Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ναμπίλ Μοράντ: «Βγήκα για να δουλέψω και να κάνω τη διαφορά» λέει ο νέος Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης που συγκέντρωσε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας

Ναμπίλ Μοράντ: «Βγήκα για να δουλέψω και...

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του έγινε πανελλήνιο θέμα- Η συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του συγκέντρωσε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, αφήνοντας «πίσω» ακόμα και του πιο γνωστούς «αστέρες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως π.χ. τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ακόμα και από το νέο δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, αλλά και το δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο.

Ο λόγος φυσικά γίνεται για το νέο δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ που από τη στιγμή της εκλογής του  το τηλέφωνό του δεν έχει σταματήσει να χτυπά. Οι συνεντεύξεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής είναι αμέτρητες… Έχει εμφανιστεί σε όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές των μεγάλων Αθηναϊκών καναλιών, ενώ καθημερινά υποδέχεται όλο και περισσότερα τηλεοπτικά και δημοσιογραφικά συνεργεία.

Ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κατάφερε μέσα σε ελάχιστες ώρες ότι δεν έχουν καταφέρει άλλοι, να κάνουν το δήμο τους γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ωστόσο, υπήρξαν και συνεντεύξεις που άφησαν «πικρή» γεύση στον κ. Μοράντ, ο οποίος δηλώνει την απογοήτευσή και την ενόχλησή του από συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν όπως «μετανάστης» και «δήμαρχος της Νέας Μανολάδας».

Η εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου μίλησε για όλα αυτά με τον κ. Μοράντ, αλλά και για τους πρώτους του στόχους ως δήμαρχο, τις προτεραιότητές τους, ακόμα και τη σχέση αλλά και τις αναμνήσεις που κρατά από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Συρία!

 

Μέσα σε ένα βράδυ, αμέσως μετά την εκλογή σας, καταφέρατε να γίνετε ο πιο γνωστός ίσως δήμαρχος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το περιμένατε; Είχε περάσει ποτέ από το μυαλό σας αυτή η σκέψη καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

«Η αλήθεια είναι πως όταν μπήκα στη διαδικασία των εκλογών δεν γνώριζα ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει εκλεγεί δήμαρχος μη ελληνικής καταγωγής. Όταν πλησιάζανε οι εκλογές, μου το είπαν κάποιοι και το έψαξα. Αυτό με φόρτωσε με πολύ μεγαλύτερη ευθύνη γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να καταφέρεις κάτι που δεν το έχει καταφέρει ακόμα κανένας».

Πιστεύετε όμως ότι αυτό θα δυσκολέψει το έργο σας; Ότι θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα πάνω σας; Ή μπορεί να βγει και σε καλό;

«Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να βγει και σε καλό. Πρώτα απ’ όλα, εκτός από τον δήμαρχο και ο δήμος μας έγινε γνωστός πανελλαδικά. Και επειδή βγήκα για να κάνω τη διαφορά, να δουλέψω, θα χρειαστεί να χτυπήσω πολλές πόρτες. Όταν είσαι γνωστός, οι πόρτες ανοίγουν πιο εύκολα. Βέβαια, μπορεί να μην γίνει και τίποτα, μπορεί σε μία εβδομάδα να με έχουν ξεχάσει όλοι. Από εμάς εξαρτάται τι θα κάνουμε όχι από τη δημοσιότητα».

 

Μέσα σε όλες αυτές τις συνεντεύξεις πιστεύετε ότι υπήρξαν και ερωτήσεις «παγίδες» από δημοσιογράφους που είτε δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή μας είτε δεν σας γνώριζαν καθόλου σαν άνθρωπο;

«Είναι αλήθεια. Δεν ήμουν προετοιμασμένος, ούτε έχω γραφείο τύπου, ούτε πληροφόρηση είχα με ποιους δημοσιογράφους μιλάω και σε ποια μέσα καθώς οι περισσότερες συνεντεύξεις ήταν τηλεφωνικές. Η κούραση της πρώτης μέρας ήταν φοβερή, η πίεση μεγάλη. Δεν είχα πάρει καν ανάσα από την προεκλογική περίοδο και τον αγώνα των εκλογών. Κάποιοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν με τις ερωτήσεις τους να με εμπλέξουν με πρόσωπα, με κόμματα, προσπάθησαν να μεταφέρουν τα προβλήματα της Αθήνας στον τόπο μας. Δεν πήρα θέση για κάτι συγκεκριμένο γιατί πρώτα – πρώτα, δεν είμαι βουλευτής. Δεύτερον, δεν είμαι εκπρόσωπος κόμματος, είμαι δήμαρχος του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όλων των δημοτών, άσχετα από το τι ψήφισε ο καθένας, την επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να κοιτάξω όλους τους δημότες. Ούτε για κάποια πρόσωπα μπορώ να πάρω εγώ θέση. Έχω εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, στη Δικαιοσύνη και στους θεσμούς αυτής της χώρας».

ΕΡ. Επειδή σας γνωρίζουμε πάρα πολλά χρόνια και παρακολουθούμε όλο αυτό τον καιρό την πορεία σας, οι χαρακτηρισμοί «μετανάστης» και «δήμαρχος της Νέας Μανολάδας» από μερίδα του τύπου σας ενόχλησαν;

ΑΠ. Ναι, με ενόχλησαν και προσπάθησα πάρα πολλές φορές να τους διορθώσω. Αισθάνομαι Έλληνας ίσως πιο πολύ και από τους Έλληνες, είμαι Χριστιανός ορθόδοξος και ζω στην Ελλάδα 25 χρόνια. Δεν είμαι μετανάστης, επέλεξα να ζω εδώ. Επίσης, είμαι δήμαρχος όλου του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και όχι μόνο της Νέας Μανολάδας που βρίσκεται στο δήμο μας. Προσπάθησα να τα διορθώσω όλα αυτά και να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια. Ίσως όμως κάποιες απαντήσεις να ενόχλησαν».

ΕΡ. Κατεβήκατε στις εκλογές με έναν γερό συνδυασμό, με ένα πλήρες πρόγραμμα. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού σας που λέγατε: Όταν θα βγω θα κάνω πρώτα αυτά;

ΑΠ. «Ο δήμος μας πάσχει πρώτα – πρώτα από καθαριότητα. Χορτάρια παντού, σκουπίδια παντού. Το πρώτο πράγμα λοιπόν θα είναι να καθαρίσουμε γύρω – γύρω ότι μπορούμε. Το δεύτερο, επειδή έρχεται ο χειμώνας και οι βροχές, είναι να καθαρίσουμε όλους τους υπονόμους. Με λίγα λόγια, το τεχνικό επιτελείο θα έχει τον πρώτο λόγο. Πρέπει να κάνουμε μια αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να πέσουν περισσότερα χαλίκια στην αγροτική οδοποιία. Βήμα – βήμα. Θα ξεκινήσουμε αυτά το 2014, θα ξεκινήσουμε μετά με τον καινούργιο προϋπολογισμό του 2015, θα δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε περισσότερο προς την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν νερό, φοβερό πρόβλημα το 2014 να υπάρχουν περιοχές χωρίς νερό. Φυσικά θα υπάρξει και οργάνωση του δήμου από την αρχή. Οργάνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Καθαριότητας, γενικά οργάνωση όλης της δομής».

Τα προηγούμενα χρόνια ακούσαμε παράπονα από πολλές περιοχές του δήμου που αισθάνονταν «αδικημένες» σε σχέση με την έδρα, τα Λεχαινά. Αυτές οι «αδικίες» θα αντιμετωπιστούν από τη νέα Δημοτική Αρχή;

«Αυτή ήταν η πρώτη δέσμευση του προγράμματός μας αλλά και προσωπική δέσμευση. Ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε όλες τις τοπικές κοινότητες».

Πολλοί νεοεκλεγμένοι συνάδελφοί σας δήμαρχοι αλλά και πολλοί παλιοί που επανεκλέχθηκαν χαρακτηρίζουν την επόμενη πενταετία σαν την πιο δύσκολη περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με μοναδικό «φωτεινό παράθυρο» το νέο ΕΣΠΑ.Ο δήμος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία;

«Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί για εμάς το πρώτο στοίχημα. Εγώ και οι συνεργάτες μου το έχουμε θέσει σε προτεραιότητα, να μπούμε δυναμικά, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Και οι θέσεις των ειδικών συνεργατών και οι υπόλοιπες ελλείψεις σε αυτό που ονομάζουμε Γραφείο Προγραμματισμού θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κοιτάξουμε».

Μου είχατε εκμυστηρευτεί πριν από αρκετά χρόνια, πάλι σε μια συνέντευξη, ότι ο πατέρας σας ήταν ενεργό μέλος της κοινωνίας στην πόλη που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε, στη Συρία.

«Ήταν ένα πολύ δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας. Ήταν άνθρωπος της προσφοράς. Ο πατέρας μου είχε μαγαζί στην κεντρική αγορά και κάθε εβδομάδα, την Πέμπτη, πριν την αργία της Παρασκευής, οι φτωχές οικογένειες περνούσαν και τους έδινε ένα μικρό ποσό. Και μιλάμε για πολλές οικογένειες. Κρατάω στο μυαλό μου αυτά τα βιώματα και πάντα προσπαθώ να βοηθάω τους αδύναμους συνανθρώπους μας και όσους έχουν ανάγκη σε ότι μπορώ να προσφέρω».

Κρατάτε επαφή με τη Συρία; Σας απασχολούν όλα αυτά που γίνονται εκεί; Σας έχουν απογοητεύσει, σας έχουν στεναχωρήσει;

«Με στεναχωρεί αυτή η κατάσταση. Έχω κρατήσει πολύ καλύτερες εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια και τώρα που τα βλέπω όλα αυτά θλίβομαι. Έχουν διαλυθεί τα πάντα. Έχει σταματήσει η λογική και μιλάνε πια μόνο τα όπλα. Αυτό είναι πολύ άσχημο πράγμα και όχι μόνο για τη Συρία, αλλά για οποιοδήποτε κράτος, για οποιοδήποτε λαό βρίσκεται σε πόλεμο. Και πάντα, αυτός που πληρώνει είναι ο λαός. Οι μεγάλοι δεν παθαίνουν ποτέ τίποτα. Ο άλλος έχει δουλέψει μια ζωή για να αποκτήσει ένα σπίτι, να στήσει τη ζωή του και τον φέρνουν στο μηδέν. Δουλειές δεν υπάρχουν, τίποτα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις