Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Καλάβρυτα Άνθρωποι και Σκιές" θα προβληθεί μαζί και με άλλα φιλμ του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην Πάτρα

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Καλάβρυτ...

Από τον Νίκο Καββαδία και τον "Γυμνό Οφθαλμό" στο πλαίσιο του maydayz 2014

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι Πατρινοί σινεφίλ το αφιέρωμα στο φετινό 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης που θα γίνει στο θέατρο Λιθογραφείον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ maydayz 2014.

Ο υπεύθυνος της σινεφίλ ομάδας «Γυμνός Οφθαλμός» Νίκος Καββαδίας που έχει και την ιδέα και γενική επιμέλεια της φιλοξενίας και ερχομού των ταινιών του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, τόνισε στην διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Λιθογραφείον, ότι επελέγησαν βραβευμένες και αντιπροσωπευτικές ταινίες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μίας σημαντικής κινηματογραφικής διοργάνωσης και γιορτής που φέτος συμπλήρωσε 16 χρόνια δημιουργικής παρουσίας!

Ο τίτλος της ενότητας αυτής είναι «Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δια του "ΓΥΜΝΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ” στο Θέατρο Λιθογραφείον». Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ακριβείς ημερομηνίες, τίτλους ταινιών και ώρες προβολών θα γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εισιτήριο για τις προβολές αναμένεται να είναι χαμηλό και συμβολικό. Να θυμίσουμε πάντως ότι  το βραβείο της καλύτερης Ελληνικής παραγωγής, στην απονομή της 22ης Μαρτίου 2014,  δόθηκε στην ταινία «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο σπουδής» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα) και το βραβείο της καλύτερης ξένης παραγωγής («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων – Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ» σε σκηνοθεσία του Έρλεντ Ε. Μο (Δανία).

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ από τη Δανία, το οποίο παρακολουθεί τρία παιδιά που πάσχουν από Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Το Βραβείο Κοινού για ταινίες κάτω των 45’, για ελληνική παραγωγή πήγε στην ταινία «Κοινωνικό Ωδείο-Notes» σε σκηνοθεσία της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (Ελλάδα) και για ξένη παραγωγή στην ταινία «Το αγόρι της πλαζ» σε σκηνοθεσία του Εμίλ Λάνγκμπαλε (Μεγ. Βρετανία).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Βραβείο FIPRESCI (της Ένωσης Ξένων Δημοσιογράφων – Κριτικών κινηματογράφου) απονεμήθηκε για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Καλάβρυτα-Άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη (Ελλάδα). To συγκεκριμένο φιλμ λόγω και του θέματος που έχει σχέση με την μαρτυρική κωμόπολη των Καλαβρύτων στην ορεινή Αχαΐα, είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα προβολών στην Πάτρα, στο πλαίσιο του maydayz 2014.

Το σκεπτικό της επιτροπής για την βράβευση ήταν το εξής. «Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία Καλάβρυτα-Άνθρωποι και σκιές, διότι διερευνά ένα ιστορικό τραύμα του Ελληνικού λαού το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς κι επειδή τεκμηριώνει τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στο παρελθόν κάνοντας παράλληλα και αναφορά στο παρόν».

Η συγκλονιστική ταινία αποτελεί ένα χρονικό του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, των χρόνων που ακολούθησαν και των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών του. Στην κατηγορία της ξένης παραγωγής το βραβείο FIPRESCI δόθηκε στην ταινία «Στο Χείλος του Κόσμου», που είναι αφιερωμένη στους «άθλιους» του Παρισιού, τους άστεγους της Γαλλικής πρωτεύουσας.

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Κλάους Ντρέξελ. Το σκεπτικό της επιτροπής ήταν το εξής. «Το βραβείο FIPRESCI για το καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία “Στο χείλος του κόσμου”, διότι εισάγει τον θεατή στο ασταθές περιβάλλον όπου ζουν οι Παριζιάνοι κλοσάρ με έναν μαγευτικό και απροσδόκητο τρόπο.

Ο σκηνοθέτης Κλάους Ντρέξελ και ο διευθυντής φωτογραφίας Σιλβέν Λεσέρ επιδεικνύουν πλήρη στυλιστικό έλεγχο, κινηματογραφώντας τους χαρακτήρες τους από μια απόσταση και προνομιακή σκοπιά, που κάνει αυτούς τους άστεγους ανθρώπους να ξεχωρίζουν ως άτομα με αξιοπρέπεια και σοφία».

Ακόμα το Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί» σε σκηνοθεσία Μπενεντέτα Αρτζεντιέρι, Κλάουντιο Καζάτσα, Κάρλο Πρεβόστι, Ντούτσο Σέρβι και Στέφανο Ζόγια (Ιταλία-Τουρκία), το Βραβείο WWF στην ταινία «Χειμώνας» σε σκηνοθεσία Κριστίνα Πίκι (Ρωσία) και το Βραβείο Docs in Progress στο ντοκιμαντέρ Sad People Factory (Γαλλία), σε σκηνοθεσία Michèle Dominici και παραγωγή Karina Si Ahmed & Jean-François Lepetit – Flach Film Production. Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν αφιερωμένο στον βραβευμένο Καναδό ντοκιμαντερίστα Πήτερ Ουιντόνικ.

*Η διοργάνωση «maydayz 2014», για το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, το βιβλίο, τα εικαστικά και τον κινηματογράφο θα διεξαχθεί από τις 23 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2014.

Η ομάδα πολιτισμού και επικοινωνίας AREA 51 είναι η υπεύθυνη που σχεδιάζει και υλοποιεί την πλατφόρμα πολιτισμού maydayz 2014. Το μίνι αυτό φεστιβάλ πρωτοδιοργανώθηκε πέρυσι την άνοιξη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το ξεκίνημα θα γίνει την Τετάρτη 23 Απριλίου του Πάσχα και για τρεις μέρες θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις απόγευμα και βράδυ,  μουσικά live καθώς και έκθεση με ενθυμήματα του αξέχαστου Πατρινού καραγκιοζοπαίκτη Γιάνναρου.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος της Αrea 51 Δημήτρης Τουλιάτος και ο καραγκιοζοπαίκτης Κώστας Μακρής που έχει την επιμέλεια του αφιερώματος, «δεν θα κάνουμε όμως μνημόσυνο, θα κάνουμε γιορτή. Αυτό είναι το αφιέρωμα μας. Μια αναφορά στο Γιάνναρο. Και γι αυτό διαλέξαμε για τίτλο μια στροφή από ένα τραγούδι του Μπάμπη Γκολέ το, Γειά σου, Γιάνναρε!».

*Οι φωτό από την συν. Τύπου είναι του flashstars.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture