Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βαριές ποινές σε Τζιγγούνη-Παππά που οδηγήθηκαν στη φυλακή-Το χρονικό της υπόθεσης

Βαριές ποινές σε Τζιγγούνη-Παππά που οδη...

Για τη γνωστή υπόθεση των πλαστών συνταγογραφήσεων

Στη φυλακή οδηγούνται ο Βασίλης Τζιγγούνης και ο Θανάσης Παππάς, πρωταγωνιστές στην υπόθεση των πλαστών συνταγογραφήσεων που αποκαλύφθηκε πριν οχτώ χρόνια. Το Πεντεμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, επέβαλλε ποινή φυλάκισης 12,5 χρόνων στον Θανάση Παππά και 10,5 χρόνων στον καθηγητή της Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλη Τζιγγούνη. Η πολύκροτη υπόθεση είχε απασχολήσει πριν οχτώ χρόνια την τοπική κοινωνία αλλά και όλη τη χώρα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο καθηγητής και ο βοηθός του χρέωναν στα βιβλιάρια ανυποψίαστων ασθενών πανάκριβα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούσαν σε γυναίκες που ήθελαν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων ζήτησαν η ποινή να έχει ανασταλτατικό χαρακτήρα, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και οι καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και των δυο για τρία χρόνια, καθώς και χρηματική αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων, που υπέστησαν ζημία.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στην αποκάλυψη της υπόθεσης είχαμε φθάσει προ οχταετίας μετά από καταγγελίες του Πατρινού μαιευτήρα Ανδρέα Καρνάρη. Μάλιστα, το Νοέμβριο του 2005 τόσο ο κ. Καρνάρης όσο και ο τότε διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ Πατρών, Χαράλαμπος Μπονάνος είχαν καταγγείλει ότι δέχονταν απειλές οι ίδιοι και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Μάλιστα ο κ. Μπονάνος είχε αποκαλύψει  ότι στις 7 Ιουλίου 2004 άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο κτίριο του Αρχείου της φαρμακευτικής υπηρεσίας του ΙΚΑ Πάτρας, όπου φυλάσσονταν χιλιάδες συνταγές, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά. Ο εμπρησμός -κατά τον κ. Μπονάνο- είχε σαν στόχο να καταστραφούν στοιχεία που αφορούσαν την έρευνα για τις πλαστές συνταγογραφήσεις.

Η υπόθεση αφορούσε κομπίνες πολλών χιλιάδων ευρώ εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, μέσω πλαστών συνταγογραφήσεων που πραγματοποιούνταν με τα βιβλιάρια ανυποψίαστων ασφαλισμένων.

Στα δύο πολυσέλιδα Πορίσματα που είχαν συντάξει τότε, μετά τις καταγγελίες, το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Δυτικής Ελλάδος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Βαράκης, αποκαλύφθηκαν με συγκλονιστικές λεπτομέρειες η δράση αλλά και τα γρανάζια του κυκλώματος. Τα παραπάνω πορίσματα μαζί με εκείνα των ασφαλιστικών ταμείων είχαν παραδοθεί στην εισαγγελικές αρχές της Πάτρας, οι οποίες την άνοιξη του 2004 άσκησαν τις σχετικές διώξεις.

Η πρώτη δίκη είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2007 και είχε διαρκέσει 13 ολόκληρους μήνες. Στις 27 Μαΐου είχε εκδοθεί η απόφαση που καταδίκαζε τους δύο γιατρούς και απάλλασσε  τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην υπόθεση, οι οποίοι ήσαν κυρίως φαρμακοποιοί της Πάτρας.

Ο Θανάσης Παππάς είχε καταδικαστεί  για τα κακουργήματα της απάτης και της πλαστογραφίας σε 21 χρόνια και ένα μήνα φυλάκιση, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα και είχε  οδηγηθεί  στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου.

Ο Βασίλης Τζιγγούνης είχε καταδικασθεί  για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της πλαστογραφίας και απλή συνέργεια σε αυτό της απάτης.  Το Δικαστήριο του είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 13 χρόνων και 8 μηνών με ανασταλτικό όμως χαρακτήρα.

Η εκδίκαση της Έφεσης που είχαν ασκήσει οι δύο καταδικασθέντες άρχισε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας στις 21 Δεκεμβρίου 2009, μετά από δύο αναβολές.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις