Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης έρχεται στην Πάτρα για την παρουσίαση του βιβλίου του "Το Αόρατο Ρήγμα"

Ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης έρχεται...

Στις 25/4/2014 καλεσμένος του Πολύεδρου

Ένας διακεκριμένος οικονομολόγος, ο 63χρονος Αρίστος Δοξιάδης, με σπουδές στα πανεπιστήμια του Λονδίνου και Harvard, θα έρθει στην Πάτρα την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014, στο Πολύεδρο, στην οδό Κανακάρη 147, για την εκδήλωση παρουσίασης του σπουδαίου βιβλίου του με τίτλο «Το Αόρατο Ρήγμα: Θεσμοί και συμπεριφορές στην ελληνική οικονομία» που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Μέσα σε 323 σελίδες ο Αρίστος Δοξιάδης ασχολείται και εκφράζει τον προβληματισμό του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης. Όπως ο ίδιος έχει πει, «το πιο σημαντικό ερώτημα για την οικονομία της Μεταπολίτευσης είναι το εξής. Γιατί καμιά κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το εμπορικό ισοζύγιο, και γιατί όποτε κάποιοι ελάχιστοι το έθεταν στο δημόσιο διάλογο, δεν τους άκουγε κανένας.

Το εμπορικό ισοζύγιο, η διαφορά ανάμεσα σε εξαγωγές και εισαγωγές, ήταν αρνητικό από το 1962 και με γενικά αυξητική τάση μέχρι το 2008, δηλαδή ως χώρα είχαμε σωρευτικά το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στην ευρωζώνη και στην ΕΕ των 17 μετά την Πορτογαλία.

Το βάθος της κρίσης στην Ελλάδα οφείλεται σε αυτή την μακροχρόνια και θεμελιακή αδυναμία, ότι δηλαδή η παραγωγική βάση της χώρας δεν μπορούσε να υποστηρίξει τις δαπάνες που έκαναν τα νοικοκυριά και το κράτος.

Ήταν σαν να πήραμε μια Μερσεντές, βάλαμε κάτω από το καπό μια μηχανή Ζάσταβα, γιατί αυτήν είχαμε, και βγήκαμε στην “οτοστράντα”»!

Ο Αρίστος Δοξιάδης έχοντας δουλέψει ως σύμβουλος επιχειρήσεων και γνωρίζοντας τους καλούς και τους κακούς παίκτες της εγχώριας αγοράς, μιλάει για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο για την κρίση από τη σκοπιά εκείνων που επιχειρούν, περιγράφοντας ταυτόχρονα το θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν οικονομικά. Το «Αόρατο ρήγμα» αφορά αυτή ακριβώς την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας, την έλλειψη βάθους της εξαιτίας του γεγονότος ότι κυριαρχείται από δραστηριότητες που δεν είναι διεθνώς εμπορεύσιμες.

Πώς λειτουργεί η ελληνική οικονομία στην πράξη; Σε τι διαφέρει από άλλες δυτικές οικονομίες; Με ποιές δυνάμεις και ποιές πρακτικές μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση; Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στους αριθμούς της μακροοικονομίας, ούτε σε απλοϊκές αφηγήσεις για ολιγάρχες, τοκογλύφους, συνδικαλιστές και αργόμισθους.

Βρίσκονται στα σχέδια των οικογενειών, στο μέγεθος των επιχειρήσεων, στον τρόπο που παράγουμε, στην οργάνωση του κράτους, στις λεπτομέρειες των νόμων, στα κίνητρα των πολιτικών. Οι θεσμοί, είτε επίσημοι είτε άτυποι, και οι καθημερινές συμπεριφορές, διαμόρφωσαν την οικονομία που κατέρρευσε το 2009, και αυτά θα διαμορφώσουν την οικονομία που αναδύεται.

Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί και στην Πάτρα, ανασυνθέτει την πολιτική οικονομία της Ελλάδας με τα εργαλεία της νεοθεσμικής σχολής. Συγκεράζει την καθημερινότητα με τα μακρομεγέθη, τους "ανθρώπους'" με τους "αριθμούς", το τοπικό με το παγκόσμιο. Αρχίζει με παραδείγματα από τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τη δημόσια διοίκηση και από άλλες δραστηριότητες, και φθάνει στα ελλείμματα, στην ανεργία, και στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Με απλά λόγια και ανθρώπινους όρους, περιγράφει τι σημαίνει η μετάβαση από την στρεβλή ευμάρεια της μεταπολίτευσης σε μια παραγωγική και εξωστρεφή ανάπτυξη.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στο Πολύεδρο, θα παραστεί ο ίδιος ο συγγραφέας – οικονομολόγος ενώ θα μιλήσουν ο Ξενοφών Βερύκιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Θανάσης Κολλιόπουλος που είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών και ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture