Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μουσικός περίπατος στη ζωή του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

Μουσικός περίπατος στη ζωή του Ναπολέοντ...

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στις αποθήκες του ΟΣΕ στις 5 Ιουλίου

Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στις 21:30 ο πατρινός μουσικός Γιώργος Δίπλας επανέρχεται με μια ακόμη μουσική παράσταση, αυτή τη φορά βασισμένη πάνω σε κείμενα του γνωστού μας ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Το σενάριο παρακολουθεί τον αυτόχειρα μετά θάνατο σε μια αέναη και εκτός ελέγχου διαδρομή σε ένα βαγόνι τρένου – καθαρτήριο. Ο Γιώργος Δίπλας μιλώντας για τη γέννηση της παράστασης σημειώνει: «1998, οι πρώτες ιδέες, τα πρώτα σχέδια, οι πρώτες απόπειρες. Δυο ποιητές και ένα τρίτο πρόσωπο… Κωνσταντίνος Καρυωτάκης, Ναπολέων Λαπαθιώτης και μετά η τελική ιδέα… Τριλογία!

Μάιος 2009 Πανεπιστημιάδα: Ένας θίασος φαντασμάτων από αλλού φερμένος, δοκίμασε, δοκιμάστηκε, αφανίστηκε, ξαφνικά όπως εμφανίστηκε…

Θραύσματα λόγου, ήχοι τραυματισμένοι, τραγούδια μινιμαλστικής διάθεσης, μνήμες που ταξιδεύουν συνέθεσαν ένα αιχμηρό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καρυωτάκη. Ένα χρόνο μετά καθώς βάδιζα, ένας ήχος… Ο ήχος του τρένου πάνω στις ράγες αποκάλυψε τον δεύτερο.

Τον λεπτεπίλεπτο Ναπολέοντα, το λουλούδι της νύχτας, ή τη νυχτερίδα όπως τον έλεγαν οι φίλοι του. Μέσα από μια ρωγμή της σκέψης μου αναδύθηκε ό,τι απέμεινε από ένα βαγόνι. Ο Λαπαθιώτης, ο εραστής του, ο θάνατος, η Μορφίνα… Λόγια, σκέψεις,
ιδιαιτερότητες, μουσικές εύθραυστες λυρικές, το άρωμα μιας άλλης εποχής… κι
άκουσα ένα τραγούδι μακρινό… Το τρένο τρέχει ακόμη ανεξέλεγκτα… δεν ξέρω
πότε κι αν θα σταματήσει.

Όλα αυτά αποτέλεσαν το υλικό μιας μουσικής παράστασης. Μιας τριλογίας που θα ολοκληρωθεί το 2011. Η εκδήλωση θα γίνει στις αποθήκες του ΟΣΕ εκεί που τα τρένα αναπαύονται ξεχασμένα εδώ και χρόνια».

Η μελοποίηση των ποιημάτων, όπως και η δραματοποίηση των κειμένων είναι του Γιώργου Δίπλα, η σύνθεση των ηχητικών τοπίων του Spyweirdos, ενώ την ερμηνεία των τραγουδιών κάνει η Δώρα Πετρίδη. Στη μουσική παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Φάνης Δίπλας (Λαπαθιώτης), Βασιλική Σακελλάρη (Morfina) και Λευτέρης Παπακώστας (σύντροφος θάνατος). Ειδική συμμετοχή: Γεράσιμος Ντάβαρης (Κωνσταντίνος Καρυωτάκης) και Μαρία Γκλαβά (Μαρία Πολυδούρη).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture