Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απόψε στα Πρωτοκλήτεια τα εγκαίνια της έκθεσης θρησκευτικού γραμματοσήμου στα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πατρών

Απόψε στα Πρωτοκλήτεια τα εγκαίνια της έ...
Μαρτάτος Tάκης

Τα έσοδα από την πώληση του αναμνηστικού λευκώματος και των γραμματοσήμων για τους 10 ιστορικούς ναούς της Πάτρας θα διατεθούν για τα συσσίτια

Σήμερα Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 στις 19.00 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Θρησκευτικού γραμματοσήμου με θέμα «Ιστορικοί Ναοί των Πατρών» στην αίθουσα των Παλαιών Δημοτικών Λουτρών Πατρών στην οδό Δημητρίου Γούναρη και Νικήτα.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την Φιλοτελική Εταιρεία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοκλητείων προς τιμή του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως και τις 30 Νοεμβρίου, ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Ανδρέα, θα τελέσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Κατά την εκδήλωση θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του ειδικού αναμνηστικού Λευκώματος (24 σελίδων) που ετοιμάστηκε, των 10 συλλεκτικών γραμματοσήμων για τον κάθε ιερό ναό που απαριθμείται και αναλύεται στο λεύκωμα καθώς και του συλλεκτικού φακέλου και της ειδικής αναμνηστικής σφραγίδας των ΕΛΤΑ που είναι αφιερωμένα στους δέκα ιστορικούς και περικαλλείς ναούς της πόλεως των Πατρών.

Η παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει από τον πρωτοπρεσβύετρο π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι ιερέας στο ναό της Παντανάσσης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αναλάβει το γενικό συντονισμό όλης της εκδήλωσης ενώ επιμελήθηκε και της εκδόσεως του λευκώματος.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν στα αποψινά εγκαίνια, ο Δήμαρχος Πατρέων Ιωάννης Δημαράς, ο Χρυσόστομος Βεργής, Περιφερειακός Διευθυντής των ΕΛΤΑ Δυτικής Ελλάδος και ο Σωτήριος Στασινόπουλος, Πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Πατρών.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω της τριήμερης απεργιακής κινητοποίησης που αποφασίστηκε στο Δήμο Πατρέων εξαιτίας του όρου του νέου μνημονίου για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η προετοιμασία και το στήσιμο της έκθεσης προχώρησε κανονικά σήμερα χάρη και στην συμπαράσταση του προέδρου του Πολιτιστικού Τομέα Νίκου Μακρή και των αρμοδίων υπαλλήλων.

Οι ναοί της Πάτρας που περιλαμβάνονται στο Λεύκωμα είναι εκτός από τον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα που ανεγέρθηκε λίγο μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, είναι η Παντάνασσα, ο Μητροπολιτικός ναός της Ευαγγελιστρίας στην οδό Μαιζώνος, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Γεράσιμος, στην Ακτή Δυμαίων, ο Άγιος Δημήτριος στην άνω πόλη, η Παναγία Αλεξιωτίσσα, οι Άγιοι Απόστολοι στην Ακτή Δυμαίων και ο Παντοκράτορας που μοιάζει ο τρούλος του με μικρογραφία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μία ωραία, άγνωστη λεπτομέρεια που ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr, ο πρωτοπρεσβύετερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, είναι ότι ο ναός του Αγίου Δημητρίου είχε διατελέσει και Μητροπολιτικός ναός της περιοχής των Πατρών από το έτος 1819, με 4 μάλιστα ιερείς να ασκούν εκεί τα λειτουργικά τους εκκλησιαστικά καθήκοντα. Βέβαια η σημερινή μορφή του ναού του Αγίου Δημητρίου είναι μεταγενέστερη καθώς ο ναός ανοικοδομήθηκε εκ νέου με εισφορές των πιστών της ενορίας.

Την συγγραφή και επιμέλεια των κειμένων του λευκώματος που αξίζει να πάρουν οι Πατρινοί, έχει κάνει ο Διδάκτωρ φιλολογίας, καθηγητής Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Τα έσοδα από την πώληση του αναμνηστικού λευκώματος όπως και όλα τα έσοδα από την πώληση των γραμματοσήμων, μετά από σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως Πατρών, θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων. Επίσης όσοι το προμηθευτούν, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση για ένα εξαήμερο ταξίδι στους Αγίους Τόπους (Ιεροσόλυμα), δωρεάν.

Το αναμνηστικό λεύκωμα για τους 10 ιστορικούς ναούς των Πατρών διατίθεται στην τιμή των 25 ευρώ ενώ 5 ευρώ θα κοστίζει ο αναμνηστικός φάκελος με κολλημένο επάνω το σχετικό γραμματόσημο με την απεικόνσιη του ιερού ναού που θα διαλέξει ο καθένας.

Αντίστοιχη συνεργασία της Μητροπόλεως Πατρών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων είχε λάβει χώρα και το 2008 όταν και εορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την θεμελίωση του νέου ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος ως γνωστό εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών Νικόδημο, ο οποίος απεβίωσε στις 16 Νοεμβρίου του 2008 (πριν 3 μέρες συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από την εκδημία του).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture