Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Τεχνόπολη εγκαινιάζει το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Η Τεχνόπολη εγκαινιάζει το πρώτο Βιομηχα...

Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 10.00 με 18.00

Ελεύθερη είσοδο σήμερα, Κυριακή, για το κοινό, για τα εγκαίνια του πρώτου Εργοστασίου Φωταερίου στο χώρο που στεγάζεται η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τριάντα χρόνια μετά το κλείσιμό του.

Συνδυάζοντας την παλιά με τη σύγχρονη χρήση του, ο χώρος μετατρέπεται σε Μουσείο. Το τεχνολογικό θαύμα μιας άλλης εποχής ζωντανεύει στο καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών του εγκαταστάσεων και - σχεδόν ακέραιο - ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές, που αναδεικνύουν τη βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία, την επιχειρηματικότητα τη εποχής, τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και τις παλαιές και νέες μορφές ενέργειας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα - έως σήμερα «ξεχασμένο» - κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας. Κάνοντας μία περιήγηση με συγκεκριμένες στάσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και να παρακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου.

Ένα από τα λίγα στην Ευρώπη
Το εργοστάσιο φωταερίου ιδρύθηκε το 1857, για να φωτίσει τους δρόμους της Αθήνας με φωταέριο και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας. Την εποχή αυτή, τα επιτεύγματα της βιομηχανικής επανάστασης είχαν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος και η χρήση του φωταερίου επεκτάθηκε, καθώς η νέα για την εποχή μορφή ενέργειας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα νοικοκυριά και στις βιομηχανίες για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών τους αναγκών. Το 1938, το εργοστάσιο έγινε δημοτική επιχείρηση και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για 130 σχεδόν χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά.

Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Από το 1999, ο χώρος λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και αποκτά πλέον διπλή λειτουργία, ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Πληροφορίες
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3475518, 210 3453548. Τιμή εισιτηρίου από 28 Ιανουαρίου: 1 ευρώ. Πρόσβαση: μετρό: σταθμός «Κεραμεικός», τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια) - στάση «Παλαιά Αγορά», λεωφορεία: 035, 049, 811, 838, 914, Β18, Γ18, 731, 031 - στάση «Παλαιά Αγορά».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture