Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου για το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα και το Δίστομο θα προβληθεί στην Πάτρα

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κο...

Την Δευτέρα 9/12/2013, στις 20.00 στην αίθουσα Αίγλη στην Βέσο Μάρε

Αυτή την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 στις 20.00 στην αίθουσα Αίγλη στην Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, θα προβληθεί σε ειδική εκδήλωση με αφορμή την 70η τραγική επέτειο από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων τον Δεκέμβρη του 1943, το αξιόλογο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου – ερευνητή Στέλιου Κούλογλου με τίτλο «Νεοναζί, το Ολοκαύτωμα της Μνήμης».

Το φιλμ είχε κάνει την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο.

Την προβολή διοργανώνει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Πάτρας "Κανένας Μόνος".

Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, πάνω από 100 ελληνικές πόλεις και χωριά ξεκληρίστηκαν. Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα στην ορεινή Αχαΐα και το Δίστομο αφανίστηκαν, οι Γερμανοί με τη βοήθεια των Ελλήνων ταγματασφαλιτών εκτέλεσαν ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό πάνω από τα 13 ετών.

Κι όμως πολίτες αυτών των δήμων, με τη σημερινή «Καλλικρατική» εκδοχή τους, ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής σ’ έναν αριθμό που έφτασε τις 1000 ψήφους. Πώς είναι δυνατόν, με το πέρασμα δυο-τριών μόλις γενιών, οι άνθρωποι να ξεχνούν την ιστορία τους;

Αυτό μελετά ο Στέλιος Κούλογλου, στο νέο του αυτό ντοκιμαντέρ, «Νεοναζί, το Ολοκαύτωμα της Μνήμης», που θα προβληθεί στην Πάτρα.

Η ταινία όπως είχε γράψει το σάιτ flix.gr, κινείται σε τρεις άξονες. Άντρες και γυναίκες που στην κατοχή ήταν παιδιά, από τις οικογένειες του Διστόμου, των Καλαβρύτων αλλά και Εβραίων της Θεσσαλονίκης, μοιράζονται τις μαρτυρίες τους, τα βιώματά τους. Αφηγούνται, με λόγο που συχνά κόβεται από θλίψη, συγκίνηση ή οργή, πώς είδαν τους δικούς τους να εκτελούνται, τον τόπο τους να καίγεται μέχρι τη γη, τους γονείς τους να χάνονται στα κρεματόρια.

Με παράλληλο μοντάζ, στην ταινία παρεμβάλλονται αποσπάσματα από τις ειδήσεις, με δηλώσεις των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, όπως τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ταυτόχρονα, στο Λύκειο του Διστόμου, οι μαθητές, μαζί με λίγους επιζώντες της Κατοχής, παρακολουθούν ένα ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά εγκλήματα στα Καλάβρυτα, τον Χορτιάτη και το Άουσβιτς. Τα κορίτσια και τ’ αγόρια του σήμερα εκφράζουν το πώς αντιλαμβάνονται την ιστορία τους και πώς διαμορφώνουν τη στάση τους μπροστά στην ανάπτυξη του μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Ο γνωστός Έλληνας ντοκιμαντερίστας Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη του στο περιοδικό "Αθηνόραμα" είχε πει ότι η ιδέα για μια ταινία που μιλά για την ιστορική μνήμη προέκυψε, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Μαΐου του 2012 όπου και παρατήρησε ότι η Χρυσή Αυγή είχε κερδίσει υψηλά ποσοστά ακόμη και σε περιοχές που είχαν γνωρίσει από πρώτο χέρι τα ναζιστικά ολοκαυτώματα όπως το Δίστομο και τα Καλάβρυτα.

«Παρατήρησα ότι υπήρχε μια ιστορική ασυνέχεια -μια διακοπή της μνήμης- λόγω του Εμφυλίου που ακολούθησε, όπου η συμμετοχή των Ελλήνων συνεργατών των Γερμανών, δηλαδή των ταγματασφαλιτών, σε σφαγές και ολοκαυτώματα είχε αποσιωπηθεί. Μάλιστα, όχι απλώς δεν τιμωρήθηκαν για τα εγκλήματά τους αλλά πήραν σύνταξη ως αντιστασιακοί, όπως ο πατέρας του αντιήρωα της ταινίας Γιολμά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για το ερώτημα γιατί έβαλε μαθητές και θύματα του Ολοκαυτώματος στην ίδια αίθουσα στο Δίστομο για να παρακολουθήσουν σκηνές από το ντοκιμαντέρ, ο κ. Κούλογλου εξήγησε ότι «ήθελα να συνδέσω τις μνήμες ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές. Επειδή υπάρχει αυτή η ιστορική ασυνέχεια που προανέφερα, προσπάθησα να τους φέρω όλους μαζί έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε όλα αυτά που έγιναν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Κανονικά αυτός ο διάλογος έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την πολιτεία και την κοινωνία εδώ και χρόνια».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture