Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

To Facebook μπορεί να σε βάλει φυλακή

To Facebook μπορεί να σε βάλει φυλακή

Και στη χώρα μας

Για τα εκατομμύρια μέλη της η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook προσφέρει τη δυνατότητα να ξαναβρούν φίλους από τα παλιά, να παίζουν ομαδικά ηλεκτρονικά παιχνίδια και να κάνουν καθημερινά νέες γνωριμίες. Για πολλούς χρήστες όμως το Facebook μπορεί να παίξει και τον ρόλο του ψηφιακού «καταδότη» και να τους στείλει στις αίθουσες των δικαστηρίων ή ακόμη και στη φυλακή.
Σε πολλές περιπτώσεις οι φωτογραφίες που ανέβασαν ορισμένοι χρήστες ή ακόμη και το γεγονός ότι απλώς συνδέθηκαν στο Facebook είχε ως αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα με τις Αρχές. Γι΄ αυτό προσοχή:στις ψηφιακές λεωφόρους του Διαδικτύου οτιδήποτε γράψετε ή «ανεβάσετε» μπορεί και να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας.
Ιδού μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
1. Σύμφωνα με τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CBS μια μητέρα στη Φλόριντα αντιμετώπισε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη μετά την ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook μια φωτογραφίας που έδειχνε το μόλις δύο ετών παιδί της να χρησιμοποιεί μια πίπα μαριχουάνας. Η μητέρα ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία ήταν αστείο όμως οι τοπικές αρχές προστασίας ανηλίκων δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ασκήσουν ποινική δίωξη εναντίον της.

2. Ο Κρεγκ Λιντς απέδρασε από φυλακή των ΗΠΑ όπου κρατούνταν μετά τη σύλληψη του για ληστεία. Αμέσως μετά την απόδραση του ο Λιντς άρχισε να “ανεβάζει” φωτογραφίες του στο Facebook όπου λοιδορούσε τους αστυνομικούς. Πριν η αστυνομία ανακαλύψει τα ίχνη του με τη βοήθεια των διαχειριστών του Facebook, η ιστοσελίδα του είχε προσελκύσει 40.000 φίλους. Ο Λιντς συνελήφθη και οδηγήθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
3. Ο φυγόδικος Μάξι Σόπο που καταζητούνταν για τραπεζική απάτη κατέφυγε στο Μεξικό προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Εκεί άρχισε να ανεβάζει φωτογραφίες στο Facebook όπου ανέφερε ότι ζούσε στον Παράδεισο. Και πάλι με τη βοήθεια των διαχειριστών της ιστοσελίδας οι διωκτικές αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τον Σόπο που αντιμετωπίζει πλέον το ενδεχόμενο κάθειρξης μέχρι και 30 χρόνια.
όπο ποζάρει σ φωτογραφία που ανέβασε στο Faceboo
4. Τέσσερις Λιβανέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν μετά τη δημιουργία μιας σελίδας στο Facebook όπου ασκούσαν έντονη κριτική στον πρόεδρο του Λιβάνου Λισέλ Σλεϊμάν. Στον Λίβανο ισχύει ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία για περιπτώσεις δυσφήμισης. Τίτλος της σελίδα που είχαν δημιουργήσει οι τέσσερις νεαροί ήταν: “Δεν θέλουμε έναν υποκριτή για πρόεδρο”. Σε περίπτωση που καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και δύο χρόνια.
5. Με τη βοηθεια του Facebook η αστυνομία στις Φιλιππίνες συνέλαβε τον Μαρκ Ντιζόν για την κατηγορία της δολοφονίας εννέα ανθρώπων κατά τη διάρκεια τριών ένοπλων ληστειών. Αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν στις φωτογραφίες που είχε ανεβάσει ο Ντιζόν στην ιστοσελίδα του, τον δράστη των ληστειών.

Και στην χώρα μας όμως το Facebook έχει δημιουργήσει “προβλήματα” σε αρκετούς με πιο πρόσφατο περιστατικό δύο ειδικοί φρουροί που εν ώρα υπηρεσίας έκαναν ότι σωίφαραν κοκαΐνη. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις