Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Βρετανία: Μειωμένα επιδόματα συμβάλλουν σε αυξημένη εξάρτηση από συσσίτια

Βρετανία: Μειωμένα επιδόματα συμβάλλουν ...

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η συμπίεση των επιδομάτων πρόνοιας κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση για ήδη φτωχούς πολίτες

Οι μεταρρυθμίσεις της βρετανικής κυβέρνησης στο κράτος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα επιδόματα, αποτελούν κεντρικό παράγοντα στην «έκρηξη» του αριθμού των πολιτών που καταφεύγουν σε συσσίτια οργανώσεων αρωγής, αναφέρει ακαδημαϊκή έρευνα.

Όπως σημειώνεται, η συμπίεση των επιδομάτων πρόνοιας κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση για ήδη φτωχούς πολίτες. Σε αυτό συμβάλλει επίσης η ανεπάρκεια διαδικασιών διεκπεραίωσης αιτήσεων κοινωνικής προστασίας, όπως αποτυπώνεται στην καθυστέρηση πληρωμών και σε «αυθαίρετους» αποκλεισμούς δικαιούχων. Στη διαμορφωθείσα κατάσταση συμβάλλουν επίσης σημαντικά οι χαμηλοί μισθοί και το αυξημένο κόστος των τροφίμων.

Η σχετική έκθεση αποτελεί σκέλος τριετούς έρευνας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Συντάκτρια της έκθεσης είναι η ερευνήτρια Χάνα Λάμπι-Μάμφορντ, μία από τις συγγραφείς άλλης πρόσφατης εκτενούς έκθεσης για λογαριασμό της κυβέρνησης περί του βαθμού εξάρτησης φτωχών πολιτών από κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης.

Η νέα έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις περί ξεκάθαρης αιτιώδους σχέσης μεταξύ των μεταρρυθμίσεων του κράτους πρόνοιας και της αυξημένης ανάγκης για τρόφιμα από κοινωνικά συσσίτια στη Βρετανία. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το φαινόμενο καταδεικνύει σαφώς την «ανεπάρκεια τόσο των κρατικών προνοιών κοινωνικής προστασίας όσο και των διαδικασιών χορήγησής της».

Αναφέρεται πως όσο το δίκτυ κοινωνικής προστασίας αδυνατίζει, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος τα συσσίτια από ομάδες αλληλεγγύης να γίνουν ζωτικό τμήμα του συστήματος κρατικής πρόνοιας ή ακόμα και να αντικαταστήσουν κρατικά προγράμματα παροχής έκτακτης φροντίδας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η έρευνα βασίζεται σε 25 εκτενείς συνεντεύξεις με μέλη προσωπικού στελέχωσης υπηρεσιών τροφίμων οργανώσεων αρωγής και εθελοντές κατά το 2012 και το 2013. Όπως προέκυψε, αυτές οι οργανώσεις προσαρμόζονται στην αυξημένη ζήτηση ενισχύοντας το δίκτυο συλλογής και αποθήκευσης τροφίμων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη ακόμα μεγαλύτερη μελλοντική ζήτηση.

Η έκθεση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το φαινόμενο της αύξησης των κοινωνικών συσσιτίων και γενικότερα την έκταση της πείνας και της φτώχειας τροφίμων στη Βρετανία.

Η μεγαλύτερη οργάνωση αρωγής που διοργανώνει συσσίτια για πολίτες, το
Trussell Trust, λειτουργεί πάνω από 400 «τράπεζες τροφίμων» στη Βρετανία. Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία του Μαρτίου, η οργάνωση κάλυψε τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 τις ανάγκες 614.000 πολιτών. Τα νεότερα στοιχεία από το Trussell Trust, που αναμένονται εντός των ημερών, εκτιμάται ότι θα δείχνουν πως τους τελευταίους 12 μήνες οι χρήστες των τραπεζών τροφίμων έχουν διπλασιαστεί.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων σχολίασε ότι η έρευνα δεν είναι εκτενής και ότι δεν συνυπολογίζει τον τρόπο με τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος επιδομάτων βοηθούν πρώην δικαιούχους να βρουν εργασία.

Πέρυσι, ο υφυπουργός Πρόνοιας λόρδος Φρόιντ είχε δηλώσει ότι ο λόγος που περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων είναι επειδή το φαγητό εκεί είναι δωρεάν. Αργότερα ανασκεύασε, λέγοντας ότι όσοι προσφεύγουν σε κοινωνικά συσσίτια δεν το κάνουν επειδή το επιθυμούν, σχολιάζοντας πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε τους λόγους που τους οδηγούν εκεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις