τραγούδι, η μουσική και τα έθιμα που “μετέφερε” με τη δική του  ξεχωριστή σημασία ο κάθε τόπος”.Το 19ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού με γνώμονα το παραπάνω έχει βάλει γερές βάσεις δίνοντας     και φέτος το παρόν με μια τετραήμερη πανδαισία ηχοχρωμάτων και χορευτικών παραστάσεων από όλη την Ελλάδα προβάλλοντας και διατηρώντας τον “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”. Όπως τότε έτσι και τώρα ομάδες ντόπιων χορευτικών συγκροτημάτων από κάθε γωνιά έρχονται να στηρίξουν το στόχο μας

Έχοντας ήδη καταξιωθεί σαν μια εκδήλωση θεσμός στα

χορευτικά δρώμενα της ευρύτερης περιφέρειας, το Φεστιβάλ
Λαϊκού Χορού πραγματοποιεί φέτος το 19ο βήμα του,
από την Πέμπτη 24 Ιουλίου έως και την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014,  με θέμα “Ο Χορός Στη Ροή Των Νερών Και Των Καιρών”.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού προσλαμβάνει πανελλήνιο χαρακτήρα, αφού καταφέρνει να παρουσιάζει πάνω από 25 χορευτικές παραστάσεις, που συνολικά πλαισιώνονται από τουλάχιστον 500 χορευτές και λαϊκές ορχήστρες από κάθε γωνία του Ελλαδικού χώρου, ενώ πάνω από 6000 άτομα παρακολουθούν την εκδήλωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης στις 21:00’, στο ειδικά διαμορφωμένο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου.

Οι Διοργανωτές του Φεστιβάλ, είναι o Πολιτιστικός Σύλλογος με το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.

Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου : Κεπενός Ανδρέας

Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Καραγιάννης Ιωάννης

 

Πανδαισία Ηχοχρωμάτων από γκάιντες,λύρες, ζουρνάδες, έθιμα αλλά και χορούς τοπικούς με τραγούδια ξεχασμένα….Για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ Λαϊκού χορού που διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Σύλλογο & Το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών δίνει έντονο χρώμα στα λαϊκά δρώμενα της περιοχής μας αλλά και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο χάρη στην συμμετοχή των ντόπιων ομάδων που θα έρθουν στο τόπο μας και θα μας ταξιδέψουν στον δικό τους χωριό, στον δικό τους τόπο μέσα από ντόπιους μουσικούς, ντόπιους χορευτές αλλά και με τα ιδιαίτερα ξεχωριστά δρώμενα. Χαρακτηριστικά οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι:

 

Από Πάτρα θα είναι:Τα πέντε τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου που θα παρουσιάσουν χορούς από την Τήλο, Εύβοια, Ικαρία, Ανατολική Ρωμυλία, Πελοπόννησο, η Νεανική Ομάδα Αγίου Δημητρίου με χορούς από τη Θεσσαλία το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας με χορούς από τη Λέρο ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πάτρας θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια από τη Δυτική Θράκη και το Χορευτικό Τμήμα του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών θα μας ταξιδέψει με τους κουδουνάτους , το άκουσμα της λύρας και του νταχαρέ στην Όμορφη Δράμα.

Από την ευρύτερη Ελλάδα  θα μας τιμήσουν: Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με τα τραγούδια της τάβλας θα μας φέρει άρωμα γλεντιού όπως γινόταν παλαιότερα στην Ηλεία. Χάλκινα ηχοχρώματα θα μας έρθουν από το παραδοσιακό χωριό του Βαρικού Φλώρινας με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρικού Φλώρινας. Αλησμόνητες μνήμες στιγμές και δρώμενα θα μας ταξιδέψουν κοντά στη Νικομήδεια της Μ.Ασίας στο χωριό του Κίζδερβεν εκεί που η καρδιά του Κιζδερβενιώτη δεν ξεχνά και η αγάπη του για το τόπο του ζωντανεύει κάθε στιγμή με τη στήριξη του Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας “Οι Κιζδερβενιώτες”. Σήμέρα  Δέσπω’ μ  Πασχαλιά, σήμέρα  ν’ άσπρη  μέρα. Ο ήχος των Ζουρνάδων μας ταξιδεύουν στης Σέρρες  και το άκουσμα των κουδουνιών από τους Μπαμπούγερους μας πάνε στο όμορφο Βαμβακόφυτο εκεί όπου ντόπιοι του χωριού με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Λαογραφικού Ομίλου Βαμβακόφυτου Ν. Σερρών θα μας ταξιδέψουν σε βήματα αρχέγονα εκεί που το γλέντι ξεκινά αυθόρμητα . Πρόσφυγες από τον Πόντο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στα Σούρμενα Αττικής. Βιώματα, χορούς και τραγούδια θα γευτούμε από τη Ένωση Ποντίων Σουρμέρνων. Τέλος Τα Ανώγεια Ν. Ρεθύμνης είναι μια περιοχή η οποία προσέφερε τα μέγιστα στην γνήσια Κρητική μουσική παράδοση. Περιοχή που έχει συνδέσει το όνομά της με τον Ανωγειανό και τις μελωδίες αυτού . Για το λόγο αυτό θα έρθουν από την Κρήτη μερακλήδες χορευτές από τα Ανώγεια με τους ντόπιους κατοίκους και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων Κρήτης να μας δείχνουν το Ανωγειανό ύφος τόσο στο χορό το τραγούδι αλλά και την αγάπη τους για τη Παράδοσή μας.

Το Χορευτικό τμήμα του Σουλίου θα μας ταξιδέψει στην Ανατολική Ρωμυλία με παλιά Μοναστηριώτικα τραγούδια χορούς και έθιμα όπως γινόταν και τότε στα χοροστάσια. Δεν θα μπορούσε να λείψει η παρουσίαση των χορών και τραγουδιών από την ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας και συγκεκριμένα των χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους (Σούλι,Πουρναρόκαστρο κ.α) από το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture