Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από το ολοήμερο υπαίθριο γλέντι με τσίκνα και έναν …ανατρεπτικό καρναβαλικό γάμο

Πλούσιο φωτορεπορτάζ από το ολοήμερο υπα...

Η πόλη φόρεσε τα γιορτινά της και συντονίστηκε στους αποκριάτικους ρυθμούς της Τσικνοπέμπτης

Τσικνοπέμπτη και η τσίκνα είχε την τιμητική της με τους Πατρινούς από νωρίς το πρωί έως αργά τη νύχτα να το γλεντούν με την ψυχή τους αψηφώντας τη βροχή και τιμώντας το παραδοσιακό έθιμο.

Η πόλη φόρεσε τα γιορτινά της και συντονίστηκε στους αποκριάτικους ρυθμούς της Τσικνοπέμπτης. Το κλίμα στην πόλη από νωρίς ήταν εορταστικό και πρόσφερε μια όαση ανεμελιάς, χαρούμενης διάθεσης και απόδρασης από τα προβλήματα και το αυστηρό τυπικό της καθημερινότητας. Κάθε είδους επιχειρήσεις, καφέ, καταστήματα εστίασης, εμπορικά πρόβλεψαν με τις αυτοσχέδιες ψησταριές που έστησαν  σε δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες και κάθε υπαίθριο χώρο δημιουργώντας εστίες κεφιού και χαράς σε εργαζόμενους και περαστικούς.  Οι ψητές λιχουδιές, το κρασί και οι ευχές που έδιναν και έπαιρναν, ζέσταναν την ατμόσφαιρα στο παραδοσιακό αυτό συναπάντημα των ανθρώπων με τη μεγάλη γιορτή της Αποκριάς. Μουσικές δημιουργούσαν το κατάλληλο περιβάλλον και συνέτειναν στη γενικότερη ευθυμία.

Το Μουσικό Άρμα οργώνοντας την πόλη και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων έδιναν τον τόνο διαμορφώνοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα παραδοσιακής Αποκριάς που αρμόζει στη γιορτή.

Το απόγευμα όπως προστάζει το έθιμο, η δράση ξεκινούσε από την Άνω Πόλη όπου ξετυλίχτηκε το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει η Κοινωφελής  Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και τα πληρώματα 62 και 222 υπογραμμίζοντας το ρόλο της αυθεντικής λαϊκής διασκέδασης στο Πατρινό Καρναβάλι.

Το κυρίαρχο δρώμενο ήταν «Ο Γάμος της Johanoulas Bretzel», που παρά τη βροχή πήρε σάρκα και οστά μέσα από την  αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσική, χοροί, ξέφρενο κέφι και εύθυμη αυθεντική σατιρική διάθεση χαρακτήρισαν την πομπή της νύφης που ξεκίνησε από  το Τάσι (πλατεία Ταμπαχάνων) και αποτελούμενη από την Μπάντα του Δήμου, συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων, όχημα των νεονύμφων, κουμπάρα και κουμπάρο, μπομπονιέρες, φτωχοσυμπέθερους, προικιά, οχήματα αντίκες –ευγενική προσφορά της ΕΛΙΑ (Ελληνικής Λέσχης Ιστορικού Αυτοκινήτου)-, τους Στρατηγούς, «καλεσμένους από τα ξένα» που μοίραζαν τα Σύμφωνα Ελεύθερης Συμβίωσης και το Μουσικό Άρμα κατήλθε την οδό Γερμανού. Φέτος η πομπή επεκτάθηκε και στην Κάτω Πόλη μεταφέροντας το αποκριάτικο κλίμα. Ακολουθώντας τη διαδρομή Αγ. Γεωργίου-Αγ. Νικολάου-Κολοκοτρώνη-Όθωνος Αμαλίας έφτασε στο Μώλο της Αγίου Νικολάου αναμένοντας τον πρόεδρο Γουίλσον ο οποίος κατέφθασε με ρυμουλκό από τη θάλασσα. Η Μπάντα του Δήμου παιάνιζε το «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» για τη Johanoula και το «Eye of the tiger» για τον Πρόεδρο Γουίλσον. Η νύφη με την ανθοδέσμη ανά χείρας τον περίμενε και ο «Δήμαρχος» του πρόσφερε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Ο πρόεδρος με τη νύφη επιβιβάστηκε στο όχημα των νεονύμφων και η πομπή πήρε το δρόμο της επιστροφής μέσω καρναβαλικής έξαψης, χορών και γλεντιού. Τα καλά νέα της άφιξης του Προέδρου μεταδόθηκαν με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα στην πόλη ακολουθώντας τη διαδρομή  Όθωνος Αμαλίας-Ερμού-Κορίνθου-Αγίου Νικολάου-Αγίου Γεωργίου και άφιξη στο πάνω μέρος στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου. Μεταμφιεσμένοι πετούσαν ρύζι και κομφετί.

Στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, σημείο που ενώνει την Άνω με την Κάτω Πόλη αλλά και που σηματοδοτεί χωροταξικά τη γέφυρα του λαϊκού χαρακτήρα και της  ευρωπαϊκής επιρροής και διάστασης  του Πατρινού Καρναβαλιού, όλα ήταν έτοιμα για το γαμήλιο τραπέζι.

Οι καλεσμένοι είχαν λάβει για το γάμο τη σχετική πρόσκληση που έγραφε:

Μοίρα μας έδεσε κοινή, στα πρώτα βήματά μας

και σ΄ έναν πάπυρο παλιό γράψαμε τα ονόματά μας!

Υπόσχεση παντοτεινή θα δώσουμε οι δυο μας

οι δυσκολίες της ζωής μην είναι εμπόδιό μας,

να αγαπιόμαστε πολύ μέσα από την καρδιά μας

με αγάπη να τα λύνουμε τα όποια προβλήματά μας.

Και σαν περάσει ο καιρός τα χρόνια σαν διαβούνε

ήταν ζευγάρι ταιριαστό, όλοι για μας θα πούνε…

Καλούμε φίλους, συγγενείς για να μας ευχηθούνε

και τις μεγάλες μας χαρές από κοντά να δούνε…

Το μυστήριο θα τελεστεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

στις 21.30 στις Σκάλες Γεροκωστοπούλου.

Οι  Οικογένειες

Johanoulas Bretzel & Woodrow Wilson

Οι Κουμπάροι

Κερασιά Αθανασίου & Κωνσταντίνος Φαρμακολύτης

Οι καλεσμένοι περίμεναν το ζευγάρι και ήταν η ώρα για να σερβιριστεί  το γαμήλιο τραπέζι. Το δρώμενο και ο ντόρος  κορυφώθηκαν  με την αρπαγή του Προέδρου και την περιπετειώδη και περιπαιχτική κατάληξη στο μπαλκόνι του παλαιού κτιρίου στις σκάλες.

Η κεφάτη, ρυθμική, χορευτική μουσική από djs έδωσε τη σκυτάλη στο δημοφιλές συγκρότημα των Imam Baildi, που ξεσήκωσε καρναβαλιστές, μεταμφιεσμένους και καλεσμένους προσφέροντας  εγγυημένη διασκέδαση με τις πολυαγαπημένες τους μουσικές αλχημείες, αλλά και πολλά καινούρια κομμάτια τους. Με τα ρυθμικά ανακατέματά τους Imam Baildi αποδείχτηκαν η ιδανική  συνταγή για ένα εύγευστο μουσικό μενού που ικανοποίησε και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο και γαργάλησε το στομάχι. Οι μυρωδιές και οι ψητές λιχουδιές πλαισίωσαν την αξέχαστη βραδιά, το γαμήλιο γλέντι του πιο ανατρεπτικού, καρναβαλικού γάμου.

Η Τσικνοπέμπτη, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες έδωσε μια πολύ καλή ευκαιρία για να ξεφύγουμε από τους συμβατικούς μας ρυθμούς. Η πόλη όλη σε αποκριάτικη εγρήγορση. Ένα μεγάλο ολοήμερο  υπαίθριο γλέντι, όπως υπαγορεύει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο, που ειδικά στην Πάτρα λαμβάνει απρόοπτες διαστάσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr