Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πλήγμα για το βιβλίο

Πλήγμα για το βιβλίο

Του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Μία ακόμα ολέθρια σφράγιση οργανισμού έχομε με την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Ήταν το εφαλτήριο για την προώθηση του Ελληνικού  βιβλίου παντού, εντός και εκτός Ελλάδος. Ήταν ο εξαιρετικός , πρόθυμος και ακάματος συμπαραστάτης κάθε επαγγελματία  εκδότου, αλλά και κάθε ιδιώτου .

Μετά την κατάργηση, λέει το Υπουργείο Πολιτισμού, οι αρμοδιότητες του ΕΚΕΒΙ  αλλά και η κρατική πολιτική για το Βιβλίο θα ασκούνται από την   Διεύθυνση Γενικής Γραμματείας  Πολιτισμού. Ας μας επιτρέψουν να έχομε μεγάλους ενδοιασμούς ως προς την επιτυχία και απόδοση αυτής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων. Όλοι έχομε φρικτά παραδείγματα και παθήματα από την μάστιγα της γραφειοκρατίας. Από τις κρατικές υπηρεσίες ποτέ δεν υπήρχε η δέουσα  άμεση και χωρίς προστριβές  εξυπηρέτηση, σε κανένα τομέα. Και αν κάπου υπήρχε, αυτή ήταν απότοκος της μικροδιαφθοράς (φακελάκι). Επίσης οι βραδύτητες ήταν μεγάλες τότε που υπήρχαν χιλιάδες υπάλληλοι. Τώρα που  περιορίσθηκαν αισθητώς, η εξυπηρέτηση θα είναι ανύπαρκτη, ή χρονίζουσα!!

Το βιβλίο χρειάζεται υποστήριξη μεγάλη και έντονη διαφήμιση για να συνηθίσει ο Ελληνικός Λαός, αλλά και η νεολαία να το αγαπά και να  το έχει αχώριστο σύντροφο.

Μέχρι τώρα δεν είδαμε ποτέ κρατική διαφήμιση η οποία να συνιστά   πως το βιβλίο είναι ένα  άριστο δώρο. Και δεν θα δούμε ποτέ. Άρα με ποίο τρόπο το Υπουργείο  Πολιτισμού σκοπεύει  να υποστηρίξει το βιβλίο και τους συγγραφείς του; Τους εκδότες και διακινητές αυτού; Μάλλον νέκρωση θα επέλθει. Και είναι φρικτό να χάνονται πνευματικές προσπάθειες και να παρατηρείται  αδιαφορία σ’ ένα τόσο κορυφαίο θέμα.

«Φως, πολύ φως δώσατε εις τους νέους» έλεγε ο Γκαίτε. Πως θα επιτευχθεί αυτός ο φωτισμός χωρίς το βιβλίο σε καθημερινή αναφορά; Μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού  να μας δώσει μια πειστική απάντηση στην πράξη και όχι στα λόγια;;

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις