Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δώδεκα Βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κέρδισαν φέτος 5 φιλμ της εταιρείας Feelgood

Δώδεκα Βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία...

Βασικός θριαμβευτής ήταν η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη που τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς

Στην τελετή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που ως γνωστό έλαβε χώρα την περασμένη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2014 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αθήνα, 5 ταινίες της κινηματογραφικής εταιρείας διανομής Feelgood Entertainment απέσπασαν 12 βραβεία.

H συγκινητική «Μικρά Αγγλία» του βετεράνου σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη που γυρίστηκε στην Άνδρο, θριάμβευσε στην τελετή, αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - το οποίο και παρέλαβαν οι παραγωγοί Κατερίνα Χελιώτη και Γιάννης Ιακωβίδης -, καθώς και 5 ακόμα έπαθλα.

Συγκεκριμένα, για την ταινία «Μικρά Αγγλία» που είχε και μεγάλη εμπορική επιτυχία, βραβεύτηκαν οι Εύη Ζαφειροπούλου με το Βραβείο Μακιγιάζ, η Γιούλα Ζωιοπούλου με το Βραβείο Ενδυματολογίας, ο Αντώνης Δαγκλίδης για τη Σκηνογραφία, οι Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος για τον Ήχο και ο Σίμος Σαρκετζής για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας.

Στο μεταξύ το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου απέσπασε ο ηθοποιός Θέμης Πάνου για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, για το οποίο είχε πάρει και το αντίστοιχο βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και το Β' Γυναικείου Ρόλου για την ίδια ταινία η Ρένη Πιττακή. Η συγκεκριμένη ιδιαίτερη ταινία δυστυχώς δεν ήρθε για προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες της Πάτρας.

Ακόμα για τη νέα ταινία «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις Ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 1η Μαίου 2014, ο ηθοποιός Νίκος Γεωργάκης απέσπασε το Βραβείο καλύτερου Β' Ανδρικού Ρόλου.

Τέλος το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονεμήθηκε στην Ελίνα Ψύκου για την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» (μία ενδιαφέρουσα ταινία με μικρή ωστόσο εμπορική απήχηση που επίσης δεν ήρθε για προβολή στην Πάτρα) ενώ στο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη «Λάμπουν στο Σκοτάδι» δόθηκε το Τιμητικό Βραβείο Λουκία Ρικάκη καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η «Μικρά Αγγλία» παίζεται ακόμα στους κινηματογράφους.

*Κεντρική ηρωίδα του φιλμ «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» είναι η Αντιγόνη, μία νεαρή κοπέλα που φεύγει από την Αθήνα κι εγκαθίσταται στην κωμόπολη της καταγωγής της όπου διαπιστώνει με το σκληρό τρόπο τη σαθρότητα της κοινότητάς της και καλείται ν’ αποφασίσει, θα πυροδοτήσει την έκρηξη που θα καθαρίσει το τοπίο, ή θα αρκεστεί, ξανά, στο να κάθεται και να κοιτά.

Όπως έγραψε το σάιτ flix.gr, η μεγάλη, σιδερένια, μελαγχολική ομορφιά του ελληνικού βιομηχανικού επαρχιακού τοπίου, φωτογραφημένη με κατεβασμένη ένταση, ατμοσφαιρικά κι «ερμηνευτικά», σαν χαρακτήρας, με τα κοντέινερ από αλουμίνιο και τις ανεμογεννήτριες να δημιουργούν μια τεχνητή κορυφογραμμή, μετατρέπεται εύκολα στον ξηρό τόπο της Αγριας Δύσης: εκεί, όπως κι εδώ, το άτομο είναι ο νόμος και ο ισχυρότερος είναι βασιλιάς, ή σερίφης, ή εν πάσει περιπτώσει εκείνος που καθαρίζει.

Η ταινία του Γιώργου Σερβετά δε μιλά για την Ελλάδα της κρίσης. Μιλά για την Ελλάδα που ακόμα νωρίτερα μπήκε σε τροχιά καταστροφής, χάρη στην «οικογενειακή» της ιστορία, την υποκρισία ενός λαού που ξαφνικά ανακάλυψε ότι μπορεί να αποδέχεται το πρόβλημα όταν βολεύει, χωρίς να προσπαθεί να το αλλάξει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture