Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ποιοι πάνε για Δήμαρχοι στους νέους Δήμους της Αχαΐας

Ποιοι πάνε για Δήμαρχοι στους νέους Δήμο...

Όλα τα ονόματα που "παίζουν" στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

Η ανακοίνωση του νέου Αυτοδιοικητικού χάρτη της Αχαΐας, ενεργοποιεί και την εκδήλωση του προσωπικού ενδιαφέροντος των πολιτικών στελεχών που θέλουν να είναι οι πρώτοι Δήμαρχοι του «Καλλικράτη», στους πέντε ή έξι (αναλόγως προς τα αποτελέσματα της διαβούλευσης) Δήμους του Νομού. Βεβαίως οι παρασκηνιακές κινήσεις από τους ενδιαφερόμενους έχουν ξεκινήσει από καιρό, ωστόσο όλοι ανέμεναν την επίσημη ανακοίνωση του σχεδίου, για να προβούν στις επίσημες ενέργειές τους. Το thebest.gr που επιβεβαιώθηκε πλήρως στην διαμόρφωση του Αυτοδιοικητικού χάρτη, αφού την ώρα που όλοι υποστήριζαν ότι στην Αχαΐα θα δημιουργηθούν τέσσερις Δήμοι, εμείς επιμέναμε ότι οι Δήμοι θα είναι πέντε ή έξι, κάνει σήμερα ένα ακόμα βήμα: παρουσιάζει τα ονόματα των ενδιαφερομένων να καθίσουν στις θέσεις των Δημάρχων.

Ξεκινώντας από το Δήμο Πατρέων, όπου στο ΠΑΣΟΚ προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Φούρας, ο οποίος άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος. Στη ΝΔ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα ο Δημήτρης Αϊβαλής, αλλά στο συγκεκριμένο χώρο παίζουν πολλά σενάρια. Υπάρχουν αρκετά στελέχη που βλέπουν ευνοϊκά το ενδεχόμενο υποστήριξης του Γιάννη Δημαρά, ο οποίος ήδη κινείται για να οργανώσει τον προεκλογικό του αγώνα έχοντας ως «προίκα» το 18,5% των προηγούμενων εκλογών. Στο χώρο της ΝΔ θα ήθελε να επιλεγεί ως υποψήφια Δήμαρχος η Λένα Καλεντζώτη, αλλά όπως είπαμε, στον συγκεκριμένο χώρο εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην στηρίξουν κάποιο στέλεχός τους, αλλά κάποιον υποψήφιο που θα προέρχεται από άλλον πολιτικό χώρο και δη του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θα έχει το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος.

Στην Αιγιάλεια πρέπει να καταλήξει πρώτα η δημόσια διαβούλευση για να διευκρινιστεί αν μιλάμε για ένα ή δύο Δήμους. Πάντως, ο νυν Δήμαρχος Συμπολιτείας είναι δεδομένο ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αιγίου, είτε στον Δήμο προσαρτηθούν και οι Δήμοι Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, είτε όχι. Μάλιστα, έχει ταχθεί κατά των κομματικών χρισμάτων, γι’ αυτό ήδη προετοιμάζει την κάθοδό του, μη περιμένοντας τις κομματικές αποφάσεις. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για Δήμαρχος Αιγίου, ειδικά στην περίπτωση που στην Αιγιάλεια δημιουργηθεί ένα ενιαίος Δήμος, ο νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, αλλά επιθυμεί διακαώς να λάβει το επίσημο χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Το χρίσμα θα διεκδικήσει και η υποψήφια βουλευτής του Κινήματος στις τελευταίες εκλογές, Μαρία Τσουκαλά. Αν το ΠΑΣΟΚ επιλέξει να μην δώσει χρίσμα, το πιθανότερο είναι ότι η κ. Τσουκαλά, θα κάνει πίσω, ενώ ο κ. Σπηλιόπουλος θα το σκεφτεί σοβαρά. Στην πλευρά της ΝΔ τα πράγματα είναι πάλι συγκεχυμένα. Ο νυν Δήμαρχος Αιγίου Απόστολος Καραφωτιάς φαίνεται αποφασισμένος να μην ξαναδοκιμάσει. Ήδη έχει εκδηλώσει υποψηφιότητα ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ κινείται στην κατεύθυνση της υποψηφιότητας ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Λυριντζής. Πάντως, στο τραπέζι της ΝΔ βρίσκεται και το όνομα του Αιγιώτη πολιτευτή Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος δύο φορές έφτασε στην πόρτα της Βουλής, αλλά δεν μπήκε μέσα.

Αν τελικώς οι Δήμοι στην Αιγιάλεια είναι δύο, τότε για τον Δήμο Ανατολικής Αιγιάλειας θα ενδιαφερθεί ο νυν Δήμαρχος Ακράτας Παναγιώτης Μελής, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται στο παιχνίδι να μπει και ο νυν Δήμαρχος Αιγείρας Δημήτρης Μυλωνάς. Από τη ΝΔ στο τραπέζι βρίσκεται το όνομα του νυν Δημάρχου Διακοπτού Τάκη Βασιλείου, ενώ συζητήσεις γίνονται και για πιθανή υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Θεόφιλου Βασιλείου, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί ως υποψηφίου της ΝΔ, ακόμα και αν υπάρξει ένα ενιαίος Δήμος, στην Αιγιάλεια.

Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, από το ΠΑΣΟΚ θα «κονταροχτυπηθούν» ο νυν Δήμαρχος Ωλενίας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο νυν Δήμαρχος Μόβρης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Η ΝΔ χάνει το πλεονέκτημα που είχε στην περιοχή με την υποψηφιότητα του Διονύση Γκοτσούλια, καθώς ο Δήμαρχος Δύμης έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να είναι εκ νέου Υποψήφιος Δήμαρχος.

Στο Δήμο Ερυμάνθου, επανέρχεται στο τραπέζι το όνομα του πρώην Δημάρχου Φαρρών και προέδρου της ΤΕΔΚ Θάνου Καρπή, ο οποίος φαίνεται να ενθαρρύνεται από πολλές πλευρές να αποτελέσει τον πρώτο δήμαρχο επί «Καλλικράτη», όπως έγινε και με τον «Καποδίστρια». Ωστόσο, κινήσεις κάνουν και ο πρώην Δήμαρχος Τριταίας  Αποστόλης Βγενόπουλος, αλλά και ο νυν Δήμαρχος Μιλτιάδης Γκοσιμίδας. Η ΝΔ σε αυτόν τον «πράσινο» Δήμο, δεν δείχνει να αγχώνεται, αφού ούτως ή άλλως, χαμένο τον έχει. Έτσι, θα αναμένει πρώτα τις εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και μετά θα κινηθεί.

Στα Καλάβρυτα, αυτή τη στιγμή ως πιο πιθανή λύση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά, ο οποίος ως γνωστόν διαδέχθηκε τον εκλεγέντα βουλευτή Θανάση Παπαδόπουλο. Πάντως, τώρα ανοίγει το παιχνίδι σε αυτόν το Δήμο και καθώς από την περιοχή κατάγονται ουκ ολίγοι παράγοντες του δημοσίου βίου μας, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον για τον τόπο, πρέπει να αναμένουμε έντονες διεργασίες. Η ΝΔ θα παρακολουθήσει τις διεργασίες αυτές και θα καθορίσει τη στάση της, σύμφωνα με την εξέλιξή τους.

Νάσος Π. Νασόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις