Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Σκάνδαλο με άρωμα Siemens; - Τι συμβαίνει με το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας ΔΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας»;

Πάτρα: Σκάνδαλο με άρωμα Siemens; - Τι σ...

Τι αναφέρει το zougla.gr

Ένα διαχρονικό σκάνδαλο, ιδιαίτερα επιζήμιο τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, λαμβάνει χώρα τα τελευταία εννέα χρόνια, όπως γράφει το zougla.gr.

Το έργο ακούει στο όνομα «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας ΔΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας» και αφορά τη μηχανογράφηση της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΔΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, των έξι νοσοκομείων του Νομού Αχαΐας και των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι –και σε αυτή την περίπτωση- πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν η «αμαρτωλή» Κοινωνία της Πληροφορίας και η εταιρεία Siemens A.E., η οποία ενώ έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου από το 2004 και έχει εισπράξει πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι στιγμής -στα περισσότερα νοσοκομεία που συμμετέχουν στο έργο- έχει παραδοθεί μόνο ο εξοπλισμός με το λογισμικό να… αγνοείται.

Ας ξετυλίξουμε όμως το ρεπορτάζ…

Η ανάθεση

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2004. Τότε η Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε διαγωνισμό για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας (ΟΠΣΥ) Δυτικής Ελλάδας και στις 28 Δεκεμβρίου 2005 υπέγραψε την υπ’ αριθμόν 319 σύμβαση με Κοινοπραξία, επικεφαλής της οποίας ήταν η Siemens. Το συμβατικό τίμημα ήταν 2.203.621 ευρώ.

Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr «πρόκειται για ένα έργο που στην ουσία αφορούσε στη διασύνδεση των τμημάτων των νοσοκομείων της Αχαΐας. Για παράδειγμα να υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ του λογιστηρίου και του γραφείου κίνησης. Ήταν πράγματι κάτι καινοτόμο».

Τα χρόνια περνούσαν και η υλοποίηση του έργου προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας.

Κάπου εκεί ξεκίνησαν και τα παράδοξα… Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα έργα στα οποία έγινε επέκταση της σύμβασης (Αρ. Σύμβασης 614 η οποία αφορούσε πρόσθετο εξοπλισμό στα Νοσοκομεία) με απευθείας ανάθεση 1.258.663 ευρώ!

«Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η απόφαση αυτή. Για ποιο λόγο έγινε απευθείας ανάθεση και όχι διαγωνισμός, παρόλο που το εν λόγω έργο αφορούσε εξοπλισμό και μπορούσε να συμμετάσχει ο καθένας και ενώ μάλιστα και το αρχικό έργο φαινόταν ότι παρέκκλινε από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα;» αναρωτιούνται οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα.

Παράλληλα, πλήθος ερωτημάτων εγείρεται από το ότι το παραπάνω έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, παρελήφθη και εξοφλήθηκε μία ημέρα πριν τη λήξη του 3ου ΚΠΣ, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί το βασικό έργο, στο οποίο έγινε η επέκταση.

Στις 23 Οκτωβρίου 2009, λόγω της επικείμενης λήξης του 3ου ΚΠΣ, το έργο μπήκε σε αναστολή, προκειμένου να καταστεί δυνατή η –πρόσθετη- χρηματοδότησή του.

Σε συνέχεια της εξασφάλισης της συνέχισης της χρηματοδότησης από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η ΚΤΠ εξέδωσε στις 5 Νοεμβρίου 2010 απόφαση άρσης της Μερικής Αναστολής της Σύμβασης και τόσο ο Κύριος του έργου όσο και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης «Ψηφιακή Σύγκλιση» ζητούσαν τροποποίηση της σύμβασης.

Η Siemens όμως, εδώ και δύο χρόνια, ενώ έχει εισπράξει το 80% του έργου, αρνείται να συναινέσει στην υπογραφή της τροποποίησης της σύμβασης.

Στο έγγραφο της Άρσης Αναστολής της Σύμβασης που εξέδωσε η ΚΤΠ, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 (το αργότερο) θα πρέπει το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Λειτουργεί μόνο σε τρία νοσοκομεία

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την άρση αναστολής και οχτώ (!) χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το ΟΠΣΥ λειτουργεί υποτυπωδώς σε μόλις 3 από τις 6 Μονάδες Υγείας που συμμετέχουν.

Όπως εξηγούν όμως καλά ενημερωμένες πηγές, ακόμα και στις τρεις αυτές μονάδες δεν λειτουργούν οι κρισιμότερες εφαρμογές. «Σε αυτές τις Μονάδες έγινε μάλιστα και πιστοποίηση της παραγωγικής λειτουργίας και έναρξη των υπηρεσιών υποστήριξης. Όταν έληξε η περίοδος αυτή, οι Μονάδες Υγείας πλήρωναν πρόσθετα χρήματα στον ανάδοχο για υποστήριξη των υποσυστημάτων που δεν είχαν τεθεί σε λειτουργία και προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση» επισημαίνουν.

Δηλαδή με απλά λόγια, παρόλο που το έργο στα τρία Νοσοκομεία από το έξι που συμμετέχουν συνολικά δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, δίδονται χρήματα για την… συντήρησή των υποσυστημάτων του που είναι ανενεργά!

Τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα τρία Νοσοκομεία –που είναι και τα μεγαλύτερα-, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας και Ε.Ν.Ν. Θώρακος, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία εργασία και έχει παραδοθεί μόνο ο εξοπλισμός! «Κουτιά» δηλαδή τα οποία, χωρίς το λογισμικό, δεν χρησιμεύουν σε τίποτα. 

«Το λογισμικό αγνοείται. Στα μόνα νοσοκομεία που το ΟΠΣΥ λειτουργεί, είναι το Καραμαγδάνειο παιδιατρικό νοσοκομείο και στο νοσοκομείο Αιγίου. Στο Καραμαγδάνειο ωστόσο το λογισμικό είχε ένα μικρό πρόβλημα. Ενώ ένα τιμολόγιο ήταν εξοφλημένο, το παρουσίαζε ως ανεξόφλητο» εξηγούν οι ίδιες πηγές. 

Ρήτρες… απενεργοποιημένες

Επιπλέον, μόνο ως σκανδαλώδες μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι, ενώ στη Siemens έχουν επιβληθεί ρήτρες από το 2009 –λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης του έργου-, για άγνωστους λόγους δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ.

Αν οι ρήτρες, όπως προβλέπονταν, είχαν ενεργοποιηθεί, αφενός θα είχαν επιστραφεί τα χρήματα που έχει εισπράξει η Siemens, αφετέρου θα είχε κηρυχθεί έκπτωτη από το 2009. 

Αντί όμως να γίνει αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε στη Siemens «κουτιά», χωρίς η τελευταία να παραδώσει λογισμικό, υπηρεσίες και γενικότερα ένα λειτουργικό Πληροφοριακό Σύστημα, όπως άλλωστε όφειλε.

Επίσης το έργο χαρακτηρίζεται ημιτελές, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υλοποιηθεί σύμφωνα με τη σύμβαση, θα γίνει από τη Διαχειριστική Αρχή δημοσιονομική προσαρμογή και η Ελλάδα θα επιστρέψει στην Ε.Ε. το ποσό που μέχρι σήμερα έχει εκταμιευθεί. Δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ!

Όσον αφορά δε τα νοσοκομεία που υπάγονται στο έργο, είναι εγκλωβισμένα, μη μπορώντας ούτε να λειτουργήσουν μηχανογραφικά, ούτε βέβαια να προχωρήσουν σε προμήθεια άλλου συστήματος.

«Την ευθύνη την έχει η Κ.Τ.Π.»

Το zougla.gr επικοινώνησε με στελέχη της Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν το έργο, μετά από τόσο καιρό, να μην έχει ολοκληρωθεί.

«Το πρόγραμμα δεν έχει παραληφθεί καν και την ευθύνη και την επίβλεψη την έχει απόλυτα η Κοινωνία της Πληροφορίας. Έχουμε στείλει πάρα πολλά έγγραφα και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε γιατί μας πιέζει το υπουργείο ώστε να εφαρμοστούν κάποια συστήματα αναλυτικής λογιστικής αλλά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Ούτε εμείς, ούτε οι διοικήσεις των νοσοκομείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις