Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για την επαναλειτουργία των Υπηρεσιών του ΤΑΣ και την αποζημίωση των πληγέντων

Πάτρα: Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτ...

Μετά από προσφυγή πολιτών

Ιδιοκτήτες κτίσματος, που βρίσκεται στην περιοχή Ναυπακτίας, το οποίο είχε πληγεί από το σεισμό του 2008, προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη καταγγέλλοντας την παράλειψη του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Αχαΐας να καταβάλει το ποσό που είχε εγκριθεί για την έκδοση άδειας επισκευής της συγκεκριμένης οικοδομής.

Ειδικότερα, μετά από τέσσερα χρόνια διαδικασιών και αναβολών ο ΤΑΣ Αχαΐας ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες ότι το κονδύλι του έργου, που αφορούσε την πληρωμή των πληγέντων από το σεισμό του 2008, είχε εξαντληθεί.

Ωστόσο, η οριστική έγκριση και ανάρτηση στο διαδίκτυο της άδειας επισκευής του κτιρίου, καθώς και η καταβολή του εγκριθέντος ποσού θα πραγματοποιείτο, μετά την χρηματοδότηση του αντίστοιχου προϋπολογισμού του συγκεκριμένου έργου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Παρόλα αυτά, αν και υπήρξε προφορική διαβεβαίωση για την πληρότητα του φακέλου και την τακτοποίηση του θέματος, οι δικαιούχοι πληροφορήθηκαν ότι η λειτουργία του ΤΑΣ Αχαΐας διακόπηκε τον Νοέμβριο του 2013.

Το νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε την κατάργηση τριακοσίων σαράντα έξι (346) θέσεων προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, στην οποία υπάγονται οι υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες. Ωστόσο, η διαδικασία περί διαθεσιμότητας/κινητικότητας των υπαλλήλων, καθώς και η μεταφορά των εν λόγω αρμοδιοτήτων είχε ως αποτέλεσμα την απενεργοποίηση όλων των παραπάνω υπηρεσιών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, επειδή έκρινε ότι η έστω και προσωρινή αποδυνάμωση των Υπηρεσιών Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια στην ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές χώρα, παρενέβη στους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών.

Μετά την συστηματική παρέμβαση του Συνηγόρου: α) Από τον Φεβρουάριο έως και την 17η Απριλίου 2014, όλες οι ανά την χώρα Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων άρχισαν να λειτουργούν, εκ νέου, στις αντίστοιχες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και β) ο ΤΑΣ Αχαΐας, τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες για την αποδέσμευση του αναγκαίου κονδυλίου, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να λάβουν την πρώτη δόση του εγκεκριμένου ποσού για την αποκατάσταση του κτίσματός τους.

Στην ανακοίνωση του Συνήγορου του Πολίτη η οποία περιήλθε σε γνώση του thebest.gr αναφέρεται:

"Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά πληγέντων από το σεισμό του 2008 σχετικά με την καθυστέρηση του ΤΑΣ Αχαΐας να καταβάλει το ποσό που είχε εγκριθεί για την αποκατάσταση των κτισμάτων τους, λόγω αφενός έλλειψης κονδυλίων και αφετέρου διακοπής της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο προβλεπόταν η κατάργηση ικανού αριθμού θέσεων προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, στην οποία υπάγονταν και οι υπηρεσίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και Υπηρεσιών της στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στις Περιφέρειες. Ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνοντας επιζήμια για τη χώρα την αποδυνάμωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, παρενέβη αρμοδίως.

Μετά την συστηματική παρέμβαση της Αρχής λειτούργησαν εκ νέου όλες οι εν λόγω υπηρεσίες, αποδεσμεύτηκε το αναγκαίο ποσό και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έλαβαν την α' δόση των χρημάτων για την αποκατάσταση του κτίσματός τους".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις