Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H συγγραφέας Άννα Γαλανού στο thebest.gr - "H οικογένεια στην σημερινή κατάσταση, περνάει μεγάλη κρίση"

H συγγραφέας Άννα Γαλανού στο thebest.gr...

Η κυρία Γαλανού το περασμένο Σάββατο το πρωί παρουσίασε το νέο της μυθιστόρημα "Οι τρεις φωτιές" στην "Γωνιά του Βιβλίου" στην Πάτρα

Του Τάκη Γ. Μαρτάτου

Πολλά είχε να πει και να σχολιάσει η συμπαθής και χαμογελαστή συγγραφέας Άννα Γαλανού κατά τον ερχομό της στην Πάτρα το περασμένο Σάββατο 25 Μαΐου 2013 με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Οι τρεις φωτιές».

Μιλώντας στο thebest.gr, στο βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» στην οδό Αγίου Νικολάου όπου και βρέθηκε, υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα και συνομίλησε με τους αναγνώστες της, τόνισε τη χαρά της που το ολοκαίνουριο βιβλίο της που βγήκε πριν από ενάμιση μήνα, έχει ήδη πάει πολύ καλά, έχει κάνει 2 επανεκδόσεις και έχει φτάσει τα 10.000 κομμάτια.

Η περιοδεία για την προώθηση του ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και την Θεσσαλονίκη και έχει φέρει την Άννα Γαλανού μέχρι την Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Φλώρινα και τα Γιάννενα απ’ όπου και ήρθε στην Πάτρα το περασμένο Σάββατο.

«Το απολαμβάνω», ανέφερε στο thebest.gr, «αν και είναι κουραστική η οδήγηση. Η επαφή με τον κόσμο είναι όμως πολύ ευχάριστη. Εδώ στην “Γωνιά του Βιβλίου”, της κυρίας Ασπασίας Παπαχρήστου, είναι η 2η φορά που έρχομαι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία που έχω πάει στην Ελλάδα. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το κτίριο αλλά και με την επαφή που έχουν ως βιβλιοπωλείο με τον κόσμο».

Το μυθιστόρημα της Άννας Γαλανού, «Οι τρεις φωτιές», το 3ο της μετά το «Αντιμέτωποι με το χθες» και «Το παράπονό μου μια κραυγή», το 2012, έχει για κεντρικούς ήρωες τρία αδέλφια, που η ζωή τα χωρίζει για πολλά χρόνια και τα ενώνει ξανά με το πιο αληθινό και δυνατό συναίσθημα... την αγάπη.

«Είναι μία η ιστορία, το βιβλίο είναι ενιαίο απλά έχει 3 ενότητες. Θα τη χαρακτήριζα ως μία σπονδυλωτή ιστορία όπου ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του και κυνηγάει το δικό του όνειρο. Κάποια στιγμή συγκλίνουν όλοι στο πατρικό σπίτι του παππού κάπου στην Πελοπόννησο, στα πάτρια εδάφη.

Μπορεί να μην έχω καταγωγή από την Πελοπόννησο (η Άννα Γαλανού έχει γεννηθεί στα Πεζά του Ηρακλείου Κρήτης ενώ έχει καταγωγή και από την Θράκη) ωστόσο είναι ένα μέρος που επισκέπτομαι συχνά και μου αρέσει και σε πολλά σημεία μου θυμίζει την πατρίδα μου.

Θα χαρακτήριζα τις “Τρεις φωτιές” ως ένα κοινωνικό βιβλίο με οικογενειακές προεκτάσεις. Ο έρωτας εδώ είναι σε δεύτερο πλάνο, αναφέρεται δύο φορές μόνο σαν δυνατό ερωτικό στοιχείο. Δεν ήταν το ζητούμενο μου αυτή τη στιγμή να περιγράψω σε ένα μυθιστόρημα, ερωτικές καταστάσεις μόνο, ήθελα να βάλω και να τονίσω περισσότερο τις κοινωνικές σχέσεις και την απομάκρυνση της οικογένειας, την οποία τη δημιουργούν πολλοί παράγοντες κι ένας από αυτούς είναι η μη ειλικρίνεια.

Είναι ένα ανθρωποκενρικό το βιβλίο, σε κάθε ήρωα ο καθένας σίγουρα θα βρει κάτι από τον εαυτό του, και η αλήθεια είναι ότι με κούρασε πολύ ως βιβλίο να το γράψω.

Μου πήρε 1 χρόνο και 2 μήνες να το γράψω, το δούλεψα πάρα πολύ σε σημείο να νομίζεις ότι ο κάθε ήρωας είναι δίπλα σου και ότι στέκεσαι κοντά σου.

Περιγράφω και τοποθεσίες που έχω επισκεφθεί όπως το Άργος και η γύρω περιοχή αλλά και το πανέμορφο Κορκ της Ιρλανδίας που πηγαίνοντας κάποιος εκεί θα θυμηθεί την Ελλάδα. Επίσης αναφέρω το Παρίσι, τη Ν. Υόρκη και το Ρέθυμνο που είναι αγαπημένη μου πόλη. Όσο για το επόμενο βιβλίο μου, θα έχει αναφορές στο Ηράκλειο της Κρήτης», μας είπε η κυρία Γαλανού.

Στο ερώτημα αν θίγονται στο βιβλίο της σοβαρά προβλήματα της εποχής μας όπως η οικονομική κρίση, μας είπε ότι κατ’ αρχάς υπάρχει ένας υπαινιγμός για την μετανάστευση και το πως βλέπει η ίδια το θέμα αλλά και «για την κρίση που παίζει μεγάλο ρόλο στις επιλογές που προτρέπουμε τον αναγνώστη να κάνει».

«Δεν πρέπει να φτάνουμε ποτέ στα άκρα, φτάνοντας στα άκρα είναι σαν να κόβεις το κεφάλι σου, πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», ανέφερε.

Η κυρία Γαλανού υπογράμμισε ακόμα ότι είναι στο χέρι του αναγνώστη να κρίνει το συγγραφέα. «Δεν είναι μόνο η ιστορία, είναι ο τρόπος που θα την πεις, ο τρόπος γραφής, πώς χρησιμοποιείται η ελληνική γλώσσα, η οποία δεν πρέπει να κακοποιείται.

Πρέπει ως συγγραφέας να σκέφτεσαι ότι μπορεί να έχεις ένα αναγνωστικό κοινό απέναντι σου που ίσως να είναι ένα παιδί 16 – 17 ετών, οπότε δεν βάζεις αδιέξοδο στα βιβλία, δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείς εκφράσεις καφετέριας, τα προσέχω αυτά τα θέματα.

Όποιος θέλει τρέχουσα γλώσσα και μελό να μην αγοράσει τα βιβλία μου, ο έρωτας έχει πολλές εκφάνσεις και είναι όμορφος, δεν πρέπει ωστόσο ούτε να τον “χυδαιοποιούμε” ούτε να τον εξιδανικεύουμε. Τον ακουμπάμε εκεί που πρέπει και μαζί υπάρχουν κι άλλες αξίες, όπως η οικογένεια, η κοινωνία, τα παιδιά.

Την οικογένεια την τονίζω γιατί έτσι που είναι η κατάσταση, περνάει μεγάλη κρίση. Είτε εργάζονται και οι δύο γονείς ατελείωτες ώρες, οπότε τα παιδιά τα “παρκάρουν” σε δραστηριότητες και ο χρόνος που τους αφήνουν είναι ελάχιστος, είτε δεν ασχολούνται πολύ ή ασχολούνται λάθος, όπως πάρε τα όλα, για να μην μας ενοχλείς».

Τέλος η κυρία Γαλανού δήλωσε στο thebest.gr ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξη για το πώς κυλούν τα πράγματα.

«Φροντίσαμε πολλά χρόνια για να οδηγήσουμε την Ελλάδα εκεί που είναι σήμερα, για να την βγάλουμε σε 3 μόλις χρόνια.

Η οικονομική κρίση ναι θα έλεγα ότι έχει επηρεάσει και το βιβλίο. Στενοχωριέμαι για τους βιβλιόφιλους, τους ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν βιβλία και αναγκάζονται στο τέλος να πάρουν μόνο 2-3, κάνοντας επιλογή».

Η κυρία Γαλανού που έχει σπουδάσει οικονομικά και στο ξεκίνημα της επαγγελματικής της πορείας ασχολήθηκε με τη διαφήμιση, έχει δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Ο σύζυγος της είναι γιατρός καρδιολόγος και έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Χρυσόστομο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture