Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αιγείρα: Το ...στοιχειωμένο χωριό!!! ΦΩΤΟ

Αιγείρα: Το ...στοιχειωμένο χωριό!!! ΦΩΤΟ

Πάνω από την Ακράτα βρίσκονται οι αρχαίες Αιγές, που σήμερα ονομάζονται Αιγείρα

Την εποχή της χούντας, το χωριό Αιγές αποφασίσθηκε να εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους, επειδή βρίσκεται στη σκιά ενός γιγαντιαίου βράχου από πωρόλιθο, ο οποίος το απειλεί με κατολισθήσεις.

O βράχοςΈτσι, με απόφαση της τοπικής πολεοδομίας, απαγορεύθηκε οποιαδήποτε προσπάθεια αναστήλωσης των παλιών κατοικιών, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν και να μετεγκατασταθούν νοτιότερα. 

Έμειναν μόνο ελάχιστοι τολμηροί. Ανάμεσά τους ο Σπύρος Ξενικουδάκης, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του εγκατέλειψε το κλεινόν άστυ και εγκαταστάθηκε στο εγκαταλελειμμένο χωριό, όπου ασχολείται με αγροτικές εργασίες.

Ο Σπύρος Ξενικουδάκης, μαζί με άλλους «παράτολμους» κατοίκους, προσπαθεί να αποδείξει πως το χωριό παραμένει ζωντανό. Εκτός από τις εξαιρετικά καλαίσθητες πινακίδες που δημιούργησαν, κρατούν την παράδοση ενός τόπου ζωντανή.

Ο Σπύρος ΞενικουδάκηςΤα παλιά γραφικά σπίτια του χωριού, με την καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα, απαγορεύεται να επισκευαστούν. Απαγορεύεται να ανεγερθούν άλλα. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αγοραπωλησία. Το χωριό πρέπει να πεθάνει.

Το σχολείο του χωριού βρίσκεται στα χέρια του πολιτιστικού συλλόγου, αλλά οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ως μουσείο λαογραφικής παράδοσης.

Ένα από τα πλέον εξαιρετικής σημασίας αρχαία θέατρα βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό, το οποίο κάποτε έσφυζε από ζωή. Και το αποδεικνύει ένας πολιτισμός που παραμένει ξεχασμένος από τους σύγχρονους καρεκλοκένταυρους.

Ερειπωμένο σπίτιΗ ύπαρξη του θεάτρου, ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, σε μέγεθος αντίστοιχο της Επιδαύρου, δείχνει πως κάποτε στην περιοχή οι θεατρικές παραστάσεις συγκέντρωναν πάρα πολύ κόσμο.

Η ορχήστρα με τη σκηνή του θεάτρου και στο βάθος η θάλασσα. Ένα χάρμα οφθαλμών για το φιλοθεάμον κοινό. Μόνο που για να φθάσεις στο θέατρο -αν το βρεις- θα πρέπει να διασχίσεις ένα δύσβατο μονοπατάκι. 

Όσο για το ενδιαφέρον της Πολιτείας, να προβληθεί ή να αναπαλαιωθεί, ώστε να χρησιμοποιηθεί όπως τόσα άλλα αρχαία θέατρα, άσ' το για μια άλλη φορά...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις