Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Γρηγόρης Πετράκος στο thebest.gr: «H προσωπική μου ζωή είναι πολύ ωραία, στην καλύτερη φάση που ήμουν ποτέ»

Γρηγόρης Πετράκος στο thebest.gr: «H προ...

Ο γνωστός ερμηνευτής θα μας συντροφεύει όλο το καλοκαίρι στο «Χάραμα»

Ο Γρηγόρης Πετράκος διανύει μια από τις καλύτερες και πιο δημιουργικές φάσεις της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής και δεν το κρύβει. Όπως δεν κρύβει και την επιθυμία του να γίνει σύντομα πατέρας. Δραστήριος από μικρό παιδί, δεν αφιερώνει το χρόνο του μόνο στη μουσική, αλλά ως ανήσυχο πνεύμα ,ψάχνει διεξόδους σε πολλά μονοπάτια, από τη φιλοσοφία έως τη γυμναστική. Αυτό το καλοκαίρι τον βρίσκει στην Πάτρα και στο «Καλοκαιρινό Χάραμα» και μιλά στο thebest.gr με αφορμή τις εμφανίσεις του σε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο διασκέδασης.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Μετά τις χειμερινές εμφανίσεις στην Πάτρα ήρθε η ώρα για το Καλοκαιρινό Χάραμα. Μιλήστε μας γι΄αυτή τη συνεργασία και την αίσθηση που έχετε αποκομίσει μέχρι στιγμής την πόλη και το κοινό της. Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει δύσκολο

«Αυτό το ακούω σε όλα τα μέρη που πάω. Δεν έχω καταλάβει τι είναι το δύσκολο κοινό. Ίσως επειδή ο καθένας θέλει να κάνει αυτό που έχει στο κεφάλι του και δεν συμφωνεί με αυτό που περιμένει ο κόσμος, να τον θεωρεί δύσκολο. Ο κόσμος δεν είναι δύσκολος, είναι αυτό που είναι. Εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς κινείται ο κόσμος και με γνώμονα το τι θέλουμε να κάνουμε, να το δίνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, ώστε να περνάει και στον κόσμο. Εδώ η γραμμή είναι συγκεκριμένη και συμφωνούμε απόλυτα, γι’αυτό έχει ταιριάξει η ομάδα. Πρώτη φορά μου συμβαίνει να ταιριάζει τόσο πολύ  το όραμα  της επιχείρησης με το δικό μας. Ο επιχειρηματίας έχει  όραμα να έχει ένα χώρο καθαρό, όπως θα τον έλεγα εγώ, με σαφή προσανατολισμό και στη μουσική. Θέλει να δώσει καλό πράγμα στον κόσμο, αυτό είναι το κυριότερο. Ξεκινώντας από την αισθητική του χώρου που είναι εκπληκτική, (εγώ έχω παίξει σε όλη την Ελλάδα, αυτό το μαγαζί δεν υπάρχει πουθενά) . Και εφόσον έχεις έναν χώρο με τέτοια αισθητική, πρέπει να συνάδει και η ποιότητα των μουσικών, των τραγουδιστών, του προγράμματος. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτό  είναι που ζητάμε, αλλά συνήθως έχουμε πίεση από το χώρο να είναι πιο εμπορικό. Αν και είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Γιατί αυτό που κάνουμε είναι επίσης πολύ εμπορικό, αλλά όχι φτηνό. Σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες το εμπορικό λαϊκό τραγούδι, ήταν το καλό».

Ποια συνεργασία σας ήταν πιο δύσκολη με την έννοια π.χ. να σας ζητήσουν να παίξετε τραγούδια που δεν θέλετε;

Στις συνεργασίες μου δεν μου έχει συμβεί. Όταν πήγαινα σε μεγάλους χώρους είχα να κάνω απευθείας με τον καλλιτέχνη. Όταν συνεργάζεσαι με έναν μεγάλο καλλιτέχνη ουσιαστικά εκείνος κατευθύνει τα πράγματα και όχι ο επιχειρηματίας. Παραδείγματος χάριν όταν ήμουν με τον Νταλάρα, τον Ρέμο, με τον Βαρδή, είχα να κάνω με την αισθητική των συγκεκριμένων ανθρώπων. Στη συνέχεια κάνω τα δικά μου πράγματα. Τα τελευταία 4 – 5 χρόνια έχω τη δική μου μπάντα ,κάνω τα δικά μου live και συνεργασίες με καλλιτέχνες που έχουμε την ίδια αισθητική. Όταν παίζουμε σε μουσικές σκηνές και μικρότερους χώρους πάλι εμείς δίνουμε το στίγμα μας. Βέβαια βλέπω ότι ο επιχειρηματίας έχει το άγχος ότι ο κόσμος τώρα θέλει να διασκεδάσει λίγο πιο light. Εμείς αντικρούουμε, με τη διασκέδαση που ξέρουμε εμείς να προσφέρουμε με το δικό μας τρόπο. Και ο επιχειρηματίας συνήθως θέλει να βλέπει τον κόσμο να περνάει καλά, δεν τον νοιάζει ο τρόπος.

Από τις συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες . (Νταλάρας, Σπανός, Πλέσσας, κ.α.)  τι έχετε κρατήσει;

Χρησιμοποιώ τα παραδείγματα με δύο τρόπους. Προς μίμηση και προς αποφυγή. Κρατάω και τα δύο από όσους γνωρίζω. Δεν θεοποιώ κανέναν γιατί όλοι είναι άνθρωποι με τα υπέρ τους και τα κατά τους. Το ευχάριστο είναι όταν γνωρίζεις κάποιους ανθρώπους που τους είχες είδωλα, να σου επιβεβαιώνουν από κοντά αυτή την καλή εικόνα που είχες και φυσικά είναι δυσάρεστο το αντίθετο. Το πιο τρανό παράδειγμα στην περίπτωσή μου είναι ο Γιώργος Νταλάρας. Ήταν ο παιδικός μου “ήρωας”. Είχα ένα μικρό άγχος όταν ήταν να τον γνωρίσω, γιατί άκουγα πολλά από διαφόρους. Δεν τα πίστευα γιατί ξέρω πώς βγαίνουν αυτά. Άλλα όταν γνωρίζεσαι από κοντά έρχεται η ώρα της αλήθειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο διατήρησα αυτή την καλή εικόνα που είχα , αλλά ενισχύθηκε και πολύ περισσότερο. Πέρα από τα καλά του πάνω στη δουλειά, εγώ συνάντησα και έναν άνθρωπο ,ο οποίος αγαπά πραγματικά τη μουσική και δεν θέλω να είμαι άδικος, αλλά είναι η αλήθεια. Είναι ο μόνος μεγάλος καλλιτέχνης που έχω γνωρίσει και που αγαπά τόσο πολύ τη μουσική και όχι τη δουλειά. Όλοι αγαπάνε τη δουλειά της μουσικής, αλλά τη μουσική ως τέχνη, όπως την αγαπά ένα μικρό παιδί μόνο αυτόν γνώρισα να την αγαπά έτσι. Ακόμα ψάχνει, ακόμα ακούει με όρεξη μικρού παιδιού. Υπάρχει λόγος που έχει κάνει αυτή την πορεία.

Υπήρξαν περιπτώσεις γνωριμίας με σπουδαίους καλλιτέχνες που σας απογοήτευσαν;

Πολύ συγκεκριμένα δεν μπορώ να πω, γιατί δεν μου αρέσει να μιλάω άσχημα για ανθρώπους , ειδικά μεγαλύτερούς μου. Έχω γνωρίσει πχ συνθέτες που θαύμαζα και εξακολουθώ να θαυμάζω για το έργο τους, αλλά όταν βλέπεις έναν συνθέτη που είναι 70, 80 χρόνων, θα περίμενες να συναντήσεις έναν σοφό άνθρωπο, ήρεμο, γλυκό. Πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή μεγαλώνοντας βγαίνει ένας τρομερός εγωκεντρισμός, ένα παραλήρημα ότι είμαι ο μεγαλύτερος , ίσως γιατί γύρω τους όλοι αυτό τους λένε. Που είναι βέβαια, αλλά κανείς δεν είναι ο μεγαλύτερος. Ένας συνθέτης που έχει γράψει τρομερά τραγούδια δεν μπορεί να νιώθει ότι είναι ο βασιλιάς της γης, γιατί υπάρχει π.χ. και ο Μότσαρτ πίσω του. Υπάρχουν και μεγαλύτεροι οι οποίοι ήταν και ταπεινοί. Αυτό με απογοήτευσε μερικές φορές. Σε αντίθεση με άλλους, ίδιας εμβέλειας οι οποίοι, όχι μόνο είναι ταπεινοί, αλλά έχουν και τόση αγάπη για τους νέους ανθρώπους και βοηθούν, όπως είναι για παράδειγμα ο Γιάννης Σπανός.

Γίνατε ευρύτερα γνωστός μέσα από το Fame Story. Σας βοήθησε φαντάζομαι ,ωστόσο θεωρείτε ότι σας έκανε και κακό; Υπάρχει προκατάληψη και δυσπιστία απέναντι σε αυτά τα τηλεοπτικά προγράμματα…

Βοήθησε σε συγκεκριμένα πράγματα πάρα πολύ.  Η τηλεόραση ένα μόνο προτέρημα έχει. Μπαίνει στα σπίτια όλου του κόσμου, οπότε σε βοηθάει στο να σε αναγνωρίσουν και να σε μάθουν. Αυτό φυσικά το έκανε, γιατί ήταν και το πρώτο παιχνίδι αυτό που συμμετείχα και είχε πολύ μεγάλη τηλεθέαση , οπότε βγαίνοντας μας γνώριζε όλη η Ελλάδα, κάναμε δισκογραφία , μπήκαμε στο χώρο. Από κει και πέρα αν θα βοηθηθείς από αυτό, εξαρτάται μόνο από εσένα. Έχουν βγει ένα κάρο παιδιά, έχουν βοηθηθεί πέντε και έχουν καταστραφεί ογδόντα πέντε. Αρνητικά δεν το βρήκα μπροστά μου. Προκατάληψη υπάρχει μόνο στους προκατειλημμένους. Βγαίνοντας από το παιχνίδι είχα το φόβο ,επειδή κινούμαι σε ένα πιο μουσικό ύφος, ας το πούμε έτσι, για το αν  θα  είναι προκατειλημμένοι  απέναντί μου καλλιτέχνες του έντεχνου χώρου. Αυτό εξατμίστηκε αμέσως από μπροστά μου. Ένα μήνα αφότου βγήκα από το παιχνίδι με πήρε ο Γιώργος Νταλάρας να μου πει ότι με είδε και ότι .ήμουν πολύ καλός. Βεβαίως μου έκανε την παρατήρηση “γιατί πήγες εκεί, δεν το χρειαζόσουνα” . Η απάντηση μου ήταν, αν δεν ήμουν εκεί θα με είχατε πάρει τώρα τηλέφωνο;. Μου λέει έχεις δίκιο, σταματάω. Οπότε η εποχή επιβάλει τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα αναδείξει ο καθένας το ταλέντο του ή ό,τι έχει να δείξει. Έτυχε εκείνη η δεκαετία που εμφανίστηκα εγώ στη δισκογραφία ο τρόπος να είναι μόνο η τηλεόραση. Ακολούθησα το ένστικτό μου. Δε μου βγήκε σε κακό. Τώρα αυτή τη στιγμή δεν θα το έκανα. Δεν είναι αυτός ο τρόπος. Ίσα ίσα είναι ο τρόπος για να σταματήσεις την καριέρα σου.

Είδατε  το The Voice;

Το Τhe Voice δεν το είδα γιατί δεν έχω τηλεόραση. Εδώ και εφτά χρόνια έχω αφαιρέσει την κεραία. Το έχω κάνει δώρο στον εαυτό μου. Έχω τηλεόραση για να βλέπω μόνο ταινίες από dvd. Δε βλέπω Ελληνική τηλεόραση. Έχω μόνο κάποια συνδρομητικά κανάλια.

Γιατί την κλείσατε;

Ασχολούμαι  πολύ και με τη φιλοσοφία. Πηγαίνω σε μια σχολή και διαβάζω αρκετά. Έχω διαβάσει λοιπόν και συμφωνώ απόλυτα ότι όσο έρχεσαι σε επαφή με πράγματα κακής αισθητικής αλλοιώνεται η αισθητική σου. Όλο αυτό που πιστεύει ο κόσμος ότι ανοίγω και χαζεύω ή ακούω στο ραδιόφωνο ό,τι  να΄ναι , αν νομίζετε ότι δεν σας επηρεάζει είναι τεράστιο σφάλμα. Κι έτσι φτάνουμε στα παραδείγματα μορφωμένων ανθρώπων να κάθονται και να βλέπουν τα τούρκικα όλη μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική που παίζουν πολλά ραδιόφωνα.  Και το ραδιόφωνο έχω εντελώς κλειστό. Πρέπει να ψάχνεις δεκαπέντε ώρες για να βρεις ένα ωραίο τραγούδι.

Το τελευταίο διάστημα πολλά δημοσιεύματα περιστρέφονται γύρω από την προσωπική σας ζωή λόγω της σχέσης σας με τη Θεοφανία Παπαθωμα…Σας ενοχλεί;

Έχω καταλάβει εδώ και πολύ καιρό πώς λειτουργεί το σύστημα και ούτε με εκπλήσσει, ούτε με ευχαριστεί ούτε με δυσαρεστεί κάτι. Έχουν πάψει να με ευχαριστούν τα καλά λόγια που διαβάζω, εννοώ να το παίρνω επάνω μου. Όταν βλέπω κάτι δυσάρεστο λίγο στην αρχή έχεις μια τέτοια αντίδραση, αλλά καταλαβαίνεις για πιο λόγο γίνεται και δεν με επηρεάζει. Δεν είναι κάποια έκπληξη. Ξέρω ότι ο χώρος των media χωρίζεται σε διάφορα τμήματα. Υπάρχει αυτό το τμήμα που ενδιαφέρεται για τα κοσμικά και την προσωπική ζωή καλλιτεχνών και ζει μέσα από αυτό. Ότι πέσει στην αντίληψή του καταπιάνεται με αυτό, μπορεί να το βομβαρδίσει για λίγες μέρες, θα περάσει. Μετά θα ασχοληθεί με κάτι άλλο. Έτσι το αντιμετωπίζω κι εγώ. Για μένα δεν με ενοχλεί. Είμαι ένας μεγάλος άνθρωπος κι επίσης δεν έχω κάτι να κρύψω ή κάτι για το οποίο να ντραπώ. Το μοναδικό πράγμα είναι όταν εμπλέκονται τρίτοι, παιδιά, άνθρωποι που δεν μπορούν οι ίδιοι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Αυτή η περίοδος της ζωής σας είναι από τις καλύτερες;

Eίναι ένα τέλειο διάστημα. Κάνω δημιουργικά πράγματα στη δουλειά μου. Έβγαλα ένα καινούργιο τραγούδι, (Σήμερα σ΄αγαπώ τόσο πολύ) το οποίο για πρώτη φορά είναι ακριβώς ό,τι θα ήθελα χωρίς να σκεφτώ καθόλου το εμπορικό μέρος, γιατί συνειδητοποίησα ότι μόνο όταν κάνεις αυτό που είσαι εσύ και δεν το νοθεύεις, υπάρχει  περίπτωση να περάσει.  Η δουλειά μου πάει καλά. Εδώ και  δύο χρόνια πάνε πολύ καλά τα live μου, τώρα το καλοκαιρινό Χάραμα. Το άλλο τμήμα της μουσικής με το οποίο ασχολούμαι και δεν ξέρει πολύς κόσμος,  η κλασική μουσική, που είναι και η αγάπη μου επίσης πηγαίνει καλά. Εδώ και μια πενταετία δίνω ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, πήρα κάποιες διακρίσεις, μελετάω 4 – 5 ‘ωρες τη μέρα όπως παλιά και ασχολούμαι με πράγματα που μου αρέσουν. Έχω καθιερώσει τη γυμναστική μες τη ζωή μου , διαβάζω, η προσωπική μου ζωή είναι πολύ ωραία, στην καλύτερη φάση που ήμουν ποτέ. Την υγεία μας έχουμε. Νιώθω τυχερός κι ευλογημένος όλη αυτή την περίοδο. Έχω γενικά μια τυχερή ζωή και μου αρέσει να το λέω. Αν και μου λένε ότι δεν είναι ωραίο να το λέω. Εγώ πιστεύω ότι είναι ωραίο να το λες γιατί δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου. Έχω τρομερή ευγνωμοσύνη για τη ζωή που μου έχει δοθεί. Βέβαια δεν ζητάω και πάρα πολλά.Το όνειρό μου δεν ήταν να αποκτήσω πάρα πολλά πράγματα. Οπότε το οικονομικό μου άγχος είναι μόνο να βιοπορίζομαι και να πάρω καμιά ηλεκτρική κιθάρα (γέλια).

Τι  αγαπάτε στη σύντροφό σας;

Για να αγαπήσω κάποιον άνθρωπο, το πρώτο χαρακτηριστικό είναι να τον θαυμάζω, οπότε υπάρχει θαυμασμός σε όλα τα επίπεδα , αλλιώς δεν μπορώ. Ουσιαστικά θέλω να νιώθω ότι έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο αν όχι ισάξιο και ανώτερο. Μου αρέσει αυτό και με προκαλεί εγκεφαλικά. Ότι δηλαδή έχω να πάρω , να αλληλεπιδράσω, ότι μπορώ να συζητήσω, που είναι το πιο σημαντικό για μένα. Όλα τα άλλα, παρότι είναι σημαντικά είναι πολύ πιο εύκολο να τα βρεις. Δηλαδή εννοείται ότι θα ερωτευθείς.

Και η εικόνα παίζει ρόλο έτσι δεν είναι;

Φυσικά. Η εικόνα προέρχεται από τον έρωτα. Μπορεί να ερωτευθείς έναν άνθρωπο που οι άλλοι να τον βρίσκουν τον πιο άσχημο, εσύ να τον βλέπεις τον πιο όμορφο του κόσμου.  Τώρα το ότι εγώ έτυχε να ερωτευθώ μια κοπέλα που είναι και η πιο όμορφη του κόσμου, δεν πειράζει. (γέλια). Είμαι τυχερός…Αστειεύομαι. Εγώ τη βλέπω έτσι. Δεν έχει νόημα να σου πω συγκεκριμένα προτερήματα, αλλά όταν θαυμάζεις το πνεύμα κάποιου ανθρώπου και σε γοητεύσει, σε προκαλεί, σε κάθε επίπεδο μέσα στην ημέρα, αυτό είναι που σε κάνει να θεωρήσεις ότι μπορώ να μείνω και να το βλέπεις μελλοντικά, μακροχρόνια και όχι απλάκάτι για να περνάμε το χρόνο μας ευχάριστα και να έχουμε μια συντροφιά. Έχουμε μεγαλώσει λίγο και πια αυτό δεν καλύπτει. Αυτό δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε πώς συμβαίνει. Γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο και προσωπικά το ξέρω από την πρώτη βδομάδα. Και γι΄αυτό δεν έχω κάνεις πολλές φορές σχέσεις στην τύχη ή για πλάκα. Ή θα είναι κάτι εντελώς περιστασιακό ή αμέσως καταλαβαίνω ότι με αυτό τον άνθρωπο θα γραφτεί κάποια ιστορία. Μπορεί να μην είναι παντοτινή, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σίγουρα όμως θα γίνει μια σχέση. Και τώρα πάλι το ήξερα από την αρχή.

Τι εικόνες έχετε από τα παιδικά σας χρόνια;

Έχω μια πολύ ονειρική εικόνα κι αίσθηση. Μεγάλωσα στον Πειραιά. Έχω μια τόσο στερεή εικόνα από τα παιδικά μου χρόνια που νομίζω ότι αυτή είναι που μου έχει δώσει και τον στέρεο ψυχισμό που έχω μεγαλώνοντας. Τώρα που φτάνω σε μια ηλικία που σκέφτομαι και τα δικά μου παιδιά, αγχώνομαι πάρα πολύ πώς θα μπορέσω να τους δώσω μια τέτοια στερεή παιδική ηλικία. Είχα την ιδανική οικογένεια, το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Μεγαλώνοντας είδα ότι δεν είναι έτσι πάντα.  Όμως έχω φίλους που μεγάλωσαν σε δύσκολα περιβάλλοντα και έγιναν καταπληκτικά παιδιά.

Θέλετε να γίνετε σύντομα πατέρας;

Ναι, πολύ. Εδώ και δύο ,τρία χρόνια έχει ανοίξει αυτό το παράθυρο στο μυαλό μου και το βλέπω με πολύ γλυκό τρόπο κι ελεύθερο. Δεν είμαι από αυτούς που θα προγραμμάτιζαν να το κάνουν. Όταν βρεις τον άνθρωπο που θα σου βγάλει αυτό το συναίσθημα , όταν το φέρει  ο Θεός θα το έχουμε. Ξέρω ότι είμαι σε κατάσταση που αν έρθει θα είμαι πολύ χαρούμενος.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Είμαι ένας άνθρωπος με πάθος για τη ζωή. Δεν μπορώ να περνάνε έτσι οι μέρες. Θέλω να συμβαίνουν πράγματα. Κι αυτό επιδιώκω. Έχω πολύ έντονη προσωπικότητα κι αυτό είναι και καλό και κακό.  Και είναι ένα πράγμα το οποίο δουλεύω. Γιατί ο εγωισμός έχει δύο πλευρές και την κακή του πλευρά προσπαθώ να την τιθασεύσω. Είναι ωραίο να έχεις πάθος και να είσαι η ψυχή της παρέας, αλλά δεν πρέπει να επιβάλλεσαι στους ανθρώπους και να δίνεις χώρο. Το δεύτερο πράγμα που δουλεύω είναι η αλήθεια. Προσπαθώ να βάλω την αλήθεια στη ζωή μου, όσο περισσότερο γίνεται και να βγάλω το ψέμα. Γιατί όλοι νομίζουμε ότι εμείς είμαστε οι καλοί και όλοι οι άλλοι είναι ψεύτες κι αν μετρήσουμε πόσα ψέματα λέμε μέσα στην ημέρα, είναι εκατοντάδες. Μιλάω για τα μικρά ή τα μεγάλα ψέματα που λέμε κάθε μέρα, ξεκινώντας από αυτά που λέμε στον εαυτό μας, που είναι και τα χειρότερα. Με τον εαυτό μου βέβαια ήμουν πάντα ειλικρινής. Δεν εγκλωβίζομαι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight