Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Υγεία σε Ελλάδα και Ευρώπη - Πόσο επίκαιρη είναι η Διακήρυξη της Άλμα Άτα;

Υγεία σε Ελλάδα και Ευρώπη - Πόσο επίκαι...

Του Τάκη Γεωργακόπουλου

ΣΤΗΝ 41η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ) το 1991 στην Άλμα Άτα, είχαν υιοθετηθεί 38 στόχοι για την υγεία με την επωνυμία ''Υγεία για Όλους στην Ευρώπη το 2000''.

Από τότε πέρασαν συνολικά 23 χρόνια και 14 χρόνια από το 2000, χωρίς οι στόχοι αυτοί να υλοποιηθούν και το κυριότερο, η Ευρωπαϊκή πολιτική να οπισθοδρομήσει σε μέτρα που επιδεινώνουν τους δείκτες υγείας, ως συνέπεια των δυσμενών κοινωνικο-οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται. Έτσι ο στόχος της Άλμα Άτα ''υγεία για όλους'' έχει μετατραπεί σήμερα για τις μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά και την Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη γενικότερα στον στόχο''Υγεία για τους λίγους''!

Θα μείνω σε 4 από τους 38 στόχους της Διακήρυξης της Άλμα Άτα, που είναι χαρακτηριστικοί και για την δική μας υγειονομική πολιτική, σε περίοδο εφαρμογής των μνημονίων που κι αυτά είναι συνέπεια της πολιτικής που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια, ξεχωριστά, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που σήμερα βρίσκονται να συγκυβερνάνε!

* Βελτιώσεις στο επίπεδο υγείας, δεν βλέπουμε αλλά αντίθετα με τα νομοθετήματα της συγκυβέρνησης έχουμε επιδείνωση σε όλα τα επίπεδα και στον νοσοκομειακό χώρο αλλά και στο επίπεδο της υγειονομικής πολιτικής στον εξωνοσοκομειακό χώρο, σε αυτον των ασφαλιστικών ταμείων που ενοποιήθηκαν υπό την σκέπη του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί όροι βιώσιμης λειτουργίας.

* Αλλαγές στον τρόπο ζωής -που για την Π.Ο.Υ. βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις εμφανιζόμενες ασθένειες ή την καταπολέμησή τους- έχουν προκυψει απο τις πολιτικές που εφαρμόζονται και έχουν χειροτερέψει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, αφού επηρεάζουν τόσο τους οικονομικούς δείκτες όσο και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

* Βελτιώσεις στο περιβάλλον, μάλλον δεν έχουν γίνει, είτε στο ''μικροπεριβάλλον'' κάθε κράτους, είτε στο ''μακροπεριβάλλον'', όπως αυτό προσδιορίζεται από τις συνολικές βιομηχανικές και την εκπομπή ρύπων, παγκόσμια. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, το περιβάλλον και επηρεάζει και προκαλεί και τροποποιεί ασθένειες.

* Ανάπτυξη υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, φροντίδας αποκατάστασης μέχρι το έτος 2000, όχι μόνο δεν είδαμε, έτσι όπως τους στοχοθέτησε η διακήρυξη της Άλμα Άτα αλλά αντίθετα, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και η ίδια η ΕΕ, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πολιτικές και μετά το 2000 που ΔΕΝ βοηθάνε καθόλου την πρόληψη, την θεραπεία, την αποκατάσταση των πασχόντων.

Αντίθετα, θάλεγα, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές συρρικνώνουν ή και καταργούν και τις υπηρεσίες πρόληψης και την δυνατότητα πρόσβασης σε αναγκαίες θεραπείες αλλά και αδιαφορούν για την φροντίδα αποκατάστασης των ασθενών, ιδίως με χρόνια νοσήματα και ειδικές παθήσεις που η αποκατάσταση δεν αποτελεί απλά μέρος της θεραπείας αλλά ανάγκη για μόνιμη φροντίδα με στόχο την αξιοπρεπή επιβίωση.

Όσο κι αν γράφουμε και ξαναγράφουμε πως χρειάζεται η εφαρμογή πολιτικών σε κάθε κράτος χωριστά, αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να εξασφαλίζει σε κάθε Ευρωπαίο κάτοικο, την ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καταντάει ''tabula rassa''.  Το αυτί των κυβερνώντων δεν δείχνει να ...ιδρώνει από τέτοιες εκκλήσεις, για τον λόγο ότι οι κυβερνώντες νοιάζονται για τις υποχρεώσεις τους προς τους οικονομικούς και πολιτικούς πάτρωνές τους και καθόλου για τον λαό, για τους πολίτες που θα χρειαστούν τις υπηρεσίες υγείας.

Κι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας κάθε Ευρωπαϊκού κράτους πρέπει να είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη, ως απόδειξη πως το κράτος σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση και αντιμετωπίζει εμφατικά ως αξία, την ανθρώπινη ζωή.

Έχουν περάσει 14 χρόνια από το ''τέλος'' του στόχου ''υγεία για όλους το 2000'' και παρά τις κατακτήσεις της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας, η Ευρώπη των συμφωνιών του Μάαστριχτ, του Άμστερναταμ, της Λισσαβώνας, με την άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική της αλλά και την σκληρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, αγνόησε αλλά και ακύρωσε αυτούς τους στόχους.

Οι Αριστερές δυνάμεις, εντός κι εκτός Ελλάδας έχουν σήμερα ένα πρόσθετο καθήκον: να αναδομήσουν την Ευρώπη, εισβάλλοντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θεσμοθετώντας διαφορετικά, υπέρ της Ευρώπης των λαών. Έτσι θα πετύχουμε να οικοδομηθεί η άλλη Ευρώπη που θα ασκεί και διαφορετικές πολιτικές σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στην υγεία.

Κι οι πολιτικές που χρειάζεται η αναδομημένη Ευρώπη στο χώρο της Υγείας, αφορούν στην μείωση της νοσηρότητας, στον έλεγχο ή και εξαφάνιση χρόνιων και μεταδοτικών παθήσεων, στην υγιεινή διατροφή των πολιτών, στην διασφάλιση της ποιότητας και επάρκειας του νερού, στην ασφάλεια των μετακινήσεων, στην διασφάλιση της κατοικίας, της εργασίας, της οικολογικής ισορροπίας, στην σωστή διαχείριση των αποβλήτων -υγρών αέριων και στερεών-, στην διασφάλιση της σχολικής υγιεινής, αλλά και της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, στην επάρκεια των εμβολιασμών, στην απρόσκοπτη πρόσβαση κάθε πολίτη στις αναγκαίες γι αυτον, εξετάσεις και θεραπείες.

Είναι αναγκαίο και στη χώρα μας να συμβάλλουμε στον αναπροσανατολισμό του υγειονομικού συστήματος ξεκινώντας από την απόκρουση κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Ασφαλώς και αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι ''ανίμακτη'', αφού σημερα οι εφαρμοζόμενη πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, οδηγεί ακριβώς στην απαξίωση, υποβάθμιση και υπολειτουργία των δομών δημόσιας υγείας, προκειμένου, είτε να αναπτυχθούν νέες ιδιωτικές με πολλές θεσμικές διευκολύνσεις από την κυβέρνηση, είτε να χορηγηθούν σε ιδιώτες επιχειρηματίες, οι υποβαθμισμένες δομές δημόσιας υγείας.

Κι αυτοί που καλούνται να συμβάλλουν σε αυτό το εγχείρημα, της προστασίας του δημόσιουπλούτου όπως είναι οι δομές δημοσιας υγείας, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που πρέπει να κατανοήσουν πως, προστατεύοντας το χώρο εργασίας τους, προστατεύουν και την δουλειά τους, αρα και την ζωή τους!

Παράλληλα χρειάζεται και η κοινωνία με τους φορείς της αλλά και ατομικά, κάθε πολίτης να ξεσηκωθεί, διεκδικώντας την ασφαλή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας όπως και την διαρκή μέριμνα του κράτους για την βελτίωσή τους, την στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό και την διασφάλιση των αναγκαίων υλικών (φαρμακευτικό, υγειονομικό) προκειμένου κάθε ασθενής να γιατρεύεται στον τόπο του και όχι να γίνεται εσωτερικός μετανάστης, περιφερόμενος κιόλας ''από χωρίου εις χωρίον'', προκειμένου να νοσηλευτεί.....

Η υγεία στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.

Εμείς, με τους αγώνες μας και την διαρκή προσπάθειά μας, πρέπει να την καταστήσουμε θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα σε μιάν άλλη Ευρώπη, σε μιά Ευρώπη που θα διεκδικούμε διαρκώς να γίνεται πιό αποτελεσματική για τους λαούς της και όχι για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους λογής - λογής αεριτζήδες και τα κέρδη τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις