Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΟΙΚΙΠΑ: "Αντιοικολογική και ξεπερασμένη η επιλεγείσα μέθοδος επεξεργασίας των απορριμμάτων"

ΟΙΚΙΠΑ: "Αντιοικολογική και ξεπερασ...
Ρουμελιώτη Πέπη

"Δηλώνουν ότι απουσιάζει η δημόσια διαβούλευση "

Συνέντευξη τύπου έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΙΚΙΠΑ για τη νέα μονάδα επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων στου Φλόκα. Τα μέλη της κίνησης θεωρούν ότι είναι περιβαλλοντικά ασύμβατη και ξεπερασμένη η επιλεγείσα από τους δημάρχους μέθοδος της βιολογικής ξήρανσης ενώ τονίζουν ότι δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση αφού το ζήτημα υπερβαίνει τα γεωραφικά όρια μιας περιοχής και αφορά ουσιαστικά ολόκληρο το νομό.

Η ΟΙΚΙΠΑ προσεγγίζοντας τις δύο αρχικά προτεινόμενες μεθόδους ( βιολογική ξήρανση και αναερόβια επεξεργασία) και λαμβάνοντας υπ'όψιν συγκριτικά στοιχεία που πήρε από τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου της Πάτρας χημικό μηχανικό Γερ. Λυμπεράτο, επισημαίνει τα παρακάτω:

1. Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΞΗΡΑΝΣΗ σαν μέθοδος επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, καταλήγει στην παραγωγή δευτερογενούς προϊόντος -stabilat σε ποσοστό περίπου 50%. Για να είναι το υλικό αυτό εμπορεύσιμο πρέπει να έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη, συνεπώς μεγάλη περιεκτικότητα σε χαρτί και συσκευασίες. Αυτό βέβαιααντιβαίνει σε μια επιθετική πολιτική στο τομέα της ανακύκλωσης αυτών των υλικών που φιλοδοξεί και πρέπει να μειώνει στο ελάχιστο το πέταγμα τους στα σκουπίδια;

2. Το παραγόμενο stabilat περιέχει σημαντική ποσότητα βιοαποδομήσιμου οργανικού συνεπώς δεν τηρεί τις προδιαγραφές καύσιμου υλικού RDF που σύμφωνα με τη ΚΥΑ 114218 ορίζει ελάχιστη περιεκτικότητα σε χαρτί-πλαστικό 95%, άρα πρακτικά 0% οργανικό. Πρόσφατες αυστηρές προδιαγραφές για τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν απόβλητα ως εναλλακτικά καύσιμα ( Οδηγία 2000/76) αποκλείει ουσιαστικά τη χρήση αυτού του υλικού στους τσιμεντοκλιβάνους. Με δεδομένο λοιπόν ότι έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή δεν γίνεται (και δεν μπορεί να γίνει) αξιοποίηση αυτού του δευτερογενούς καυσίμου στην Ελλάδα από βιομηχανίες, πρόκειται κατ ουσίαν για ένα άχρηστο προϊόν που το πιο πιθανό είναι να καταλήγει στο ΧΥΤΑ για θάψιμο.  Στη περίπτωση αυτή βέβαια δεν μιλάμε για υπόλειμμα 15% που προβλέπεται, αλλά για ένα ποσοστό που θα θάβεται και μπορεί να φτάνει στο 65%! Αυτό είναι αντίθετο τόσο με την ευρωπαϊκή πολιτική ουσιαστικής μείωσης των υπολειμμάτων που πρέπει να πηγαίνουν στο ΧΥΤΥ και φυσικά θα μειώσει σημαντικά το χρόνο ζωής του.

3. Η επιλεγείσα μέθοδος δεν φαίνεται να προτιμάται σε διεθνές επίπεδο. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η κατασκευάστρια εταιρία HERHOF από τα 51 συνολικά εργοστάσια που έχει στην Ευρώπη και Καναδά, τα 43 έχουν τη μέθοδο της αερόβιας κομποστοποίησης και μόνο 8 με τη βιολογική ξήρανση. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον κ.Λυμπεράτο, η τεχνολογία της βιοξήρανσης αποτελεί παρελθόν για τη Γερμανία και την Αυστρία (για τις νέες μονάδες) και μεθοδεύεται η χρήση της σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες με χαμηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και ελαστικότερες προδιαγραφές προστασίας περιβάλλοντος.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω Η ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ των στερεών απορριμμάτων

1. Αποτελεί την ταχύτερη αναπτυσσόμενη μέθοδο στην Ευρώπη αλλά και στην μακρινή μας Αυστραλία. Τα προϊόντα που παράγει είναι το βιοαέριο (καύσιμη ύλη χωρίς επικίνδυνους ρύπους) και η βιολογική λάσπη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν λίπασμα είτε για επικάλυψη παλαιών ΧΥΤΑ ή λατομείων.

2. Είναι απολύτως συμβατή με τα προγράμματα ανακύκλωσης αφού διαχειρίζεται κυρίως  οργανικά απόβλητα, παρουσιάζει χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και   επιτυγχάνει μείωση του τελικού προϊόντος στο 30% της αρχικής ποσότητας.

3. Οι μονάδες που χρησιμοποιούν την αναερόβια επεξεργασία είναι αυτοδύναμες ενεργειακά αφού χρησιμοποιούν μέρος της παραγόμενης από το βιοαέριο ηλεκτρικής ενέργειας ( ποσοστό 20-50%) για να καλύψουν τις ανάγκες τους

Η ΟΙΚΙΠΑ πιστεύει ότι για τέτοια κορυφαία για τη περιοχή μας θέματα, πρέπει και ικανοποιητικές απαντήσεις να δίνονται και να υπάρχει μια στοιχειώδης δημόσια  διαβούλευση. Καλούμε τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να τοποθετηθούν στο σοβαρό αυτό ζήτημα και τους Δημάρχους της Δυτικής Αχαΐας να επανεξετάσουν τη θέση τους, προχωρώντας έστω και τώρα σε δημόσιο διάλογο. Αποτελεί κοινό στόχο η επιλογή για τη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων να είναι η καλύτερη δυνατή, και απολύτως συμβατή με τις περιβαλλοντικές ανάγκες της εποχής μας.

Υ.Γ. Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και στους δημάρχους της Δυτικής Αχαΐας με την οποία παρουσίασε τις θέσεις της και την ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις