Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δέσμευση Τσίπρα: Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, ανεξαρτήτως ηλικίας

Δέσμευση Τσίπρα: Κατώτατος μισθός στα 75...

Τι δήλωσε μιλώντας στο Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης

"Το πρόγραμμα του μνημονίου μας φορτώνει χρέος και μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση", επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποιεί - στην Αθήνα - το Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ford.

"Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει και να σταματήσει άμεσα, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές. Να καταλογίσουμε τις ευθύνες, αλλά κυρίως να αναζητήσουμε τη διέξοδο", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι σχεδόν εξευτελιστικό, καθώς "η κυβέρνηση επιλέγει να μοντάρει βίντεο και να διαστρεβλώνει απόψεις και δεν δείχνει διάθεση για σοβαρό διάλογο".

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, έχει διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της αναδιοργάνωσης του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και του πλούτου. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται πολιτική βούληση για να συγκρουστείς με τα μεγάλα συμφέροντα και να αντιμετωπίσεις ζητήματα, όπως η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, το λαθρεμπόριο και τα πλαστά τιμολόγια.

Για τον τραπεζικό τομέα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι πρέπει να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες, των οποίων η αναχρηματοδότηση γίνεται με δημόσιο δανεικό χρήμα. Επίσης, τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν δάνεια με περίεργα κριτήρια (έκανε αναφορά στις μιντιακές επιχειρήσεις) αντί να τονώνουν την ρευστότητα.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "θα σταματήσουμε η ελεύθερη πτώση των μισθών και θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ ανεξαρτήτως ηλικίας".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "μόνο αυτό τάξαμε", για να συμπληρώσει ότι, όπως έχει δείξει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από μόνη της αυτή η ενέργεια θα έχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει μέσα από τη χρηματοδότηση και συνολική ενίσχυση οικονομικών τομέων, στους οποίους υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία.

Τέλος, σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης, ανέφερε πως "αποτελεί χρέος πατριωτικό και δημοκρατικό να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση" και τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σπάσει το φαύλο κύκλο.

Απόσπασμα της ομιλίας:

"Ο πρώτος πυλώνας είναι: σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα. Θα το πετύχουμε, όχι εξοντώνοντας όλη τη κοινωνία, όχι φτιάχνοντας κοινωνικά ερείπια και εξαθλιωμένους φτωχούς άνεργους, αλλά με τη σημαντική αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη συνεισφορά των εχόντων και της οικονομικής ολιγαρχίας και διαπλοκής, που τη στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων καταρρέει, δεν έχει καμία ουσιαστική συνεισφορά στις θυσίες. Πώς;

Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να φορολογηθούν τα υψηλά εισοδήματα και ο μεγάλος πλούτος και να περιοριστούν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και οι ενδοομιλικές συναλλαγές, το λαθρεμπόριο, τα πλαστά εικονικά τιμολόγια. Μόνο από αυτά τα δύο τελευταία, όχι εμείς, αλλά η επιτροπή για τη διαφάνεια, έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι χάνονται από το δημόσιο ταμείο 1,5 δις. ευρώ το χρόνο.

Για να τα πετύχεις αυτά δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Πολιτική βούληση χρειάζεται, ώστε να συγκρουστείς με τα μεγάλα συμφέροντα. Δεν είναι άλλωστε και πολύ μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών αυτών, των επιχειρηματιών αυτών, αλλά η τρόικα έχει έρθει στην Ελλάδα για να βρει λύση, αλλά στην πραγματικότητα, ενώ οι αρχικές της προκηρύξεις ήταν ότι θέλει να περιορίσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, τα βρήκε μαζί της. Συνέπτυξε σχέσεις μαζί της.

Έχουμε επίσης στόχο να αναδιοργανώσουμε τις δημόσιες δαπάνες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε, κατά προτεραιότητα, την ανθρωπιστική κρίση. Να θέσουμε υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλες τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με δανεικό δημόσιο χρήμα και να αποκαταστήσουμε το λόγο ύπαρξής τους, που είναι η ρευστότητα της οικονομίας.

Δεν μπορούν να τις διοικούν αυτοί που τις χρεοκόπησαν και τώρα τις διοικούν με δημόσιο δανεικό χρήμα και δίνουν δάνεια μονάχα στις επιχειρήσεις που εκείνοι θέλουν, κυρίως στις μιντιακές επιχειρήσεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Για να τονώσουμε την εσωτερική ζήτηση, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, σκοπεύουμε να σταματήσουμε την ελεύθερη πτώση των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ βοηθήματος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Και να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα €586 στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Έχουμε δεχτεί πολύ μεγάλη κριτική, ότι τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Αυτό τάξαμε μόνο και αυτό για μας δεν είναι καμία γενναιόδωρη χορηγία, δεν είναι φιλανθρωπία, είναι τρόπος να βγούμε από την κρίση.

Το δικό μας οικονομετρικό μοντέλο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα του μοντέλου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα έχει από μόνη της αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Μόνον τον πρώτο χρόνο, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει και περίπου 7500 νέες θέσεις εργασίας.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η άμεση, αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα να δεσμεύσουμε δημόσια κεφάλαια σ’ αυτόν τον επείγοντα στόχο. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης για να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Τους φτωχούς, τους άνεργους, τους αποκλεισμένους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ο στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και θα διασφαλίζει αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία, μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος που βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει βασικός ευρωπαϊκός πόλος στην αγροτοδιατροφική έρευνα και παραγωγή. Θα μπορούσε να εξελιχθεί, επίσης, σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο ανανεώσιμων πηγών και νέας περιβαλλοντικής τεχνολογίας. Μπορούμε και πρέπει να επανεστιάσουμε τον τουρισμό σε εναλλακτικές μορφές, προσανατολισμένες στην υψηλή ποιότητα και τη χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Θα μπορούσε λοιπόν η Ελλάδα να έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της, από το γεγονός ότι είναι μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες στον τουρισμό".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις