Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Δυτική Ελλάδα: Για πρώτη φορά μετά από καιρό περισσότερες οι προσλήψεις (6.021) από τις απολύσεις (4.811) - Τι δείχνουν τα στοιχεία ανά νομό

Δυτική Ελλάδα: Για πρώτη φορά μετά από κ...

Για τον μήνα Οκτώβριο

Αρνητικό μετά από επτά θετικούς μήνες ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον Οκτώβριο, αλλά η εικόνα παραμένει θετική για το 2013 με 130.000 θέσεις εργασίας να προστίθενται στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τον Οκτώβριο του 2013 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 34.999 θέσεις εργασίας.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Οκτώβριος ήταν, εν τούτοις, ένας καλός μήνας, όπως αναφέρουν στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του thebest.gr. Τον Οκτώβριο χάθηκαν (απολύσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις, λήξεις συμβάσεων) 4.811 θέσεις εργασίας και αντιστοίχως υπήρξαν 6.021 αναγγελίες πρόσληψης, με θετικό ισοζύγιο 1.210 θέσεων εργασίας.

Στην Αχαία είχαμε 3.832 αναγγελίες πρόσληψης και 2.563 απολύσεις.

Στην Αιτωλοακαρνανία 1.358 αναγγελίες πρόσληψης και 793 απολύσεις.

Δραματική, ωστόσο, η εικόνα στην Ηλεία, με 831 αναγγελίες πρόσληψης και 1.455 απολύσεις (χάθηκαν 624 θέσεις εργασίας).

Σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης σε σύνολο χώρας, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 138.408 (η υψηλότερη διαχρονικά επίσημα καταγεγραμμένη επίδοση για Οκτώβριο από το 2001), ενώ οι αποχωρήσεις σε 173.407. Από τις 173.407 συνολικά αποχωρήσεις, οι 41.208 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 132.199 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το επίπεδο του αρνητικού ισοζυγίου του Οκτωβρίου 2013 είναι μικρότερο κατά περίπου 30% σε σχέση με το αντίστοιχο αρνητικό του Οκτωβρίου 2012 (αρνητικό ισοζύγιο 50.473 θέσεων εργασίας).

Συγκεκριμένα και σε απόλυτα μεγέθη, από τη σύγκριση των επιπέδων των δύο μηνών προκύπτουν 15.474 λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας, ως αποτέλεσμα, κυρίως, των νέων αναγγελιών πρόσληψης που τον Οκτώβριο 2013 είναι υψηλότερες κατά 46.401 προσλήψεις σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

Θα πρέπει επιπλέον, να σημειωθεί ότι η επίδοση του ισοζυγίου ροών του Οκτωβρίου 2013 είναι η μικρότερη αρνητική επίδοση αντίστοιχου καταγεγραμμένου Οκτωβρίου από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ όπως προκύπτει και από τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία από το 2001 μέχρι και σήμερα ο Οκτώβριος παρουσιάζει πάντα αρνητικό ισοζύγιο.

Ο Οκτώβριος 2013 είναι ο πρώτος μήνας με αρνητικό ισοζύγιο, μετά από εφτά συνεχόμενους μήνες με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η μέχρι τώρα θετική εξέλιξη, που αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το δεκάμηνο του έτους.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 941.289 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 28,6%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 810.586, εκ των οποίων οι 546.131 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 264.455 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου δεκάμηνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 130.703 νέες θέσεις εργασίας, συνιστώντας, όπως και τους τελευταίους μήνες, μια ενθαρρυντική επίδοση, καθώς το εν λόγω επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου δεκάμηνου του 2012, που ήταν αρνητικό κατά 16.827 λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλά αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση πρώτου δεκάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο δεκάμηνο μέχρι σήμερα.

Με αφορμή την ανακοίνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας (Μονάδα Ανάλυσης & Τεκμηρίωσης και Ομάδα Διαχείρισης του Π.Σ. Εργάνη) των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Οκτώβριο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Οκτώβριο, όπως προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", συμβαδίζουν με τους αναμενόμενους εποχικούς παράγοντες (διαχρονικά αρνητικές ροές τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), αλλά και με τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Έτσι, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Οκτώβριος λόγω της λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο ως προς το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων.

Ωστόσο, το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα ήταν μικρότερο των προηγούμενων πρόσφατων ετών, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου για το δεκάμηνο Ιανουάριος – Οκτώβριος του 2013 στις 130.703 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οφείλεται στη σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά το συγκεκριμένο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, συνιστώντας, μεταξύ άλλων, απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα της συγκροτημένης προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr