Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Με ήπιους ρυθμούς ξεκίνησε η παραλαβή βιομηχανικής τομάτας Οικονομία

Ηλεία: Με ήπιους ρυθμούς ξεκίνησε η παρα...

Χωρίς ουρές στα δύο εργοστάσια του νομού σε Σαβάλια και Γαστούνη

Ούτε η βιομηχανική τομάτα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τον καιρό αυτό το καλοκαίρι. Το ήπιο κλίμα, οι μη αναμενόμενες θερμοκρασίες και οι βροχές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία. Παράλληλα οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως το κόστος ανέβηκε για να αντιμετωπιστούν απρόοπτα στις καλλιέργειες. Αισιόδοξο μήνυμα για φέτος όπως αναφέρουν και οι εκπρόσωπο των εργοστασίων, η πολύ καλή ποιότητα προϊόντος και οι αυξημένες ποσότητες.

Χωρίς ουρές η «πρεμιέρα»
Με ήπιους ρυθμούς ξεκίνησε χθες η παραλαβή της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, από τα δύο εργοστάσια του Κύκνου στα Σαβάλια και της Ελαΐς Unilever στη Γαστούνη. Η προσέλευση των παραγωγών ήταν μικρή κατά την πρώτη ημέρα, καθώς λόγω του καιρού, έχει καθυστερήσει η ωρίμανση του προϊόντος. Οι πρώτες καρότσες με τομάτα έφτασαν και άμεσα ξεκινά και η παραγωγή των προϊόντων που προέρχονται από την βιομηχανική τομάτα. Οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε ο καιρός, είναι αισιόδοξες, τόσο για την ποιότητα του προϊόντος, όσο και για την ποσότητα. Μάλιστα φέτος αναμένεται η παραγωγή να ξεπεράσει τους 90.000 τόνους, αυξημένη περίπου κατά 10%.  Σε ότι αφορά την ποιότητα οι εταιρίες σε συνεργασία με τους παραγωγούς έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά για την βελτίωση της τομάτας.Οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως υπάρχει ένα αυξημένο κόστος στην παραγωγή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έφεραν σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς.

Χέρι – χέρι με τον παραγωγό στη Unilever
Η διευθύντρια του εργοστασίου Pummaro της Ελαΐς Unilever στη Γαστούνη, Στέλλα Γεωργανά, ανέφερε πως δειλά – δειλά ξεκίνησε χθες η παραλαβή της βιομηχανικής τομάτας. «Ο καιρός είναι πολύ ψυχρός, δεν ωριμάζει η τομάτα. Δεν είναι θέμα των παραγωγών, το προϊόν είναι πολύ καλό και θα το πάρουμε όλο, ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης. Με αυτό το ρυθμό παραλαβής όμως, τα κόστη στο εργοστάσιο ανεβαίνουν ανά τόνο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που προσπαθούμε σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Είμαστε μαζί τους στα χωράφια να βρούμε λύση. Σε ότι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα της τομάτας εφαρμόστηκαν αειφόρα projects. Έχουμε πολύ καλή ποιότητα όμως το πρόβλημα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και περιμένουμε και την επόμενη εβδομάδα και εμποδίζουν την ωρίμανση και έτσι δεν έρχονται μεγάλες ποσότητες». Μιλώντας για τις εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή, αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 46.000 τόνους, ενώ πέρυσι παραλάβαμε 44.000 τόνους. Είναι στρατηγική της εταιρίας να αυξήσουμε την τομάτα και το χρόνου θα πάρουμε πολύ περισσότερη. Αυξάνουμε την τομάτα με τους δικούς μας γεωργούς, γιατί έχουν νέα παιδιά με σπουδές, που μπαίνουν στην καλλιέργεια. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρίας μας, να κρατήσει νέα παιδιά στην καλλιέργεια. Έτσι κάνουμε συμβολαιακή γεωργία τίμια, που σημαίνει πως ότι βγάζει το χωράφι θα το πάρουμε και θα πληρώσουμε περίπου τα μισά με την παράδοση και τα υπόλοιπα στα τέλη του χρόνου. Αυτό συνολικά τους προσελκύει και καλλιεργούν τομάτα για εμάς. Οι τιμές φέτος μένουν στα περσινά επίπεδα, όμως η ποιότητα είναι καλύτερη και οι παραγωγοί μας θα λάβουν καλύτερο ποσό. Αυτό δείχνουν οι εκτιμήσεις μας έως τώρα. Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε το κόστος και σε ότι αφορά τα εφόδια και φάρμακα και για τα επόμενα χρόνια έχουμε στρατηγικό σχέδιο, ώστε οι παραγωγοί να ανεβάσουν το ποιοτικό τους επίπεδο μέσα απ Ποσότητα και ποιότητα και στον Κύκνο
Ο γεωπόνος στην εταιρία Κύκνος, Νίκος Κατσανάκης, μιλώντας εκ μέρους της εταιρίας στάθηκε στην πρώτη ημέρα παραλαβής της βιομηχανικής τομάτας. «Ευτυχώς το προϊόν είναι πολύ καλής ποιότητας, καθώς η χρονιά φέτος ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Ο καιρός ήταν άσχημος, εμφανίστηκαν πολλές ασθένειες αλλά ευτυχώς πήγαν όλα καλά και η πρώτη ύλη πληροί τις προϋποθέσεις της εταιρίας και μπορούμε να παράξουμε ένα προϊόν με ποιότητα και σταθερότητα. Ο καιρός καθυστέρησε την ωρίμανση της τομάτας. Τα κρύα του προηγούμενου δεκαπενθημέρου έπαιξαν ρόλο. Όμως είχαμε κάνει καλό προγραμματισμό στις φυτεύσεις έτσι παραλαμβάνουμε τώρα» σχολίασε. Παράλληλα ανέφερε σχετικά με την εκτιμώμενη φετινή παραγωγή πως «οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν μια ποσότητα στις 41.000 τόνους με πολύ καλή ποιότητα. Έχουμε μια αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και της ποσότητας. Οι εξαγωγές μας πάνε καλά και σκοπεύουμε να διευρύνουμε το πεδίο αυτό».ό την καλλιέργεια αυτή».

 

Οι φετινές τιμές στη βιομηχανική τομάτα
Όσον αφορά τις τιμές, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο Χρήστος Βαλιανάτος, παραγωγός και εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας στο συμφωνητικό που έχει υπογραφεί με το εργοστάσιο «Κύκνος», οι τιμές ανά brix έχουν ως εξής (στα ίδια επίπεδα με πέρσι):
από 4 έως 4,19 brix προτείνεται τιμή 71,17 ευρώ τον τόνο
από 4,20 έως 4,39 brix προτείνονται 74,80 ευρώ τον τόνο
από 4,40 έως 4,59 brix προτείνεται τιμή 78,20 ευρώ τον τόνο
από 4,60 έως 4,79 brix προτείνεται τιμή 81,61 ευρώ ο τόνο
από 4,80 έως 4,99 brix προτείνεται τιμή 85,49 ευρώ ο τόνος
από 5,00 έως 5,19 brix προτείνεται τιμή 89,49 ευρώ ο τόνος
από 5,20 έως 5,39 brix προτείνεται τιμή 93,33 ευρώ ο τόνος
από 5,40 έως 5,59 brix προτείνεται τιμή 98,11 ευρώ ο τόνος και
Στην κατηγορία από 5,60 brix και άνω, προτείνεται τιμή από 102,23 ευρώ.
Τιμές Unilever
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας οι τιμές που θα δίνει φέτος η εταιρεία Unilever έχουν ως εξής ανά κατηγορία (ίδια με το 2013):
από 3 έως 3,99 brix προτείνεται τιμή 66,50 ευρώ ο τόνος
από 4 έως 4,19 brix προτείνεται τιμή 72,50 ευρώ ο τόνος
από 4,20 έως 4,29 brix προτείνονται 74,50 ευρώ ο τόνος
από 4,30 έως 4,49 brix προτείνεται τιμή 76,50 ευρώ ο τόνος
από 4,50 έως 4,69 brix προτείνεται τιμή 83,00 ευρώ ο τόνος
από 4,70 έως 4,89 brix προτείνεται τιμή 85,00 ευρώ ο τόνος
από 4,90 έως 5,09 brix προτείνεται τιμή 88,00 ευρώ ο τόνος
από 5,10 έως 5,29 brix προτείνεται τιμή 91,00 ευρώ ο τόνος
από 5,30 έως 5,49 brix προτείνεται τιμή 93,00 ευρώ ο τόνος
από 5,50 έως 5,99 brix προτείνεται τιμή 96,00 ευρώ ο τόνος
από 6 brix και πάνω προτείνεται τιμή 102,00 ευρώ ο τόνος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις