Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: "Είμαστε λαός νοοτροπίας, χωρίς πειθαρχία και συστηματική δουλειά.Aπό την πολιτική μέχρι τη λογοτεχνία"

Δημήτρης Στεφανάκης στο thebest.gr: &quo...

O συγγραφέας παρουσιάζει στην Πάτρα το τελευταίο του βιβλίο "Φιλμ Νουάρ" στις 25 Ιανουαρίου

Στην Πάτρα αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου  ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης για να παρουσιάσει το μυθιστόρημα του «Φιλμ νουάρ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και να συνομιλήσει με τους αναγνώστες του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του βιβλιοπωλείου Public στην οδό Ερμού και Μαιζώνος, στις 7 μ.μ.

Το «Φιλμ νουάρ» συγκαταλέγεται στα ευπώλητα βιβλία του 2012 και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές.
Ο συγγραφέας που έχει συγγενικούς δεσμούς με την Αχαϊκή πρωτεύουσα λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του μιλά για την κρίση της οικονομίας και των αξιών, για την πολιτική και τη λογοτεχνία, καθώς και για τα επόμενα βημάτα του.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Μιλήστε μας για το Φιλμ Νουάρ. Γιατί επιλέξατε να μεταφέρετε τη δράση σε άλλη εποχή;

Μια άλλη εποχή ασκεί πάντοτε  γοητεία. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί να την ανασυστήσει κανείς στα μάτια του αναγνώστη. Η εποχή που εκτυλίσσεται το Φιλμ νουάρ έχει πολλά κοινά με τη δική μας. Εξάλλου στην αφήγηση δεν έχει σημασία  τόσο ο μυθιστορηματικός χρόνος όσο η κατατομή των χαρακτήρων. Αν δηλαδή μας είναι οικείοι, αν σκέφτονται, ονειρεύονται, παθιάζονται όπως εμείς. Αν μπορούμε διαβάζοντας να μοιραστούμε  κοινά πάθη,  φόβους και αγωνίες.

Πώς συνδέετε με το σήμερα;

Στα χρόνια του Φιλμ νουάρ διαμορφώθηκαν λίγο-πολύ όλες εκείνες οι παράμετροι που ορίζουν την εποχή μας κι αναφέρομαι στο πετρελαϊκό μονοπώλιο, στα μέσα ενημέρωσης, στα όπλα μαζικής καταστροφής, στις μυστικές υπηρεσίες και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ε, λοιπόν, σε όλα αυτά η ανάμειξη του πρωταγωνιστή μου, του Βασίλειου Ζαχάροφ υπήρξε κομβική. Είναι ο άνθρωπος που κοιμήθηκε κυριολεκτικά με την Ιστορία.

Ποιους ήρωές σας αγαπάτε περισσότερο;

Δεν νομίζω πως υπάρχουν ήρωες που αγαπώ λιγότερο. Κάποιους απλώς τους καταλαβαίνω περισσότερο, τους δανείζω στοιχεία και δανείζομαι από αυτούς. Άλλοι μου φαίνονται απόμακροι και αινιγματικοί. Όλοι όμως δικαιούνται την συμπάθεια, αν όχι την αγάπη μου.

Πώς κρίνετε το επίπεδο σήμερα της Ελληνικής Πεζογραφίας;

Η νεοελληνική κοινωνία βιώνει μια κρίση αξιών εδώ και κάποιες δεκαετίες κι η λογοτεχνία μας δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Υπάρχουν σίγουρα καλοί συγγραφείς, θα πρέπει όμως να λειτουργήσουν έξω από το αγοραφοβικό κλίμα και να απαντήσουν με  έργα πνοής στην πρόκληση μιας παγκοσμιοποιημένης λογοτεχνίας. Κοντολογίς, το παιγνίδι παίζεται πλέον εκτός των τειχών κι εκεί μπορεί κανείς να μετρήσει τις δυνάμεις του.

Ποιον συγγραφέα θαυμάζετε και γιατί;

Δεν έχω κρύψει ποτέ τον θαυμασμό μου  για τους κλασικούς, όπως ο Μπαλζάκ, ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι αλλά και  για τους αναθεωρητές του μυθιστορήματος όπως ο Προυστ ή ο Κάφκα. Ανάμεσα στους σύγχρονους ξεχωρίζω τον Τζον Μπάνβιλ και τον Χαβιέρ Μαρίας.

Πώς σχολιάζετε τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα; Τι έφταιξε γι αυτόν τον κατήφορο;

Για όλα αυτά ευθύνεται, νομίζω, μια κυρίαρχη νοοτροπία η οποία καλλιεργήθηκε μετ’ επιμονής στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Είμαστε λαός νοοτροπίας, χωρίς πειθαρχία και συστηματική δουλειά. Αυτό φαίνεται σε όλους τους τομείς από την πολιτική μέχρι τη λογοτεχνία.

Υπάρχει "συνταγή" για να γίνει κάποιος επιτυχημένος συγγραφέας;

Αν επιτυχημένος συγγραφέας είναι αυτός που γράφει καλά βιβλία, τότε θα σας έλεγα ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις, συστηματική καλλιέργεια και υπομονή. Τίποτε δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Τι ετοιμάζετε για το άμεσο μέλλον;

Ολοκληρώνω στους επόμενους μήνες την τριλογία του κοσμοπολιτισμού μετά τις Μέρες Αλεξάνδρειας και το Φιλμ νουάρ. Η δράση μεταφέρεται τώρα στον ελλαδικό χώρο όπου βλέπουμε πιο καθαρά τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου σε χρόνια κρίσιμα για την Ελλάδα όπως ήταν εκείνα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Λίγα λόγια για το "Φιλμ Νουάρ"

Το βιβλίο «Φιλμ νουάρ» είναι ένα μυθιστόρημα που επιχειρεί μία αναδρομή στα χρόνια που προανήγγειλαν την εποχή μας, όπου κυριαρχούν ο έρωτας, η ιστορία, η πολιτική, η κατασκοπεία, ο ρομαντισμός αλλά και ο κυνισμός.

Στο Παρίσι του 1939 ο νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Τεμπό αναζητά στοιχεία για το παράνομο ειδύλλιο μιας Ισπανίδας δούκισσας και ενός Έλληνα εμπόρου όπλων. Η ζωή του τελευταίου γεννά πολλά ερωτηματικά για την καταγωγή του, τη δράση και την πολιτική επιρροή του. Ποιος ήταν εντέλει ο άνθρωπος που μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος στον πλανήτη;

Την απάντηση δίνει ο παλιός αναρχικός Μιγκέλ Θαραμπόν. Μέσα από τις διηγήσεις του αναδεικνύεται ένας κόσμος συνωμοσίας, παρασκηνιακής πολιτικής και άνομου κέρδους. Μια κοινωνία σκιών γράφει Ιστορία ερήμην των απλών ανθρώπων, και γεγονότα που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, φαντάζουν εμπνεύσεις ενός αμείλικτου πρωταγωνιστή.

Ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το «παρών» σε κάθε μεγάλη στιγμή: νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Η σκοτεινή του διαδρομή στις μητροπόλεις του κόσμου φωτίζεται μονάχα από έναν ανεξήγητο πατριωτισμό και το πάθος του για μια γυναίκα…

Who is who

Ο Δημήτρης Στεφανάκης που έχει  συγγενική σχέση με την Πάτρα, έχει γεννηθεί το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Το «Μέρες Αλεξάνδρειας» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, εκδόθηκε πρόσφατα στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το Prix Mediterranée Étranger.

Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture