Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιβεβαιώνει το thebest.gr η Μητρόπολη Αιγιαλείας για την παραίτηση του βοηθού Επισκόπου

Επιβεβαιώνει το thebest.gr η  Μητρόπολη ...

"Ο Κύριος μου έστειλε μήνυμα να μην παραιτηθώ" λέει ο Αμβρόσιος.

Από την Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα της παραίτησης του Βοηθού Επισκόπου για την οποία  προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος μετά την ανάρτηση του  thebest.gr. Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ:

«Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος με την από 12ης Ιουνίου 2010 επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβρόσιο υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Βοηθού Επισκόπου της Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμβρόσιος έκαμε αποδεκτή την παραίτηση και την προώθησε αυθημερόν προς την συνεδριάζουσα Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Εν συνεχεία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την από 18ης Ιουνίου ε.έ. απόφασή της αποδέχθηκε την παραίτηση του Επισκόπου, παρέπεμψε δε το ζήτημα αυτό για επικύρωση προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία συνέρχεται από 22ας έως 23ης Ιουνίου ε.έ.

Στην Ημερησία Διάταξη ανέγραψε το θέμα ως εξής: «Επικύρωσις της από 18ης Ιουνίου 2010 Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περί αποδοχής της υποβληθείσης......παραιτήσεως του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου από της θέσεως βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Καλαβρύτων και Αιγιαλείας».

Έτσι λοιπόν έλαβε τέλος μια πονεμένη ιστορία, η οποία ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προμηνύσει την εξέλιξή της. Ο Θεοφιλέστατος κ. Προκόπιος, ζώντας στην Αθήνα και σε ένα πολύ μεγάλο ναό, δεν κατόρθωσε να εγκλιματισθεί στις συνθήκες μιας μικρής Επαρχίας, την οποίαν αποτελούν μικρές και κυρίως ορεινές ενορίες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας σε προηγούμενη αναφορά του προς την Ιερά Σύνοδο έγραψε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο Θεοφιλέστατος κατά την ενταύθα υποδοχή του, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής: «Θα καταβάλλω πάσαν προσπάθειαν για να αποβώ λαμπάς άσβεστος που καίγεται δια να φωτίζη τους πάντας». Αυτή η λαμπάς εφώτισεν από της 20ής Νοεμβρίου 2009 έως και της 28ης Ιανουαρίου 2010»! Τελικά ο Σεβ. Μητροπολίτης μας επιστέγαζε αυτή την αναφορά του με τα εξής λόγια: «Μακαριώτατε,

Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί,

Αθελήτως, εζημίωσα την Αγίαν μας Εκκλησίαν, αλλά και τον εαυτόν μου! Εκφράζω προς Υμᾶς την βαθυτάτην λύπην μου, ου μην αλλά και την μεταμέλειάν μου, δια το σφάλμα μου! Είμαι έτοιμος να δεχθώ την εκ μέρους Υμών οιανδήποτε επιτίμησιν και τιμωρίαν. Ο Θεός ας με ελεήση». Κάποιος εκ των Αρχιερέων υπέβαλε στο Σεβ. κ. Αμβρόσιο την εξής ερώτηση:

«Σεβασμιώτατε, κατά την επίσημη υποδοχή του Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου σας κ. Προκοπίου στο Αίγιο είχατε δηλώσει επισήμως, ότι τον υποδέχεσθε ως τον εν δυνάμει Διάδοχό σας. Τώρα πλέον τι σκέπτεσθε; Θα παραιτηθείτε, όταν συμπληρώσετε το 75ο έτος της ηλικίας σας;»

Και ο Σεβασμιώτατος απήντησε:

«Πράγματι αυτή ήταν και η σκέψη μου και η απόφασή μου. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Με όσα συνέβησαν θεωρώ, ότι ο Κύριος μου έστειλε το μήνυμα, ότι όχι μόνο δεν πρέπει να παραιτηθώ, αλλά και ότι πρέπει να εγκαταλείψω επί του παρόντος, ίσως δε και οριστικά πλέον, κάθε σκέψη περί παραιτήσεώς μου. Ο Αρχιερεύς φεύγει, όταν ο Θεός τον καλέσει κοντά Του.

Συνεπώς κάθε σχετική ανακοίνωση ή αναφορά μου περί παραιτήσεώς μου, που είχε γίνει έως χθες, από σήμερα ανακαλείται και υπό τα σημερινά δεδομένα παύει να ισχύει! Το μέλλον μας ανήκει στα χέρια του Θεού! Αυτό άλλωστε διαμηνύθηκε προσφάτως και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας, η οποία δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του Σεβ. Ζακύνθου κκ. Χρυσοστόμου.

Αφήνω λοιπόν τη ζωή μου στα χέρια του Κυρίου μου και θα συνεχίσω να ασκώ τα ιερά και αρχιερατικά μου καθήκοντα όσο καιρό οι δυνάμεις μου θα μου το επιτρέπουν και καθ’ ό μέτρον ο Θεός θα με φωτίζει, ότι πρέπει να μη εγκαταλείψω την Επισκοπή μου και την έπαλξη αυτή, την οποία, -κατ’ άκρα συγκατάβαση- εμπιστεύθηκε στην αναξιότητά μου. Δοξάζω τον Πανάγαθο Θεό, διότι η είδηση της παραιτήσεως του Βοηθού Επισκόπου μας, καθώς προεικάζω, θα γίνει δεκτή με μεγάλη ανακούφιση τόσο από τον ιερό Κλήρο, όσο και από τον ευσεβή Λαό της Μητροπόλεώς μας.

Επί του ζητήματος αυτού, το οποίο για μένα θα συνεχίζει να αποτελεί μια πονεμένη ιστορία της ζωής μου, δεν πρόκειται να επανέλθω».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις