Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Σε τιμές... σαμπάνια μπορεί να πωλείται στο μέλλον η σοκολάτα!

Σε τιμές... σαμπάνια μπορεί να πωλείται ...

Πικρά νέα από τη διεθνή αγορά

Ασχημα τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας...Καθώς οι τιμές του κακάο αναρριχήθηκαν σε νέα υψηλά λόγω της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές, οι “εξαρτημένοι” από τη γλυκιά αυτή απόλαυση θα πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση των τιμών κι ενδεχομένως ακόμη και για διαφορετική γεύση.

Τα futures του κακάο έχουν σημειώσει άνοδο 10% μέχρι στιγμής φέτος, φθάνοντας τα 3.195 δολάρια τον τόνο, το Μάρτιο. Το 2013, οι τιμές αυξήθηκαν 20%.

Η ανοδική αυτή τροχιά τροφοδοτείται από τη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, όπου μόνο στην Κίνα η κατανάλωση έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια.

Η άνοδος της τιμής θα μπορούσε να μετατρέψει τη σοκολάτα σε πολυτελές είδος, όπως αναφέρει ο  Edward George, επικεφαλής στα μαλακά εμπορεύματα (soft commodities) στην Εcobank.

Ο George επισημαίνει ότι ενώ η κατανάλωση στην Κίνα είναι σχετικά μικρή σε σχέση με την Ευρώπη- μετά την εκτόξευση της ζήτησης- όλο και περισσότεροι σπόροι κακάο αλέθεται στη Νότια Ανατολική Ασία και την Ινδία.

"Εάν οι τιμές ανέβουν πολύ, οι σοκολατοποιοί θα αναζητήσουν υποκατάστατα και αντί για βούτυρο κακάο, το οποίο δίνει αυτή τη γεύση που λιώνει στο στόμα, θα χρησιμοποιούν φοινικέλαιο ή ακόμη και σπορέλαιο”, λέει ο George στο CNBC. “Φυσικά, υπάρχουν όρια. Εάν χρησιμοποιήσεις πολλά υποκατάστατα, δεν θα έχεις δικαίωμα να αποκαλείς το προϊόν “σοκολάτα””

Στο παρελθόν οι τιμές της σοκολάτας παρέμειναν σχετικά σταθερές, λέει, επειδή υπάρχουν καθορισμένες τιμές για τους καταναλωτές.

"Κοιτάζοντας στο μέλλον, η σοκολάτα θα μπορούσε να γίνει, στην Ευρώπη, κάτι σαν τη σαμπάνια. Κάτι που είναι πολυτελές και δεν μπορούμε όλοι να το αγοράσουμε”, καταλήγει ο George.

Οι καιρικές συνθήκες και οι ισοτιμίες των νομισμάτων έχουν επίσης “χτυπήσει” την τιμή του κακάο. Και οι δύο αυτοί παράγοντας μπορεί να ενισχύσουν περαιτέρω την τιμή του κακάο τους επόμενους μήνες.

Η ξηρασία που αναμένεται στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, αναμένεται επίσης να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην παραγωγή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά