Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας...

16 χρόνια καινοτόμων δράσεων για την κινηματογραφική παιδεία

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, έγινε κιόλας 16 ετών. Πάντα φρέσκο και νεανικό, ανανεώνει το ραντεβού του με τα παιδιά και τους νέους στον Πύργο και άλλες πόλεις της Ηλείας από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου και ταυτόχρονα διευρύνει και φέτος τις δραστηριότητές του με εκδηλώσεις και στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σήμερα, στις 20.30, στο Θέατρο Απόλλων ανοίγει η αυλαία του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Δημιουργίας CAMERA ZIZANIO, με την επίσημη τελετή έναρξης.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, που θα γίνει στον Πύργο από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013, θα προβληθούν 61 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και έχουν στο επίκεντρό τους την παιδική και νεανική ηλικία. Πρόκειται 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 48 ταινίες μικρού μήκους, που εκπροσωπούν 44 χώρες απ’ όλο τον κόσμο.

Η 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio θα πραγματοποιηθεί από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2013 στον Πύργο και θα προβάλλει συνολικά 365 ταινίες, που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι από 7 έως 20 ετών. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα παίρνουν μέρος 150 ταινίες απ’ όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες (Ευρωπαϊκό Τμήμα) και 185 ταινίες από 147 σχολεία της Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα). Στο Διεθνές Πανόραμα και σε ειδικές προβολές θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού άλλες 30 ταινίες από διάφορες χώρες.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ- Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
«Σε μια εποχή που η κινηματογραφική βιομηχανία απευθύνεται όλο και πιο συστηματικά με έναν τυποποιημένο τρόπο στα παιδιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους συμβάλλει καθοριστικά σε μια άλλη, ελεύθερη και δημιουργική αντιμετώπιση της Εβδόμης τέχνης. Συμβάλλει ώστε τα παιδιά να διατηρήσουν το δικαίωμα στη μαγεία, που τους ανήκει. Και όχι μόνον αυτό.

Σε μια εποχή πολιτικών και κοινωνικών ακροτήτων, το Φεστιβάλ ενθαρρύνει το σεβασμό τού άλλου, του διαφορετικού, μέσα από τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας που έχει η νέα γενιά, η κάθε γενιά: τον πολιτισμό».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ- Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που φέτος υποδέχεται και την 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Δημιουργίας CAMERA ZIZANIO, αποτελεί έναν διαχρονικό, παραγωγικό και ενεργό θεσμό, με αποδεδειγμένη αντοχή στον χρόνο, πανελλήνια και διεθνή απήχηση και υψηλό επίπεδο παραγωγών, όπου η νεανική δημιουργικότητα και ανάγκη για έκφραση βρίσκει ισχυρά θεμέλια εξωτερίκευσης.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο πολιτισμός και η δημιουργία αποτελούν ουσιώδη τοπικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα, σήμερα, που το περιβάλλον, μεταβάλλεται ταχύτατα, λόγω της ψηφιοποίησης και της παγκοσμιοποίηση»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΦΥΡΑΣ- Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
Αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική διάσταση του κινηματογράφου, στηρίζουμε και εμψυχώνουμε το Φεστιβάλ Ολυμπίας στην πράξη, καθώς μέσα από τις δράσεις του αναπτύσσονται απεριόριστες δυνατότητες αισθητικής καλλιέργειας, κοινωνικής μάθησης και ουσιαστικής επικοινωνίας των παιδιών και των νέων.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης, το Διεθνές Φεστιβάλ  Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους αποτελεί την σταθερή απόδειξη ότι ο κινηματογράφος αποτελεί τροφή για δημιουργική σκέψη, μάθηση, μεθοδικότητα, συλλογικότητα, άμιλλα και εθελοντισμό, που αποτελούν απαραίτητα εφόδια δράσης για το μέλλον. Εφόδια για να «ζωγραφίσουν» τα παιδιά το δικό τους αύριο, με χρώματα πιο ζωντανά και αληθινά από αυτά που η δική μας γενιά επέτρεψε να ξεθωριάσουν…

ΜΑΚΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ-Δήμαρχος Πύργου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, τα τελευταία δεκαέξι χρόνια αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που τροφοδοτεί την εξέλιξη μέσα από νέους δρόμους έκφρασης, δίνοντας το ιδιαίτερο στίγμα του, καθώς απέναντι στην κρίση αντιτάσσει την νεανική δημιουργικότητα.

Η απήχηση και ο πολλαπλός του ρόλος του Φεστιβάλ αποτελούν σημαντική ενεργή κληρονομιά για όλους εμάς, σε μια ιστορική συγκυρία που επιτάσσει να διαφυλάξουμε τα υγιή κύτταρα δημιουργικής έκφρασης και δράσης.  Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οφείλουμε να στηρίξουμε τα βήματά του που αφήνουν το αποτύπωμά τους μέσα από τα μάτια και τις ψυχές των παιδιών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ- Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Αυτό το Φεστιβάλ γεννήθηκε εδώ, στον Πύργο. Έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. Δεν έχουμε δικαίωμα να το ματαιώσουμε. Σε ό,τι μας αφορά, κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραίτηση από την ελπίδα, αδιαφορία και έλλειψη πίστης στη νέα γενιά. Γιατί η Παιδεία και ο Πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι Ανάγκη, όπως και το Ψωμί.  Ξέρω, σε αυτό δεν συμφωνούμε όλοι. Αλλά θα ήταν πιο έντιμο να τοποθετηθούμε δημόσια και με το θάρρος της γνώμης μας. Άλλωστε, αφού ζούμε σε «περίοδο μεγάλων αποφάσεων», ας πάρουμε και μια απόφαση για το Φεστιβάλ: θέλουμε να συνεχίσει ή όχι; Με την παράκληση αυτή η απάντηση να μη δοθεί με σφιγμένα δόντια…

ΤΩΝΗΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ-Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του επισημαίνοντας και προβάλλοντας έναν κινηματογράφο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τη θεματική συγκίνηση, την έμπνευση και τη φρεσκάδα, πολύτιμο υλικό ψυχαγωγίας αλλά κυρίως γνώσης και προβληματισμού.

Εδώ, προσφέρεται ένα σημαντικό βήμα σε επιλεγμένες παιδικές και νεανικές ταινίες της ελληνικής και της παγκόσμιας παραγωγής για να επικοινωνήσουν με το νεανικό και όχι μόνο κοινό τους.

Όλοι μας, άτομα και Φορείς, χαιρετίζουμε αυτήν τη μοναδική στο περιεχόμενό της εκδήλωση και ενισχύουμε με κάθε τρόπο το γόνιμο υλικό που θα προέλθει από τις σημαντικές παράλληλες δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗΣ-Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Ως μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι στον τομέα του κινηματογράφου, οφείλουμε να ενισχύουμε με κάθε μέσο οποιαδήποτε δράση προάγει την κινηματογραφική παιδεία και να προτρέπουμε τους νέους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με το μαγικό κόσμο της έβδομης τέχνης.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, όπως και κάθε φεστιβάλ που εστιάζει σε πιο μικρές ηλικίες, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ώστε να αποκαλυφθούν ταλέντα που είναι πιθανό να μας απασχολήσουν με το έργο τους μελλοντικά. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι πάντα ανοιχτό σε φρέσκιες ιδέες και νέες οπτικές, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η νέα γενιά φέρει μαζί της την καινοτομία μέσω της δικής της οπτικής και αντίληψης του κόσμου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Οι Παράλληλες Εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα γίνουν στον Πύργο και άλλες πόλεις της Ηλείας(Αμαλιάδα, Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω κ.ά.),  της Αχαΐας (Πάτρα, Αίγιο) και της Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι) από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2013 και περιλαμβάνουν επί πλέον 60 ταινίες που προβάλλονται σε διάφορα αφιερώματα ή ειδικές προβολές, κινηματογραφικά εργαστήρια (σκηνοθεσίας, μοντάζ, σεναρίου, φωτογραφίας, κινουμένων σχεδίων), θεατρικές εκπαιδευτικές δράσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις κ.ά.

Τα παιδιά του Πύργου και της περιοχής δίνουν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ: συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές, δημιουργούν ταινίες μέσα από τα κινηματογραφικά εργαστήρια, δημοσιεύουν καθημερινά τα νέα του Φεστιβάλ καθώς και συνεντεύξεις, σχόλια και κριτικές στην ιντερνετική έκδοση Zizanio News ενώ μεταδίδουν ένα εξάωρο πρόγραμμα σε καθημερινή βάση από το Zizanio Live.

Daily News
Αύριο Κυριακή, ανοίγει ο κύκλος των φετινών  κινηματογραφικών εργαστηρίων  με το εργαστήριο Ντοκιμαντέρ για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της φεστιβαλικής εβδομάδας στο Συνεδριακό Κέντρο (10:00-14:00 και απογεύματα). Το θρυλικό πια Daily News  παράγει ένα 4λεπτο ημερήσιο φιλμάκι που βλέπει με μια διαφορετική ματιά το Φεστιβάλ, την πόλη, τους ανθρώπους. Τα φιλμάκια θα προβάλλονται κάθε βράδυ στις 20:30 στο θέατρο Απόλλων και θα ανεβαίνουν στο διαδίκτυο. Στην ομάδα του Daily News συμμετέχουν παλιά «Ζιζάνια» και παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια τα προηγούμενα χρόνια. Υπεύθυνος του εργαστηρίου είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου.

Αφιέρωμα: Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών

Σήμερα, στις 18.00, στην Αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου στην Πάτρα, ξεκινά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου το αφιέρωμα «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Στις 27 Οκτωβρίου του 1943 τα γερμανικά  στρατεύματα κατοχής, προχώρησαν σε μπλόκο στην περιοχή των Προσφυγικών Πάτρας. Συγκέντρωσαν 2.500 χιλιάδες άτομα από διάφορα σημεία και με βάση τις υποδείξεις ελλήνων συνεργατών τους, επέλεξαν να κρατήσουν 200 αγωνιστές. Στις 4 Δεκεμβρίου 1943 οι Ναζί εκτέλεσαν 63 νέους από το μπλόκο, ηλικίας από 14 ως 25 ετών, στην πλειοψηφία τους μέλη της ΕΠΟΝ.

Το αφιέρωμα γίνεται στη μνήμη τους και περιλαμβάνει έξι ταινίες από τον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο που θα προβληθούν από σήμερα ως τις 14 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture